avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 270 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... etapele parcurgerii termenelor pentru faliment sau ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

etapele parcurgerii termenelor pentru faliment sau insolventa

Doresc sa stiu cum ma sa ma pregatesc in vederea contestarii deschiderii procedurii de faliment sau insolventa din partea unui creditor.Cat timp dureaza, cum pot s-o contest si ce termene are creditorul de la depunerea dosarului.multumesc
Cel mai recent răspuns: Adrian Stoica , Practician in insolventa 18:36, 23 Iunie 2010
Art. 33 Legea 85/2006 - (1) În termen de 48 de ore de la înregistrarea cererii creditorului îndreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolventei, judecatorul-sindic va comunica cererea, în copie, debitorului.
(2) În termen de 10 zile de la primirea copiei, debitorul trebuie fie sa conteste, fie sa recunoasca existenta starii de insolventa. Daca debitorul contesta starea de insolventa, iar contestatia sa este ulterior respinsa, el nu va mai avea dreptul sa solicite reorganizarea judiciara.
(3) La cererea debitorului, judecatorul-sindic îi poate obliga pe creditorii care au introdus cererea sa consemneze, în termen de 15 zile, la o banca, o cautiune de cel mult 10% din valoarea creantelor. Cautiunea va fi restituita creditorilor, daca cererea lor va fi admisa. Daca cererea va fi respinsa, cautiunea va fi folosita pentru a acoperi pagubele suferite de debitori. Daca nu este consemnata în termen cautiunea, cererea introductiva va fi respinsa.
(4) Daca judecatorul-sindic stabileste ca debitorul este în stare de insolventa, îi va respinge contestatia si va deschide, printr-o sentinta, procedura generala, situatie în care un plan de reorganizare poate fi formulat numai de catre administratorul judiciar sau de catre creditorii detinând împreuna sau separat minimum 20% din valoarea masei credale si numai daca acestia îsi exprima intentia de a depune un plan în termenul prevazut la art. 59 alin. (1), respectiv la art. 60 alin. (2).
(5) Daca judecatorul-sindic stabileste ca debitorul nu este în stare de insolventa, respinge cererea creditorilor, care va fi considerata ca lipsita de orice efect chiar de la înregistrarea ei.
(6) Daca debitorul nu contesta, în termenul prevazut la alin. (2), ca ar fi în stare de insolventa si îsi exprima intentia de a-si reorganiza activitatea, judecatorul-sindic va da o sentinta de deschidere a procedurii generale. În cazul în care, din declaratia debitorului, facuta pâna la data pronuntarii sentintei, rezulta ca acesta se încadreaza în una dintre categoriile prevazute la art. 1 alin. (2) sau a mai beneficiat de reorganizare în ultimii 5 ani anteriori deschiderii procedurii, judecatorul-sindic va pronunta o sentinta de deschidere a procedurii simplificate.
Multumesc stimata doamna Ana.De fapt cum poate fi interpretat citatul din ziar cotidian"declari insolventa acum si te judeci la anul"?termenul e chiar asa de alungit pentru caz?indiferent ca e creditor sau debitor.o zi buna
Daca debitorul solicita tribunalului deschiderea proc de insolvente termenul de judecata este de 5 zile
Daca un creditor cere deschiderea proc pt un debitor legea nu prevede un termen ...
Faptic la TMB am primit termen feb 2011 pt cereri depuse luna trecuta
multumesc pentru informatie.
am si eu o intrebare, va rog: daca nu am fost notificat ca si creditor de catre adm judic al unui debitor fata de care s-a deschis procedura insolventei, mai am sanse sa fac cerere de admitere a creantei mele la masa credala, chiar daca a trecut 1 an de la deschid procedurii???? este suficient ca notificarea sa se faca prin buletin? de ex, eu am de urmarit vreo 2000 clienti si imi este imposibil sa fac acest lucru consultand ilnic buletinul pt a vedea daca a intrat vreunul in insolventa sau nu, drept pt care notif in scris primita de la adm judiciar ar fi ideala.multumesc

Alte discuții în legătură

Cale de atac dupa ce s-a dispus intrarea in insolventa mdcc mdcc Buna ziua, va rog sa ma lamuriti,care este calea de atac dupa ce s-a declarant starea de insolventa a unei societati,apelul sau recursul?Si care este temeiul ... (vezi toată discuția)
Exceptia tardivitatii? ContSters40598 ContSters40598 Termenul pravzut de art.33 din procedura insolventei, este un termen imperativ, de decadere? Daca debitorul formuleaza contestatie impotriva cererii de ... (vezi toată discuția)
Insolventa societate comerciala care a solicitat creditorului esalonare de plati hades hades O societate cu care firma noastra are contract ne-a virat intr-o luna mai multa marfa decat am comandat..am refuzat primirea marfii in plus si am returnat-o cu ... (vezi toată discuția)