avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj

buna ziua. am 20 de ani,locuiesc cu parinti si cu bunica,bunicul meu a plecat din casa,acum traind in concubinaj cu alta femeie. acum vrea sa ne evacueze pentru ca,casa in care locuim este lasata de parinti lui,dar bunica si parinti mei au facut modificari foarte mari...bunica avand 45 de ani de casnicie.... acum ce putem face,ce drepturi are bunica si parinti mei...multumesc
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 17:22, 7 Iunie 2010
Actiunii bunicului de evacuare puteti cere un drept de retentie asupra imbunatatilor ce urmeaza a fi identificate si evaluate printr-o expertiza. Cand va plati el imbunatatirile atunci veti pleca.Consultati un avocat.
Succes
av.M.Hornea
Daca imobilul la care faceti referire a fost donat / vandut de catre strabunici, bunicului dvs atunci imobilul este bun propriu al bunicului. Totusi daca imbunatatirile aduse locuintei sunt atat de mari pe cat spuneti atunci casa poate fi asimilata unui bun comun. Adica sporul de valoare adus de bunica dvs si paritii dvs este atat de mare incat bunul si-a pirdut caracterul de bun propriu. Acesta ar insemna spre exemplu, extinderea casei si modernizarea ei astfel incat , practic, casa din prezent este o casa noua.
Daca lucrurile stau asa cum presupunem atunci bunica dvs ar avea dr la 1/2 din imobil iar parintii dvs ar avea si ei un anumit drept de creanta.
Atata timp cat bunica si bunicul nu au divortat, bunicul nu poate introduce actiune de evacuare a bunicii, sotia sa, din domiciliul lor conjugal. Putea fi introdusa o ordonanta presedintiala pentru evacuare daca pe rolul instantei exista o cerere de divort, nesolutionata inca.
Pentru investitiile efectuate la imobilul bunicului, bunica are un drept de creanta, ca de altfel si mama. Acest drept de creanta se naste numai dupa desfacerea casatoriei bunicilor si poate fi invocat in termen de 3 ani de la acea data.
De asemenea, in timpul divortului sau ulterior acestuia, pe cererea de evacuare a bunicului, bunica poate introduce cerere reconventionala prin care sa solicite un drept de retentie asupra imobilului pana la plata sultei ce i se cuvine cu titlu de investitii efectuate in imobil.
Daca bunica a primit citatie pentru evacuare, recomand calduros angajarea unui avocat care sa o apere profesionist pentru a nu se trezi in strada, nedivortata fiind...;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum o pot evacua pe cumnata mea din casa parintilor niculina_d niculina_d Buna ziua, povestea este lunga. In casa parintilor mei sta fratele meu impreuna cu cumnata(mentionez ca doar tata mai traieste). Ei s-au casatorit in 1993. ... (vezi toată discuția)
Evacuare tolerat ankasylva ankasylva Buna ziua,va rog sa-mi dati un sfat in urmatorul caz : Dupa divort,un cuplu continua sa traiasca in concubinaj,locuind in casa parintilor baiatului, ambii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am introdus actiune de divort din culpa exclusiva ... ContaDenis ContaDenis Buna ziua, Am introdus actiune de divort din culpa exclusiva a paratului. Acesta a facut o Cerere reconventionala in care solicita divortul prin acord sau din ... (vezi toată discuția)