avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Art. 55 lit. b) din Legea nr. 53/2003
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Art. 55 lit. b) din Legea nr. 53/2003

Incetarea contractului individual de munca
Art. 55.
Contractul individual de munca poate inceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege.
Nu inteleg de ce nu primeste somaj prin incetarea contractului de munca prin ACORDUL PARTILOR sau prin DEMISIE.
1. Contributia la fondul de somaj este obligatorie, nu facultativa!
2. Exista posibilitatea (intalnita destul de des) ca angajatorul sa nu-ti mareasca salariul, stiind ca daca pleci, nu vei beneficia de SOMAJ. Asa vei lucra in continuare la el. El va avea un aservit printr-o lege data de statul roman.
Iti va spune: nu am cum sa-ti maresc salariul, daca nu-ti convine poti sa pleci, eu nu te dau afara.
Nu cumva se incalca art. 4 alin.2 din Conventia europeana pentru drpturile omului?
Nu cumva se incalca art. 14 din Conventia europeana pentru drepturile omului?
Nu cumva se incalca prevederile art. 1 din protocolul aditional nr.12 la aceeasi conventie?
Trebuie tinut cont si de faptul ca aceste articole din conventie sunt prioritare normelor nationale, conform art.20 din Constitutie.
Nu cumva se incalca prevederile art. 41 din Constitutie alin 1.?
Ce spun aceste articole?
Art.4 alin. 2 din Conventia Europeana pentru Drepturile Omului
"Nimeni nu poate fi constrans sa execute o munca fortata sau obligatorie."
Esti obligat sa lucrezi la acelasi angajator, chiar daca remuneratia nu este pe masura sub sanctiunea ramanerii fara protectie sociala.
Art.14 din CEDO:
Interzicerea discriminării
Exercitarea drepturilor şi libertăţilor recunoscute de prezenta convenţie trebuie să fie asigurată fără nici o deosebire bazată, în special, pe sex, rasă, culoare, limbă, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine naţională sau socială, apartenenţă la o minoritate naţională, avere, naştere sau orice altă situaţie.
Protocolul nr.12 la CEDO in art 1 paragraful 1 are acelasi continut ca si art.14 din conventie, numai ca este intarit de paragraful nr.2 care are urmat. continut:
2. Nimeni nu va fi discriminat de o autoritate publică pe baza oricăruia dintre motivele menţionate în paragraful 1.
Art.41 din Constitutia Romaniei:
(1) Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă.

De ce mai plateste asigurarea de somaj? Sunt persoane care au cotizat si 10 ani.
Cunosc un caz in care au plecat 50 de angajati, fara sa primeasca niciun fel de ajutor. Unul singur a ramas, si pe acela a binevoit angajatorul sa-l dea in somaj, ca nu mai avea cu cine sa lucreze.
Eu sunt doar student la facultatea de drept, mai am pana voi termina.
Nu pot sa stau, nu mai am rabdare cand imi povestesc prieteni si cunostinte ce li se intampla.
Se creaza o discriminare la nivel de angajat. Toti sunt obligati la plata cotizatiei pt. somaj si doar o parte beneficiaza de acesta!
Intrebarea mea este: se poate ridica exceptia de neconstitutionalitate?
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Iunie 2010
,
Cel mai recent răspuns: , 03:48, 17 Iunie 2010
@Marian
In primul rand vreau sa iti urez "Bun venit pe forum!" si felicitari pentru subiect.
Dupa ce am citit postarea ta am avut un mic surs sardonic, am inchis si am revenit pentru acest com pentru ca punctul tau de vedere, pe care il impartasesc in totalitate.
Prin anii 2001-2002, pregatindu-ma pentru o lucrare, am studiat legea somajului si am concluzionat ca Lege nr. 76/2002 din 16/01/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca este o bariera si, in cadrul armonizarii legislatei Romaniei cu legislatia Uniunii Europene, legea ar trebui modificata, in sensul la care te-ai gandit si tu.

Da, se poate invoca exceptia de neconstitutionalitate, dar nu cred ca merita efortul pentru ca, in final, solutia ar fi respingerea.

