avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA operatiuni triunghiulare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

operatiuni triunghiulare

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati, am urmatoarea situatie:
-firma x din Germania, vinde marfa firmei y din Romania, dar marfa merge direct la
firma z din bulgaria
-de transport s-a ocupat firma din Romania, dar aceasta vrea sa refactureze transportul firmei din Bulgaria.
Intrbari:
-marfa si transportul se pot factura firmei din Bulgaria fara TVA?
-se poate incadra la operatiuni triunghiulare?
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 19:51, 2 Iulie 2010
operatiunea este una triunghiulara, pentru ca avem trei persoane impozabile din trei state membre UE, fiecare inregistrate in scopuri tva in tarile lor, iar marfa este transportata direct de la furnizor la cumparatorul final.

o alta conditie de aplicare a masurilor de simplificare este aceea ca transportul sa cada in sarcina furnizorului sau a cumparatorului-revanzator, conform contractului incheiat intre parti.

asadar, daca dvs. v-ati ocupat de transport, inseamna ca transportul este in sarcina dvs., iar dvs. nu puteti aplica structura de comisionar, refacturand acest serviciu de transport, ci va trebui sa-l includeti in baza de impozitare a livrarii de marfa, fiind o cheltuiala accesorie, iar factura va fi fara tva, operatiunea taxandu-se in bulgaria.

alte obligatii ce va revin:
-sa nu inscrieti achizitia in decl. 390, aceasta nefiind impozabila in romania
-in decont tva achizitia se inscrie la rd.24
-sa inscrieti livrarea ulterioara in decl. 390, iar in decontul de taxa la rd. 1

mult succes!
Va multumesc foarte mult pentru raspuns!
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o problema.
Am o operatiune triunghiulara, eu sunt cumparator-revanzator, si nu stiu exact ce sa mentionez pe factura.
- beneficiarul livrarii este persoana obligata la plata tva?! ... si o referire la art. 141 din Directiva 112/2006/CE privind sistemul comun al tva(ce fel de referire?!)
-sa fac referire la un articol?!

Multumesc foarte mult!
exact!
trebuie facuta mentiunea in cuprinsul facturii ca beneficiarul livrarii este persoana obligata la plata TVA pentru livrarea de bunuri efectuata în celalalt stat membru si o referire la art. 141 din Directiva 112/2006/CE privind sistemul comun al tva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Operatiuni triunghiular kerekesmargo kerekesmargo Firma din RO - cumparator revanzator Firma din HU - furnizor Firma din Germania - beneficiar marfa se transporta direct din Ungaria in Germania toti sunt ... (vezi toată discuția)
Comert triunghiular cu doua state membre cand statul membru de livrare este acelasi cu cu statul membru al vanzatorului-tva potarniche gabriela potarniche gabriela Un operator economic A1 din Romania vinde bunuri unui operator economic B din Bulgaria dar locul livrarii este un operator A2 din Romania.Bunurile nu ... (vezi toată discuția)
Livrare intracomunitara maryabunea maryabunea Va rog mult sa ma ajutati in urmatoarea problema: firmei A platitoare de TVA din RO i se intocmeste factura de marfa de firma B platitoare de TVA din Germania, ... (vezi toată discuția)