avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Datorie de 25.000, negociere urmata de... teapa, ce-i ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Datorie de 25.000, negociere urmata de... teapa, ce-i de facut?

Am nevoie de un pic de ajutor.
Un fost coleg de servici mi-a cerut ajutorul intr-un caz interesant. Cumnatul lui, sa zicem dl.Marius, are o problema:

Dl. Marius a reusit sa cumuleze o restanta la intretinere de 14.000 lei pe o perioada care se intinde din octombrie 2005 pana azi. Cu ajutorul surorii sale s-a hotarat sa stinga datoriile catre asociatie drept pentru care a cerut o situatie a datoriilor, totalul cerut de asociatie fiind de 25.000 lei (din care 11.000 penalitati). Fiind vorba de o suma imensa acesta a cerut o negociere si a obtinut o intelegere (verbala) prin care trebuie sa achite 14.000 lei restante intretinere si 2.000 lei penalitati. Intelegerea facuta nu s-a materializat intr-un inscris dar acesta cu buna credinta s-a prezentat la casierie si a achitat cele 16.000 lei pentru care a primint doua chitante, una de 14.000 lei si una de 2.000 lei.

Si-acum urmeaza problema:
1. Dupa achitarea sumei negociate conducerea asociatiei neaga intelegerea facuta, (fapta care mi se pare… mizerabila… in fine) si asteapta achitarea restului de 9.000 lei penalitati pentru a considera datoriile achitate.
2. Ciudatenia mare este ca asociatia a cerut sume care s-au prescris, respectiv datoriile mai vechi de martie 2007 iar dl.Marius a acceptat achitarea lor ca urmare a negocierii verbale.
3. Pe prima chitanta (14.000 lei) la rubrica “reprezentand” este scris: “restante + 04.2010” iar pe a doua (2.000 lei) “penalitati”

Dupa parerea, logica si cunostintele mele , cererea asociatiei de achitare a inca 9.000 lei penalitati nu mai are suport legal… dar s-ar putea sa gresesc si atunci va intreb:

1. E corect ce-am afirmat mai sus? Daca NU care ar fi suportul legal?
2. Daca pe prima chitanta este precizata luna aprilie 2010 ca fiind achitata si ca urmare datoriile la intretinere catre asociatie sunt stinse, mai poate asociatia cere penalitati de exemplu pe luna ianuarie 2008?
3. Ordinea de incasare nu este de exemplu: … luna ianuarie 2008, penalitati ianuarie 2008, luna februarie 2008 etc ???
4. Incasarea unor sume de bani prescrise, in lipsa unui accord scris, nu se incadreaza cumva, dupa codul penal, la inselaciune?
asociatia nu are dreptul legal sa i scada debite mai vechi de 3 ani
Pt recuperarea acestora v a plati presedintele care nu a respectat legea. cat si cei din comitet,comisie cenzori.
Poate sumele din 2005 nu au fost calculate corect, ...
La ce drept legal va referiti? In ce reglementari se specifica faptul ca "asociatia nu are dreptul legal sa i scada debite mai vechi de 3 ani"?
Ce lege nu a respectat presedintele ?
Ca sumele au fost sau nu calculate corect e cu totul alta problema, pe alta strada si nu aici. Recititi mesajul si observati ca restantierul nu contesta suma restanta sau penalizarile, ci doar faptul ca cei din conducerea asociatiei nu s-au tinut de cuvant sa-i reduca din penalizari asa cum au promis.
proprietaru a scris:

calculeaza suma restanta numai pe ultimii 3 ani.Apoi cere sa arate cum au calculat penalitatile.Sunt greu de acordat in instanta.


Realitatea confirma partea cu penalitatile mai ales in acest caz. Daca asociatia incearca recuperarea penalitatilor in instanta are mari sanse sa piarda procesul.

Legat de ce a spus adriantot, sincer nu stiu daca exista o precizare expresa cu privire la incasarea unor creante mai vechi de 3 ani dar stiu ca se prescriu. Nu sunt sigur cum se poate interpreta, poate la capitolul abuz de incredere?! :hm:
Foarte probabil din moment ce asociatia nu a raspuns solicitarii de a prezenta situatia debitelor la zi. Corect ar fi fost sa scrie pe chitanta nu "restante + 04.2010" ci restante 10.2005-04.2010". Nespecificarea perioadei exacte te duce cu gandul la inselatorie, la ceva ce trebuia ascuns. Cum dl.Marius nu a primit nici un act oficial care sa precizeze valoarea si natura debitelor se poate spune ca el s-a dus cu buna credinta sa achite datoriile valabile la data respectiva.
Parerea mea este ca are o cale de atac pentru a forta un inscris.

Intelegerea verbala a existat, in fapt presedintele asociatiei a recunoscut de fata cu mine acest lucru. Dl. Marius a insistat si zilele trecute pentru semnarea unui acord dar e dus cu vorba si mai nou i s-a comunicat ca juristul asociatiei nu este de acord. :confused:
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Iunie 2010
RaDracones, utilizator
RaDracones a scris:

Daca asociatia incearca recuperarea penalitatilor in instanta are mari sanse sa piarda procesul.

Corect ar fi fost sa scrie pe chitanta nu "restante + 04.2010" ci restante 10.2005-04.2010". Nespecificarea perioadei exacte te duce cu gandul la inselatorie, la ceva ce trebuia ascuns.

Asociatia nu pierde niciodata un proces cu un restantier ci poate sa obtina o suma mai mica decat cea solicitata initial in urma expertize ceruta in instanta.

Mai cititi odata ce ati scris si interpretati: restantele erau vechi, pe mai multi ani si luni asa ca a scris bine "restante" ca doar le-a platit toate nu au mai ramas de plata. Iar faptul ca a scris "+04.2010" este iar corect pentru ca acestea nu erau restante ci era ultima luna afisata.
Ar fi fost gresit sa scrie "restante 10.2005-04.2010" pentru ca luna 04.2010 nu era restanta asa cum am mai spus, ci intretinerea pe ultima luna, care ar fi devenit restanta pe lista urmatoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitanta gresita adminibuc adminibuc Buna ziua! Sunt cenzor la o Asociatie de Proprietari, iar in bloc aveam un restantier cu o datorie foarte mare 57.000 lei aprox. Casiera are primita o ... (vezi toată discuția)
Imputatia platii, respectiv art.1506-1509 din ncc abeonaaudit abeonaaudit Am urmatoarea speta: Asociatia de proprietari a actionat in instanta un restantier pentru perioada mai 2011 - oct.2014(cerere completatoare aprobata in data de ... (vezi toată discuția)
Ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de proprietari TANIUSA TANIUSA Buna ziua! Proprietarul unui apartament are restante la intretinere mai vechi de 90 de zile, la care se adauga penalitati de intarziere. Doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)