Atata timp cat in Romania legea este pusa in aplicare doar cand este in favoarea unui grup de interese, nu in slujba tuturor cetatenilor, nu vad alta solutie.

Daca nu statul roman ar plati daune materiale si cheltuieli de judecata, in valoare de miliarde de euro dispuse de CEDO, ci magistratii din vina carora s-a sesizat Curtea, exceptia de care vorbesti ar merita sa fie ridicata.

Sa nu uitam ca si CC este alcatuita tot din magistrati, care mai viziteaza, din cand in cand, Palatul din Cotroceni.

Interesanta dizertatia dvs. pe aceasta tema, parerea mea este ca nu se poate ridica exceptia de neconstitutionalitate din mai multe motive:
- aceasta contributie obligatorie constituie un fond de solidaritate, de ajutor, pentru cei ramasi fara slujba din motive ce nu tin persoana lor
- ce-ar insemna ca fiecare dintre noi dupa ce lucram 2, 3 luni la un angajator, incetam colaborarea cu acordul partilor, apoi sa beneficiem de somaj 6,9,12 luni, nu s-ar incuraja nemunca?
- nu putem pleca de la principiul eu nu doresc sa cotizez la acest fond pentru ca nu voi fi niciodata somer sau n-am nici un castig, in orice stat din lumea asta acest fond de solidaritate este constitutional si putem dezvolta acest subiect pana la sfarsitul lumii.
Ultima modificare: Marți, 15 Iunie 2010
FLORIN VASILIU, Consultant resurse umane
In completarea celor scrise de userul @florin72, io as mai adauga si faptul ca, nu va obliga nimeni sa lucrati la acelasi angajator, chiar si daca nu va mareste leafa, iar pe de alta partea, legea nr. 53/2003, va da dreptul la negociere individuala si colectiva.
mai aveti si dreptul la proteste... etc. :)
Contributiile pt somaj sunt obligatorii deoarece se considera a fi o “asigurare” pt salariatul care pierde locul de munca din alte motive decat cele care il privesc direct. Demisia si acordul partilor implica (si) vointa salariatului… Daca s-ar acorda ajutor de somaj si in caz de demisie etc exista “riscul” ca foarte multi cetateni sa “pofteasca” la bani fara sa ofere ceva in schimb – sunt destui in asemenea situatie si fara a se acorda ajutor de somaj in toate cazurile.

Angajatorul nu e obligat sa mareasca un salariu cat timp nu e mentionat in contractul de munca acest aspect. Angajatul trebuie sa isi negocieze salariul la angajare – are acest drept. Dar prea putini dintre cei care doresc un loc de munca gandesc in perspectiva, multumindu-se sa aiba, totusi, un loc de munca (si angajatorii mizeaza pe acest fapt, mai ales ca unii viitori angajati sunt tineri si nu au idee ca au dreptul sa-si negocieze salariul, iar altii sunt din randul celor care nu au de ales si accepta aproape orice si salariul care li se ofera; mai sunt si cei care stiu ce drepturi au insa le lipseste curajul de a se exprima, chiar daca nu sunt disperati dupa un loc de munca).

Pentru salarii decente (in “zona privata” ) viitorii angajati pot schimba ceva…

@Marianbbv a scris:
Art.4 alin. 2 din Conventia Europeana pentru Drepturile Omului
"Nimeni nu poate fi constrans sa execute o munca fortata sau obligatorie."


Corect, dar nu e valabil in acest context. Nimeni nu va obliga… Situatia economica nu e o “persoana” care poate fi chemata in judecata. Sunteti obligat prin… conjunctura, deci art mentionat nu e incident. Nu sunteti obligat pt ca aveti posibilitatea de a demisiona si angajatorul e obligat sa accepte demisia.

“Orice alta situatie” – sintagma mentionata in art numit de dv nu inseamna (in nici un caz) ca angajatorul nu va ofera salariu mai mare… Daca nu e scrisa in contractul individual de munca o clauza cu privire la marirea salariului dupa un anumit timp sau in anumite conditii angajatorul nu poate fi obligat sa va mareasca salariul.

@Marianbbv a scris:
Art.41 din Constitutia Romaniei:
(1) Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă.


