avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... POT FI EMISE 2 RCA PENTRU ACELESI AUTOTURISM?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

POT FI EMISE 2 RCA PENTRU ACELESI AUTOTURISM?

Buna ziua .Am semnat un contract de novatie in anul 2009 prin care am preluat ratele la un autoturism si am devenit utilizator cesionar.In luna decembrie 2009 am facut RCA la o firma de asigurari,inainte de expirarea celei vechi., dupa care la scurt timp am primit o factura si o polita de asigurare da la firma de leasing prin care mi se solicita plata altei asigurari RCA Eu am urmarit pe CSA.ro si figuram cu autoturismul asigurat la firma la care l-am asigurat eu.E posibil ca fima de leasing sa ma oblige sa platesc RCA acolo unde vor ei? Se pot emite mai multe asigurari RCA la acelasi autoturism?:
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 23:55, 8 Iunie 2010
Art. 52 din Legea 136/1995: "In cazul in care, pentru acelasi proprietar de vehicul, la data producerii accidentului, existau mai multe asigurari valabile, despagubirea se suporta in parti egale de catre toti asiguratorii. Despagubirea se va plati integral de catre asiguratorul la care s-a adresat persoana pagubita, urmand ca ulterior asiguratorul in cauza sa se indrepte impotriva celorlalti asiguratori pentru recuperarea partii de despagubire, platita in numele acestora.
Asiguratul are obligatia de a informa asiguratorul despre incheierea unor astfel de asigurari cu alti asiguratori."
In cazul contractului de leasing asiguratul este firma de leasing ( ca proprietar) iar dumneavoastra sunteti utilizator. Obligatia revine in mod normal asiguratului, insa toate societatile de leasing specifica in contract ca utilizatorul va suporta costurile cu RCA-ul si ale asigurarii CASCO.
Societatea de leasing fie va emite polita, printr-un un broker sau o societate de asigurari selectata in functie de diverse considerente, iar dumneavoastra o achitati, fie incheiati polita la o societate de asigurari aleasa de dvs si trimiteti catre societatea de leasing dovada.
Vedeti ce scrie in contract referitor la dreptul de a incheia politele de asigurare.
Incercati pe site-ul CEDAM sa verificati existenta asigurarii RCA introducand seria sasiului, nu cu nr. de inmatriculare.
In contractul de comodat nu specifica nicaieri ca eu utilizator sunt obligat sa platesc polita de asigurare acolo unde vor dumnealor. Specifica doar obligatia platii politei CASCO. pe care o achit intodeuna la timp.Ce lega trebuie sa studiez ca sa ma edific asupra cazului meu? Multumesc pentru raspunsuri
Legea prevede obligativitatea detinatorilor de autovehicule,sunt obligati sa le asigure pentru cazurile de raspundere civila.Desi tot legea admite posibilitatea existentei a doua sau mai multe asigurari RCA pentru acelasi autovehicul,In cazul dvs.puteti sa solicitati(inainte de a se produce un eveniment) :
-ori rezilierea politei incheiate de dvs., daca data intocmirii/emiterii este ulterioara celeia incheiata de soc. leasing;
-ori comunicati soc. de leasing, sa solicite rezilierea RCA-ului pentru care va solicita plata, daca este emisa dupa cea platita de dvs.
In ambele cazuri, asiguratorul va restitui prima solicitantului, care justifica cererea pe baza existentei unei alte polite deja incheiata, la data emiterii politei reclamate..
Da, restituirea banilor incasati pentru cea de-al doilea contract RCA ar fi solutia cea mai buna pentru dvs. pentru a nu plati de doua ori. Insa, ce va faceti daca ati incheiat politele ambii, in aceeasi zi??:stunned: si am aici in vedere data expirarii primei polite si atentia atat a dvs. cat si a societatii de leasing sa nu circulati cu masina neasigurata!! Intr-o atare situatie, ma tem ca solutia va fi cea de a pastra polita incheiata de proprietar si de a rezilia pe cea intocmita de dvs.:(
Pt. ca m-am mai intalnit cu o astfel de situatie, eu va sfatuiesc sa cereti sa se rezilieze polita RCA intocmita de dv, printr-o cerere adresata asiguratorului care sa va restituie suma achitata si sa ramaneti cu polita facuta de firma de leasing, pt. ca nu o sa renunte firma de leasing.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casco tantelu tantelu Am cumparat o masina in leasing, si in urma unui accident de masina , pentru care eu nu am fost vinovat am descoperit ca nu am Asigurare Casco. Am in ... (vezi toată discuția)
Asig.casco DuracIonel DuracIonel Am un autoturism luat in leasing pe o per. de 6 ani,am achitat 4 ani inclusiv asig.CASCO. In ratele de leasing nu sunt luate in calcul asig.CASCO. Daca nu mai ... (vezi toată discuția)
Rca la masina in leasing sodalit2005 sodalit2005 Buna seara, Va rog daca poate cineva sa ma sfatuiasca ce ar tb. sa fac in conditiile in care am achizitionat un autoturism in leasing si doresc sa inchei ... (vezi toată discuția)