avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

buna seara!in urma cu cateva zile ,tatal meu a decedat .era pensionar de stat (942 lei)+o pensie pentru ca a fost deportat din bulgaria(340 lei).ce trebuie sa facem ,ca mama mea care este pensionata CAP ,(380 lei ,)sa poata beneficia de pensie de urmas?Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 18:50, 10 Iunie 2010
mariaburete a scris:

buna seara!in urma cu cateva zile ,tatal meu a decedat .era pensionar de stat (942 lei)+o pensie pentru ca a fost deportat din bulgaria(340 lei).ce trebuie sa facem ,ca mama mea care este pensionata CAP ,(380 lei ,)sa poata beneficia de pensie de urmas?Va multumesc.


Trebuie sa mearga la Casa Judeteana de Pensii sa depuna dosarul pentru obtinerea pensiei de urmas ... in acest sens, va depune urmatoarele acte, dupa caz :
- certificatul de deces (original si copie), cauza decesului pentru sustinatorul decedat care nu are calitatea de pensionar
- adeverinta de studii pentru urmasii copii peste varsta de 16 ani
- actul de identitate al solicitantului
- carnet de munca (original si copie)
- livret militar (original si copie)
- acte de stare civila ale solicitantului si ale urmasilor din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul
- talonul de pensie al decedatului
Cererea, impreuna cu actele doveditoare, se depune de catre solicitant, in termen de 90 de zile de la data decesulului sustinatorului sau in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor.
mariaburete a scris:
(...) o pensie pentru ca a fost deportat din bulgaria (...)

Pentru a beneficia de indemnizatia prevazuta la art. 3 din Legea nr. 189/2000, mama dvs. trebuie sa se adreseze Comisiei pentru aplicarea acestui act normativ din cadrul casei teritoriale de pensii. Alaturi de cerere si acte de stare civila, mama dvs. trebuie sa depuna si hotararea tatalui, in original (aceasta va fi anulata).

Art. 3. – Legea nr. 189/2000
Soţul supravieţuitor al celui decedat, din categoria persoanelor prevăzute la art. 1 lit. a)-e) şi g), va beneficia începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care a fost depusă cererea, în condiţiile prezentei ordonanţe, de o indemnizaţie lunară de 100 lei neimpozabilă, dacă ulterior nu s-a recăsătorit.
Art. 4. - Nivelul indemnizaţiilor acordate potrivit art. 2 şi 3 vor fi indexate prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de evoluţia preţurilor şi a tarifelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas sot/sotie ContSters79066 ContSters79066 Tata a decedat pe 03.03.2009 si a beneficiat de o pensie de 729 lei. Mama are o pensie in suma de 612 lei, au fost casatoriti 52 ani, iar mama este invalida de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas, optiune vyca2007 vyca2007 Am o mare rugaminte ,sa-mi spune-ti si mie daca in urma decesului tatalui meu ,care avea o pensie de 1100 ron,mama ar putea sa renunte la pensia ei de 500 lei ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas craciun.cristian28061967@yahoo.com craciun.cristian28061967@yahoo.com ce acte sunt necesare,pentru pensia de urmas,si cum se procedeaza/ (vezi toată discuția)