avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiunea e posibila cand exista un contract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiunea e posibila cand exista un contract de vanzare-cumparare?

in ce fel se poate dobandi proprietatea unui imobil(teren) care se afla in posesie neintrerupta si netulburata de peste 40 de ani? terenul a fost dobandit in baza unui contract de vanzare-cumparare autentificat la notar , dar terenul nu era intabulat pe vanzator in cartile funciare.
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 06:26, 27 Ianuarie 2012
Ce fel de teren? (intravilan/extravilan, cu sau fara constructii)? In principiu, trebuia formulata cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate in baza legii 18/1991, modificata si completata, la termenele prevazute de aceasta. Nu cred ca se poate aplica institutia uzucapiunii, din moment ce reclamantul are un contract de vanzare-cumparare pentru imobil (cu atat mai mult cu cat aceasta este autentificat la notar), chiar daca la vremea respectiva nu s-a efectuat intabularea (depinde si unde este situat terenul, pentru ca in Muntenia si Moldova, unde functiona registrul de transcriptiuni-inscriptiuni, evidenta funciara era mult mai slaba decat in Ardeal, unde se aplica sistemul cartilor funciare.
Nu se poate aplica uzcapiunea , terenul intrând în posesie cu contract vânzare cumpărare. Pentru întabulare, documentaţie cadastrală la zi, contractul de vânzare cumpărare, extras de C.F pentru acel teren( sau a unui certificat de sarcini, dacă`acest teren nu a fost întabulat), cerere tip.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituire legea 18/1991 ContSters4579 ContSters4579 ...daca e forum lansez o intrebare in discutie de cand incepe sa se calculeze termenul de 10 ani de inalienabilitate prevazut de legea mai sus amintita...legea ... (vezi toată discuția)
Intabulare miruna.c miruna.c am in fata un contr de V/C incheiat la notariat in 1992 La finele actului scrie "prezentul act s-a transcris in registrul de transcriptiuni si inscriptiuni ... (vezi toată discuția)
Contract de vamzare cumparare vechi AHTUM AHTUM Speta este urmatoarea , - am un unchi care dupa atatia ani , s-a trezit ca vrea sa-si intabuleze apartamentul , el avand de pe vremea lui Ceausescu , (adica ... (vezi toată discuția)