avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... problema mare somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

problema mare somaj

Am fost sa ma inscriu pentru somaj in sectorul 3, si mi-au zis ca trebuie sa cer sa transfere dosarul de la Focsani (luarea in evidenta). La Focsani au zis ca n-au ce sa transfere fiindca n-am muncit in jurisdictia lor (dar acolo mi-au deschis dosar de somaj in 2008 dupa care l-am inchis imediat fiindca m-am angajat in Bucuresti). Nu sunt luat in evidenta in Bucuresti desi am pe cartea de munca 1 an si 2 luni!? Dar nici in Focsani? Deasemenea ei au primit la Focsani instiintari trimestriale in baza legii 76/2002 pentru stimularea fortei de munca pentru proaspat absolventi, conform careia trebuiau sa transfere evidenta catre Bucuresti?

Ce fac? Le spun sa-mi faca dosar nou aici? Sau ii dau in judecata pe cei din Focsani sa se trezeasca? Sau ii dau in judecata pe toti fiindca ei trebuie sa-mi administreze aceste drepturi? Unde ii dau in judecata? Ajutor...
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:12, 20 Iunie 2010
Acte necesare pentru inregistrarea unei persoane care indeplineste conditiile pentru acordarea indemnizatiei de somaj:
1. Actul de identitate, in original si copie;
2. Actele de studii si de calificare,in original si copie;
3. Certificatul de nastere,in original si copie;
4. Certificatul de casatorie,in original si copie;
5. Adeverinta medicala , din care sa rezulte ca este apta de munca sau ca are eventuale restrictii medicale
6. Actele eliberate de organele financiare teritoriale,din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau ca realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decit indemnizatia de somaj
7. Declaratia pe proprie raspundere din care sa rezulte ca nu are loc de munca , nu realizeaza venituri sau ca realizeaza din activitati autorizate potrivit legii mai mici decit indemnizatia de somaj.

In afara actelor si documentelor enumerate mai sus care trebuiesc prezentate de toate categoriile de solicitanti de indemnizatie de somaj , cererea pentru acordarea indemnizatiei de somaj va fi insotita ,dupa caz, si de urmatoarele acte in cazul persoanelor provenite din munca, dupa caz :
a) Carnetul de munca, in original si in copie, sau, in cazul in care nu s-a intocmit carnetul de munca, adeverinta eliberata de angajatori si vizata de inspectoratul teritorial de munca, din care sa rezulte perioadele in care s-a prestat activitatea, precum si data si motivul incetarii raporturilor de munca sau de serviciu de la ultimul angajator
b) Copie de pe hotarirea definitiva de reintegrare in munca , atunci cind reintegrarea nu mai este posibila la unitatea la care persoana a fost incadrata anterior din cauza incetarii definitive a activitatii sau la unitatea care a preluat patrimoniul acesteia;
c) Dovada din care sa rezulte ca reincadrarea in munca nu mai este posibila din cauza incetarii definitive a activitatii angajatorului, respectiv adeverinta de la unitatea care a preluat patrimoniul unitatii in care persoana a fost incadrata anterior, din care sa rezulte desfiintarea postului;
d) Declaratie pe propria raspundere a persoanei in cautarea unui loc de munca , in cazul in care aceasta nu poate obtine dovada din care sa rezulte ca reincadrarea in munca nu mai este posibila din cauza incetarii definitive a activitatii angajatorului, urmind ca agentia locala pentru ocuparea fortei de munca sa verifice la organele competente veridicitatea .
e) Adeverinta prevazuta la art. 18 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
Ultima modificare: Marți, 8 Iunie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
Mhm, cum obtin somajul pe card bancar va rog, o cerere la dosar e suficient, sau trebuie in alta parte?
Pe baza unei cererii.....Articolul 3 al Hotararii 1090/2002 spune ca "plata drepturilor acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj prevazute la art. 1 se face, in functie de optiunea beneficiarilor, in urmatoarele moduri: prin mandat postal, in cont curent sau prin card".
Perfect, multumesc.
1. La fortele de munca n-au acceptat cererea, au vrut alta cerere cu un desfasurator atasat de la banca, ca sa ia ibanul de acolo. Deasemenea cererea lor tip mentioneaza ca "plata comisionului nu intra in obligatia AMOFM Bucuresti". Exista o procedura care prevede oricare din aceste lucruri? - in cazul comisionului banuiesc ca nu trebuie sa existe din moment ce ei trebuie sa actioneze doar in masura in care legea prevede, dar asta desfiinteaza poate alte cereri aparent nefondate din partea lor.

2. Deasemenea, pentru vizele lunare, daca nu pot veni in Bucuresti pe motive reale si serioase (cum ar fi ca nu-mi permit transportul), ce inseamna acest lucru, ca vor ingheta dosarul?

Art. 41. - (1) Persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj au următoarele obligaţii:
a) să se prezinte lunar, pe baza programării sau ori de câte ori sunt solicitate, la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă la care sunt înregistrate, pentru a primi sprijin în vederea încadrării în muncă;

In primul rand nu-mi permit transportul, si doar n-o sa mor de foame pentru niste proceduri. Sunt dispus sa initiez o actiune in instanta cu judecare in lipsa bineinteles.
In al doilea rand "sprijin in vederea incadrarii in munca", e o nerozie, niciodata nu am fost sprijinit de fortele de munca in vederea gasirii unui loc de munca (care in fapt ascund ofertele "de soi", se stie), ceea ce coroborat cu "pe baza programarii sau ori de cate ori sunt solicitate", duce la lipsa de aplicare a acestui articol. Nu s-a auzit de programare macar la fortele de munca barem. Dvs de ce parere sunteti? Ce litere de lege prevad aceste proceduri va rog?

3. Pentru ofertele de angajare (care ma indoiesc ca vor exista, desi doresc sa existe), la fel ca la 2. nu ma voi putea prezenta la interviu, dar am sait personal, portofoliu in el, CV, si pot participa la interviu telefonic, si pe alte cai electronice, ca informatician. Am mai facut asta si inainte pentru interviuri in alte orase. Alte dati nu se putea altfel fiindca persoanele implicate se aflau chiar pe continente diferite. De asemenea legea spune ca "refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor" nu interviul in persoana. Interviul nu este loc de munca. Interviurile fie vorba, in cel mai rau caz sunt niste justificari in fata legii ale angajatorului, ca apoi sa angajeze pe pile pe cine vrea el.

P.S. Dovada ca mi-am cautat un loc de munca e lesne de obtinut, am asemenea dovezi si pana acum, in interviurile care le-am sustinut, si-n aplicarile de pe saiturile de slujbe online aferente.
Ultima modificare: Joi, 17 Iunie 2010
w0lfshad3, utilizator

Alte discuții în legătură

Obtinerea indemnizatiei de somaj eremia eremia am lucrat 2 ani la firma......cu contract pe perioada nedeterminata.In urma restructurarii postului firma ma anuntat ca inceteaza relatiile contractuale cu ... (vezi toată discuția)
As vrea sa fiu luata in evidenta de ajofm si sa urmez cursuri de calificare brdcristea brdcristea In primul rand buna seara, As vrea sa stiu daca nu am beneficiat niciodata de ajutor de somaj in 15 ani de munca si am ramas fara servici cum ma pot ... (vezi toată discuția)
Certificat stagiu de cotizare la fondul de somaj ela-ela ela-ela Buna ziua, Va rog sa imi spuneti de unde/ cine elibereaza \\"c[b]ertificatul de stagiu de cotizare la fondul de somaj[/b]\\" in cazul in care solicitantul are ... (vezi toată discuția)