avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 151 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Analiza Muncii orientata pe detinatorul postului de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Analiza Muncii orientata pe detinatorul postului de munca

Selectia profesionala presupune derularea unor activitatii specifice care pot avea 2 activitatii majore;examinarea psihologica si examenul de cunostiinte.Deci,intrebariile pe care si le pune cel implicat in selectia de personal sunt;

-Candidatul pentru postul X are abilitatii psihologice pe care le solicita postul respectiv de munca si care sa fie un indicator al succesul profesional viitor? Intrebarea vizeaza candidatii neinitiatii in profesie, pe cei lipsiti de experienta necesara ocuparii postului de munca.

-candidatul pentru postul X are cunostiintele si deprinderiile solicitate de postul pe care doreste sa-l ocupe? In acest caz este vbb de persoane cu experienta,calificate.

-Candidatul pentru postul X este o persoana calificata dar care este profilul sau psihologic?Ii ofera acesta baza pentru a promova,pentru a face fata schimbariilor tehnologice si pentru a rezista in timp la solicitariile postuluim de munca?
Cel mai recent răspuns: Roxana Ana Cernat , Consultant resurse umane 16:32, 5 Iunie 2010
Referitor la:
-Candidatul pentru postul X are abilitatii psihologice pe care le solicita postul respectiv de munca si care sa fie un indicator al succesul profesional viitor? Intrebarea vizeaza candidatii neinitiatii in profesie, pe cei lipsiti de experienta necesara ocuparii postului de munca.

Intrebarea ii vizeaza si pe cei cu experienta, pentru a se stabili profilul psihologic care permite adoptarea unor norme metodologice asupra aplicarii politicii firmei.

De exemplu, un candidat cu experienta in domeniul in care solicita ocuparea postului poate sa justifice declaratia "excelente abilitati de comunciare" prin raspunsurile oferite la testele psihologice aferente.

Un alt candidat, fara experienta in domeniul in discutie, poate demonstra, in urma aplicarii testelor psihologice de rigoare, exact acelasi nivel al abilitatii de comunicare.

Diferenta de experienta va determina inserarea in normele metodologice de aplicare a politicii firmei (de regula prin anexe la CIM, note interne pe perioade determinate, organigrama etc) a raporturilor candidatului respectiv cu alte departamente.

Astfel, pentru candidatul cu experienta, raportarea va fi directa catre departamentul caruia i se subordoneaza.

Pentru cel fara experienta in domeniu, raportarea va presupune existenta confirmarilor actiunilor intreprinse.

De pilda, candidatul neexperimentat va trebui sa notifice in scris departamentul caruia i se subordoneaza asupra demersurilor cu impact asupra societatii, iar, ulterior, dupa aprobarea notificarii, sa puna in practica continutul acesteia.

Asadar, profilul psihologic este important atat pentru cei cu experienta, cat si pentru cei fara experienta in domeniul in care solicita ocuparea unui post vacant.

Similar si pentru testarea cunostintelor in domeniu.

De principiu, experienta in domeniu este doar un indicator al eficientei in munca, nu si al eficacitatii. Cu cat faci mai des o activitate, cu atat reusesti sa o realizezi intr-un timp din ce in ce mai scurt. Orice angajator isi doreste salariati care sa isi indeplineasca bine atributiile din fisa postului intr-un timp cat mai scurt - eficienta.

Cunostintele si starea psihica a salariatului contribuie oricum la eficacitatea indeplinirii sarcinilor de lucru; experienta in domeniu determina gradul de eficienta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa de post pentru manager comercial misstik misstik va rog imi puteti da raspuns pt intrebarea mea....imi trebuia la scoala pentru firma de exercitiu .:(..pe internet nu sunt asa concrete .Multumesc. (vezi toată discuția)
Director magazin bastti bastti Buna As vrea si eu o fisa post director magazin si niste criterii de evaluare. Unde pot gasi ? Multumesc frumos (vezi toată discuția)
Sanse de angajare! bogdan_lacraru bogdan_lacraru Majoritatea fimelor sau marilor companii (cu atat mai mult companiile multinationale) urmeaza un anume model din Occident in ceea ce priveste interviul si ... (vezi toată discuția)