avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... declaratie notariala - primirea unei sume de bani pt. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

declaratie notariala - primirea unei sume de bani pt. achizitionare unui apartament

Buna ziua,

Sora mea a primit de la tatal vitreg intreaga suma pt. achizitionarea unui apartament . A semnat o declaratie la notar, cum ca tatal ii da intreaga suma necesara achizitionarii apartamentului de pe str.x , nr.y , ap.z.
Dupa aprox. 2 ani , tatal vitreg are nevoie disperat de bani si o ameninta pe sora mea ca ii va lua apartamentul , pt .ca se va folosi de aceea declaratie notariala.
Mentionez ca , in contractul de vanzare-cumparare apare doar sora-mea proprietar, fara uzufruct sau altele...
POATE SA PIARDA APARTAMENTUL IN INSTANTA PRIN ACEA DECLARATIE ?

Astept un raspuns , va rog mult
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: razvan80 , utilizator 21:29, 11 Iunie 2010
daca aceasta declaratie este privita ca o recunoastere a unui contract de imprumut existent intre parti, da se poate cere restituirea sumei de bani.
Nu exista un contract de imprumut, doar aceasta declaratie la notar.
In contractul de vanzare-cumpare al imobilului este trecut doar numele sorei mele, fara nici o clauza de uzufruct, abitatie..
El a amenintat-o intr-o seara ca sigur ii va lua apartamentul inapoi, pe baza acele declaratii.

E disperata acum, a invenstit in acel apartament...asteapta si un bebe.
Din cate am vb si cu alti avocati, nu are ce sa-i faca cu acea declaratie, i-a dat intreaga suma pt.achizitionarea imobilului mai mult sub forma de cadou. Tatal vitreg stia ca sora-mea nu are cum sa-i dea inapoi,aceasta fiind studenta,neavand o sursa de venit. acum are nevoi de bani si a inceput s-o ameninte ca va face cere de blocare a CF-ului. Poate sa faca asa ceva?

Va rog , un raspuns clar.

multumesc anticipat.
O singura intrebare pentru lamurirea actului juridic incheiat: Cum a taxat notarul declaratia, la valoare sau ca o simpla declaratie?
Daca s-a luat onorariu la valoarea sumei aceasta declaratie poate fi calificata ca un imprumut....desi din continutul prezentat de dvs, nu ar reiesi acest aspect. Daca valoarea este una mica, intre 50-100 ron inseamna ca este o simpla declaratie care nu are o valoare de contract de imprumut pentru a se putea cere restituirea sumei, considerandu-se o simpla donatie fara nici o sarcina, astfel in sarcina sorei dvs. nu incumba nici o obligatie.
Ci privire la cererea acestuia de a bloca C.F.-ului, este o gluma...blocarea nu o poate face decat in situatia in care notarul public solicita extras de CF pentru autentificare, in situatia in care se doreste instrainarea imobilului,
Deci stati linistita..., nu se poate intampla nimic.
Chiar daca va formula o actiune in instanta va trebui sa timbreze la valoarea sumei, ceea ce nu cred ca poate risca fiind vorba de o suma considerabila.
...notarul era obligat oricum sa taxeze la valoare fiind un act evaluabil...
declaratia este exact asa redactata si legalizata , asa cum postat-o aici .
in declaratie nu a trecut suma de bani anume ca sa nu plateasca onorariu asa mult la notar , banuiesc.

Deci in cazul acesta , poate sa stea linistita ca nu-i va putea lua apartamentul.
Era atat de speriata, incat vroia chiar sa-l vanda , a crezut ca e solutia cea mai buna ca sa scape.

Va multumim mult , pt. raspunsuri !!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie notariala - donatie ? razvan80 razvan80 Declaratia este urmatoarea: Subsemnata..D.M., declar pe proprie raspundere ...., ca intreaga suma de bani necesara achizitionarii imobilului situat in ...., ... (vezi toată discuția)
Lmpartirea mostenirii inainte de moartea parintilor victoriavic victoriavic Buna ziua, am un subiect destul de delicat si de lung, dar sper sa aiba cineva timpul si bunavointa si timpul necesar sa imi raspunda cu informatiie necesare. ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare intre rude de gradul i bencumonica bencumonica Parintii mei,care sunt divortati,au convenit ca ar fii bine ca apartamentul pe care ei il detin sa fie trecut pe numele meu.Dar,exista mai multe probleme.Tatal ... (vezi toată discuția)