avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere, la concediu de maternitate????
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere, la concediu de maternitate????

Buna dimineata! Am o intrebare legatura, cu concediu de maternitate: eu momentan sunt la concediu la cresterea copilului de la 2 pana la 3 ani (pana la 8 iulie 2010) si am indeplinit sarcina sapt. 25. Trebuie sa nasc la 11 septembrie 2010. Problema mea este, ca trebuie sa merg inapoi la serviciu cu inceputul data de 8 iulie (asta va fii vineri)? (daca stiu bine???) Si pot sa incep concediu de maternitate (dupa cum spune medicul ginecolog) 10 iulie 2010 (dupa cand am indeplinit sapt.32 (???)).
Interbarea mea este, ca seful putea sa concedieze, sau trimite pe someri in aceasta 2 zile? Ce po sa fac, ca sa nu concedieze? Medicul de ginecolog (din cauza ca sunt in situatia risc de sarcina), spune ca nu enerveza aceasta problema, pt ca el da concediu de boala, daca este necesar.... Seful are voie sa trimita pe someri in timpul concediu de maternitate, sau terbuie sa pastreaza (carte de munca inca 2 ani?) si sa plateasca salariu de maternitate?
Spuneti-va te-rog pt ce am voie, daca se poate? Si daca am sau nu am care lege hotaraste?

Iti multumesc inainte pt raspunsul Dvs!!!

O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Roxana Ana Cernat , Consultant resurse umane 15:10, 6 Iunie 2010
din cate stiu concediu de maternitate nu este platit de catre locul unde lucrati ci este platit din bugetul asigurarilor de stat, iar angajatorul nu are voie sa va dea afara pe aceasta perioada
Art. 60. Codul muncii:
"(1) Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă:
c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoştinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
[...]
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii. "

Daca angajatorul dumneavoastra abia asteapta sa va reintoarceti din CIC si sa va concedieze fix in perioada de timp libera dintre vechiul si noul CIC, va sugerez sa faceti, cat de curand posibil, dovada faptului ca sunteti gravida.

Conform OUG 96/2003, art. 2 alin. (e),"salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii atesteze aceasta stare."

Dumneavoastra declarati ca sunteti inca in CIC, pana pe 8 iulie 2010. Prezentand, pana la data de 8 iulie 2010, dovada faptului ca sunteti insarcinata (Nota prin care instiintati directorul asupra starii dumneavoastra fiziologice de graviditate in luna X, plus adeverinta din partea medicului ginecolog), puteti sta linistita ca nu urmeaza sa fiti concediata.

Aceste doua acte, care constituie dovada faptului ca sunteti insarcinata, nu trebuiesc aprobate in vreun fel de angajator, ci doar primite pentru inregistrare. Nu uitati sa faceti o copie a documentelor cu numarul de inregistrare pe ele.

Model Nota de Instiintare

"Data:
Catre: SC .... SRL
In atentia: Directorului General, Departamentului Resurse Umane

Nota de Instiintare

Subsemnata...., cu domiciliul in localitatea .... str. ... nr. ... bl. ... sc. ... ap. .... judetul ..., B.I. / C.I. seria... numarul..., avand functia de ..., conform Contractului Individual de Munca nr. ... din data ..., va instiintez pe aceasta cale asupra starii mele fiziologice de graviditate in saptamana... .
Anexez acestei Note de Instiintare adeverinta medicala numarul... din data... eliberata de ... .
Cu stima, [semnatura dumneavoastra] "

Multumesc, pt raspunsul corect si clar!!!!!B-)=D>
Am fost la patronul meu in saptamana trecuta, si stie ca sunt insarcinata (a stiut mai inainte), dar a spus, ca "nu stie! Din cauza crizei ....., a mai demisionat si alte colege, de la firma. Si, din cauza, ca am studii superioare, trebuie sa reangajeaza (nu stiu, cu cat salar de baza???) cu un salar mai mare, decat primesc alte colegii. Si el nu putea sa plateasca, pentru mine, concediu de maternitate, pentru 126 zile. Si din cauza, ca nu angajat pe nimeni, la postul meu - cand am plecat la CCC - putea sa trimita pe someri." X-(:sorry:
O alta intrebare cu legatura asta: are voie sa nu reangajeze, cu salariul, care merit?:( Si eu asa am stiut, ca numai primele 5 zile trebuie sa plateste firma in caz de concediu de boala ...:O

Multumesc, si va doresc o zi frumoasa!
Depunand cele doua acte prezentate mai sus, angajatorul nu mai poate motiva faptul ca "nu stia" ca sunteti insarcinata. Repet, el nu trebuie sa semneze aceste documente, ci doar sa le primeasca.

Dumneavoastra va trebui sa aveti grija ca aceste documente sa primeasca un numar de intrare in societate (de la Secretariat). O data rezolvat acest aspect, nu mai trebuie sa va ingrijorati in privinta concedierii; stati in continuare in CIC-ul de acum si in termen util, depuneti celelalte documente pentru urmatorul CIC.

In perioada dintre vechiul si noul CIC, mergeti la serviciu fara grija concedierii, pentru ca ati anuntat in scris angajatorul ca sunteti insarcinata. In situatia in care conditiile de lucru nu sunt in regula, puteti intra in concediu de risc maternal.

Va recomand sa lecturati pe Internet sau sa va descarcati pe calculator si sa analizati continutul OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere gravida Marymaria22 Marymaria22 Bună ziua sunt insarcinata in 7 luni si urmeaza sa nasc in 10 martie 2017 dar magazinul la care lucrez se inchide in 1 martie 2017 deoarece nu le mai merge au ... (vezi toată discuția)
Depunere acte la itm, angajata insarcinata mariannnghe mariannnghe Buna ziua.Am adus la cunostinta angajatorului acum 2 zile faptul ca sunt insarcinata,am depus notificare ca sunt insarcinata(mi s-a dat nr de inregistrare),si ... (vezi toată discuția)
Însărcinată de 11 săptămâni, angajată de 6. are voie angajatorul să mă dea afară? Anca1993 Anca1993 Daca sun insarcinata de 11 saptamani si lucrez de 6 saptamani,angajatorul are voie sa ma dea afara daca iam prezentat documentul precum sunt insarcinata (vezi toată discuția)