avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Comert triunghiular cu doua state membre cand statul ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Comert triunghiular cu doua state membre cand statul membru de livrare este acelasi cu cu statul membru al vanzatorului-tva

Un operator economic A1 din Romania vinde bunuri unui operator economic B din Bulgaria dar locul livrarii este un operator A2 din Romania.Bunurile nu traverseaza frontiera nationala a Romaniei.Factura este emisa de catre operatorul A1 din Romania catre operatorul B din Bulgaria.
In acest caz operatorul A1 din Romania plateste TVA?
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 17:31, 7 Februarie 2012
Nu-mi raspunde -ti?Va rog e important raspunsul.
Eu consider (nu din experienta, ci numai din prevederile codului fiscal), ca pentru a fi considerata operatiune trinughiulara, in acceptiunea codului fiscal, trebuie sa fie vorba de 3 state membre (unul al furnizorului, unul al cumparatorului - revinzator si unul al beneficiarului livrarii).

In cazul dvoastra este vorba de 2 state membre, mai mult bunurile nu parasesc teritoriul Romaniei.
Definitia livrarii intracomunitare cf art 128, alin 9: "(9) Livrarea intracomunitară reprezintă o livrare de bunuri, în înţelesul alin. (1), care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru în alt stat membru de către furnizor sau de persoana către care se efectuează livrarea ori de altă persoană în contul acestora."

Chiar daca clientul va comunica un cod valid de tva din Bulgaria, nu sint indeplinite conditiile pt a fi considerata livrare intracomunitara, deoarece bunurile nu sint expediate in alt stat membru.

Factura ar trebui intocmita cu tva.
Conform celor de la Intrastat cazul este considerat comert triunghiular intre doua state membre, dar sunt trei operatori.
Uitati-va la art.126 alin(8) pct.b din codul fiscal.
Ce parere aveti?
asa cum a precizat si @t.simona, operatiunile triunghiulare presupun:
1. trei state membre diferite
2. bunurile sa fie transportate direct de la furnizor la cumparatorul final, deci sa paraseasca granitele tarii furnizorului.
3. transportul sa fie efectuat de furnizor sau de cumparatorul revanzator

cazul prezentat de dvs. nu este o operatiune treiunghiulara deoarece avem doar doua state membre (romania si bulgaria), iar bunurile nu parasesc teritoriul romaniei.

firma A1 din romania va factura cu tva catre firma din bulgaria, locul livrarii fiind romania, conform art. 132, alin 1 cod fiscal, persoana obligata la plata taxei fiind firma A1, conform art. 150, alin 1 cod fiscal

1.firma din bulgaria va factura fara tva catre firma A2 din romania, locul livrarii fiind romania (locul unde se gasesc bunurile cand incepe transportul sau locul unde se gasesc bunurile cand sunt puse la dispozitia cumparatorului), iar persoana obligata la plata taxei este clientul A2, conform art. 150, alin 6 cod fiscal.
firma din bulgaria poate cere tva achitata statului roman.
sau
2. firma din bulgaria se va inregistra in scopuri tva in romania, direct sau prin reprezentant fiscal si va depune un decont de tva.

in legatura cu art. 128, alin 8, lit. b), ceea ce vrea sa spuna legiuitorul este faptul ca un cumparator revanzator care efectueaza o achizitie intrcaomunitara in romania nu va raporta operatiunea in decl. 390 ca si achizitie si va inscrie in decl. 390 doar livrarea ulterioara a bunurilor catre cumparatorul final.

de exemplu un furnizor german vinde bunuri unei firme din franta care la randul ei le revinde unui client roman, iar bunurile sunt transportate din germania direct in romania.
firma din franta nu va raporta achizitia intracomunitara ce are locul in romania (operatiunea nefiind impozabila in romania pentru firma franceza), ci doar livrarea catre clientul roman.
Ultima modificare: Marți, 27 Septembrie 2011
xerxes, utilizator
Comert triunghiular:trei operatori economici.
Intelegeti gresit ca fiind intre trei state .

Alte discuții în legătură

Operatiuni triunghiular kerekesmargo kerekesmargo Firma din RO - cumparator revanzator Firma din HU - furnizor Firma din Germania - beneficiar marfa se transporta direct din Ungaria in Germania toti sunt ... (vezi toată discuția)
Tva export intracomunitar Promod Promod O societate din România vinde marfa in Spania .Transportul conform contract este Ex work.Cumparatorul revânzător da ordin firmei de transport sa ducă marfa ... (vezi toată discuția)
Activitati economice desfasurate pe teritoriul italiei. regimul tva paolo979 paolo979 S.C. ROM. (platitoare TVA 19%) achizitioneaza marfa de la Furnizor: S.C .ITALIA (platitor TVA 20%). Furnizorul (S.C. ITALIA) trimite factura catre S.C. ROM: ... (vezi toată discuția)