Atat pt userul @florin72, cat si pentru userul mihai:
Daca vei cotiza 2-3 luni nu primesti somaj. minim 12 luni in ultimele 24.
Eu nu vad lucrurile aplicand sinceritatea, incerc sa le vad asa cum sunt ele de fapt si de drept. Sinceritatea altereaza adevarul. Le vezi din prisma ta, nu asa cum sunt ele de fapt. Nu am zis ca nu ar trebui sa fie obligatorie contributia la fondul de somaj, daca nu ar fi defavorizata o anumita categorie de angajati.
Eu am de 2 ani salariul de 2.800 ron/luna. Nu am de ce sa ma plang. Dar cei ce au 700-900 de lei? si stau si lucreaza pt ca, daca vor pleca sa-si caute loc de munca mai bine platit, vor pierde indemnizatia de somaj. Pt ca patronul le spune ca nu are de unde sa le mareasca salariul. Ce negociere indivuduala sau colectiva sa se mai ceara. Cand patronul are leasing de 3000 de euro/luna la masina mercedes , cand are rate la banci pentru vilele de vacanta facute in diverse locuri turistice?
Va dau un caz. Un prieten si-a gasit de lucru in alta parte cu un salariu mai mare. A bagat preaviz de 15 zile calendaristice. In momentul in care s-a implinit termenul si s-a dus sa se angajeze la celalalt loc de munca, locul fusese deja ocupat, de alta persoana. A ramas fara loc de munca. A ramas fara somaj. S-a dus la anofm sa se inregistreze si i s-a spus ca 3 luni de zile nu poate sa faca nimic, nu-i poate cauta loc de munca pt ca a plecat cu demisie.
Spuneti ca prin asta nu esti obligat sa lucrezi la acelasi angajator. Sanctiunea ca pleci, ca in cazul aratat mai sus: si ramai fara serviciu, fara somaj si 3 luni nu te iau astia in evidenta pt a-ti gasi loc de munca?
Nu se face o discriminare?
Omul acela de ce a platit cotizatia la fondul de somaj? si nu numai el, ci si angajatorul.
In anul universitar ce urmeaza voi studia dreptul muncii, atunci voi fi mult mai bine pregatit si voi reveni.
~ final discuție ~