avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inscrierea dreptului de proprietate in registrul de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inscrierea dreptului de proprietate in registrul de inscriptiuni si transcriptiuni?

Buna ziua,

Am o problema urgenta...
Vreau sa cumpar cu credit ipotecar o casa. Aceasta casa este construita pe o bucata de teren ce provine de la un proprietar ce a primit un titlu de proprietate in anul 1993 pentru 5000mp ("prin Constituirea dreptului de proprietate"). Acest terena fost lotizat in anul 2005 si o bucata din el fost cumparata de cei de la care vreau sa achizitionez o casa si terenul aferent. Tot in anul 2005 a fost facuta si prima intabulare a terenului initial de 5000mp.

Toate actele sunt in regula, sunt facute la notar, exista cadatru si intabulare, etc. Cei de la banca mi-au cerut pentru dosarul de credit, conform citatului de la sf. acestui mesaj, dovada inscrierii in registrul de inscriptiuni si transcriptiuni a titlului de proprietate.

Problema este ca agentia imobiliara cu care am contract imi spune ca nu este nevoie de aceasta inscriere si refuza sa imi puna la dispozitie actele (probabil nu exista inscriere anterioara inscrierii in CF din anul 2005). In aceste conditii eu nu pot merge mai departe cu creditul si risc sa pierd avansul dat la antecontract daca nu dovedesc ca aveam neaparata nevoie de acele acte pentru credit si nu le-am primit de la agentie/proprietari.

Cine are dreptate in acest caz, agentia imobiliara sau juristul bancii?


"Terenurile atribuite prin constituirea dreptului de proprietate nu pot fi instrainate prin acte juridice intre vii, timp de 10 ani, socotiti de la inceputul anului urmator celui in care s-a facut inscrierea proprietatii asupra lor. Actul de instrainare incheiat cu nerespectarea acestui termen este lovit de nulitate absoluta. Constatarea nulitatii poate fi ceruta in justitie de catre primar, prefect, procuror, precum si de orice persoana interesata." (art. 32 din Legea nr. 18/1991 rep.)
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:02, 27 Mai 2007
Registrul de transcriptiuni se folosea inainte de intrarea in vigoare a legii nr. 7/1996 privind publicitatea imobiliara.
Din cate am inteles fostului proprietar i s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra terenului in anul 1993, in baza legii 18/1991.

Terenul pentru care s-a facut reconstituirea a fost intabulat la momentul respectiv? Asta ma gandesc ca vrea sa vada banca, desi nu are nici o relevanta de vreme ce terenul care va intereseaza pe dvs. si care a facut parte din suprafata reconstituita este intabulat cum ati spus in anul 2005.
Ce puteti face este sa solicitati un extras de carte funciara de informare pentru tot terenul si cu el in brate sa va duceti la banca.
Nu este vorba de reconstituire, ci de un titlu de proprietate prin CONSTITUIRE!
Terenul pentru care s-a facut constituirea a fost intabulat pentru prima data in mai 2005.

Ce spun cei de la banca (conform legii - vezi mai sus citatul) este ca acest teren nu poate fi instrainat intre vii timp de 10 ani socotiti din anul urmator inscrierii titlului de proprietate. Nestiind de existenta inscrierii titlului de proprietate in registrul de inscriptiuni si transcriptiuni, nu putem decat sa concluzionam ca cei 10 ani se vor socoti incepand cu ianuarie 2006 (anul urmator datei mai 2005), toate celelalte acte devenind nule.
Acesta este raspunsul juristului bancii.

Agentia imobiliara este insa de parere ca noua nu trebuie dovada inscrierii titlului de proprietate.

Intrebarea este ce pot eu sa fac in acest moment? Pe cine sa cred?

Este valabil acel act de vanzare-cumparare din anul 2006 dintre primul proprietar al terenului si vanzatorul meu?

Aceasta este problema, va rog mult daca puteti sa imi dati un raspuns cat mai repede..
Poate gasiti putin timp sa imi dati si mie un raspuns in aceasta seara...

Va multumesc,
Raluca.
eu zic sa inclini balanta in favoarea juristului bancii, el are interes sa fie obiectiv cel putin desi interesul lui e sa contracteze un credit trebuie sa se asigure ca totul se face ca la carte....interesul agentiei este sa isi ia comisionul pe vanzare.....deci dintre cei doi vezi care are interese mai apropiate de ale tale...eu zic ca cei de la banca nu de ce sa minta.....in final ei dau banii.....iar la agentie au jurist?
Neexistand o practica judiciara in ceea ce priveste aceasta problema, este f. greu de apreciat de cand se calculeaza "inscrierea proprietatii", pentru a putea calcula termenul de 10 ani. Unii spun ca inscrierea proprietatii se calculeaza din momentul inscrierii in registrele agricole (si nu neaparat in registrele de inscriptiuni si transcriptiuni - este posibil sa nici nu fi fost facuta o astfel de inscriere) - lucru care cu siguranta ca s-a realizat din momentul in care s-a constituit dreptul de proprietate. Practic proprietarul terenului a platit din acel moment si impozite catre stat. Aceasta solutie o consider corecta si majoritatea notarilor o accepta.
Insa exista si o alta opinie, cum ca inscrierea proprietatii se calculeaza din momentul inscrierii acesteia in registrul de inscriptiuni si transcriptiuni ori, daca nu, in cartea funciara (ceea ce, dupa parerea mea este incorect, pt. ca notiunea de intabulare a aparut odata cu legea 7). Este o interpretare f. restrictiva a legii si se pare ca este adoptata de banca.
Incearca se faci rost de actele care au stat la baza vanzarii din 2005 (prin care vanzatorii tai au obtinut imobilul). Se pot obtine din arhiva notariatului care a autentificat vanzarea. Poate gasesti acolo ceva din care sa reiasa ca prorprietatea a fost inscrisa in registrele agricole. Banca ar trebui sa fie multumita ...
Sper sa iti fie de folos

Alte discuții în legătură

Termenul 10 ani din lg 18 ionutanton777ro ionutanton777ro Cunoaste cineva daca exista o decizie din 2008 sau 2007, data de Inalta Curte, in Sectii Unite, cu privire la aplicarea unor prevederi din legea 18/1991 ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea e posibila cand exista un contract de vanzare-cumparare? marilyne marilyne in ce fel se poate dobandi proprietatea unui imobil(teren) care se afla in posesie neintrerupta si netulburata de peste 40 de ani? terenul a fost dobandit in ... (vezi toată discuția)
Problema vanzare teren!!! help!! lucian_alex2003 lucian_alex2003 Am un teren pe care mi s-a stabilit dreptul de proprietate prin Hotararea Comisiei Municipale nr... din [b]02.02.1995[/b]. In anul 1998 mi s-a eliberat la ... (vezi toată discuția)