Aveti perfecta dreptate si va aruncati in aer rationamentul: nimeni nu va obliga sa ramaneti la angajatorul de care nu sunteti multumit si aveti dreptul sa va angajati in alta parte (dar nimeni nu e obligat sa va angajeze). Aveti dreptul sa va alegeti orice profesie etc…

In cazul in care angajatorul nu isi respecta obligatiile asumate prin contractul individual de munca (sau cele impuse prin contractul colectiv de munca la nivel de ramura economica – sa zicem asa) aveti posibilitatea sa il chemati in instanta.
Atat pt userul @florin72, cat si pentru userul mihai:
Daca vei cotiza 2-3 luni nu primesti somaj. minim 12 luni in ultimele 24.
Stiti cumva cate condamnari are statul roman la Curtea europeana pt. drepturile omului?
Credeti ca daca vor da in judecata statul roman si nu vor castiga in justitia romaneasca, nu vor avea sansa sa castige la CEDO. CEDO nu priveste lucrurile asa cum le priveste statul roman, inclusiv curtea constitutionala in interes propriu, ci in interes general!
Eu nu vad lucrurile aplicand sinceritatea, incerc sa le vad asa cum sunt ele de fapt si de drept. Sinceritatea altereaza adevarul. Le vezi din prisma ta, nu asa cum sunt ele de fapt. Nu am zis ca nu ar trebui sa fie obligatorie contributia la fondul de somaj, daca nu ar fi defavorizata o anumita categorie de angajati.
Cei pe care i-am indrumat sa faca acest lucru, sa dea statul roman in judecata, nu au curajul sa-l faca.
Eu am de 2 ani salariul de 2.800 ron/luna. Nu am de ce sa ma plang. Dar cei ce au 700-900 de lei? si stau si lucreaza pt ca, daca vor pleca sa-si caute loc de munca mai bine platit, vor pierde indemnizatia de somaj. Pt ca patronul le spune ca nu are de unde sa le mareasca salariul. Ce negociere indivuduala sau colectiva sa se mai ceara. Cand patronul are leasing de 3000 de euro/luna la masina mercedes , cand are rate la banci pentru vilele de vacanta facute in diverse locuri turistice?
Va dau un caz. Un prieten si-a gasit de lucru in alta parte cu un salariu mai mare. A bagat preaviz de 15 zile calendaristice. In momentul in care s-a implinit termenul si s-a dus sa se angajeze la celalalt loc de munca, locul fusese deja ocupat, de alta persoana. A ramas fara loc de munca. A ramas fara somaj. S-a dus la anofm sa se inregistreze si i s-a spus ca 3 luni de zile nu poate sa faca nimic, nu-i poate cauta loc de munca pt ca a plecat cu demisie.
Spuneti ca prin asta nu esti obligat sa lucrezi la acelasi angajator. Sanctiunea ca pleci, ca in cazul aratat mai sus: si ramai fara serviciu, fara somaj si 3 luni nu te iau astia in evidenta pt a-ti gasi loc de munca?
Nu se face o discriminare?
Omul acela de ce a platit cotizatia la fondul de somaj? si nu numai el, ci si angajatorul.
In anul universitar ce urmeaza voi studia dreptul muncii, atunci voi fi mult mai bine pregatit si voi reveni.


Alte discuții în legătură

Salarii restante carmenssilva carmenssilva Sotul meu nu a primit salariul de 6 luni si firma respectiva nici nu intentioneza sa plateasca, asteapta ca salariatii sa renunte la locul de munca ... (vezi toată discuția)
Demisie din cauza angajatorului? lilla21 lilla21 Buna ziua, sunt activa de 10 ani pe piata muncii si nu am beneficiat nici o data de ajutor de somaj. Acum 11 luni mi-am schimbat locul de munca, si am inceput ... (vezi toată discuția)
Taierea abuziva a salariilor bugetarilor poate fi atacata in istantele nationale?(vezi: cedo - drepturile salariale reprezinta un drept de posesie) gabriel teodorescu gabriel teodorescu [b]CEDO si drepturile salariale[/b] Curtea europeană a Drepturilor Omului este o jurisdicţie internaţională cu sediul la Strasbourg. Ea este alcătuită ... (vezi toată discuția)