avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire unchi dupa Legea 18/1991
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire unchi dupa Legea 18/1991

Buna seara, as avea o speta sa va supun, multumesc pentru interesul Dvs pentru cazul meu.
Bunica mea a decedat in 1983 si lasa 2 copii : unchiul nostru (al meu si al surorii mele) si mama noastra. Nu s-a deschis succesiunea dupa ea
In 1984, unchiul nostru decedeaza, nu are sotie, nu are descendenti, bunurile lui ramin prin certificat de mostenire mamei noastre.
In 1990 mama decedeaza, ramin ca mostenitori, eu, sora mea si sotul supravietuitor. Nu s-a facut succesiunea, eu presupun, pentru ca sora si tatal meu nu impartea cu mine averea mamei noastre. Eu fiind in Franta nu aveam habar de ceea ce faceau ei in tara.

Acum am aflat existenta a 2 titluri de proprietate : sora mea mosteneste o suprafata de teren dupa unchiul nostru si tatal dupa mama noastra Aceste titluri au fost obtinute in 1995 si 1998.

Este posibil ca sora sa mosteneasca dupa unchiul nostru (cum am spus exista un certificat de mostenitor unde mama mosteneste averea lui), eu ca mostenitoare legala nu am primit nimic. As vrea sa va spun ca eu nu am aflat de decesul mamei mele decit din intimplare, printr-o prietena de a mea din Bucuresti.

Astept citeva sfaturi din partea Dvs.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: tobescu , utilizator 13:42, 14 Iunie 2010
legea nr. 18/1991
" ART. 13
(1) Calitatea de moştenitor se stabileşte pe baza certificatului de moştenitor sau a hotărârii judecătoreşti definitive ori, în lipsa acestora, prin orice probe din care rezultă acceptarea moştenirii. (2) Moştenitorii care nu-şi pot dovedi această calitate, întrucât terenurile nu s-au găsit în circuitul civil, sunt socotiţi repuşi de drept în termenul de acceptare cu privire la cota ce li se cuvine din terenurile ce au aparţinut autorului lor. Ei sunt consideraţi că au acceptat moştenirea prin cererea pe care o fac comisiei.
(3) Titlul de proprietate se emite cu privire la suprafaţa de teren determinată pe numele tuturor moştenitorilor, urmând ca ei să procedeze potrivit dreptului comun."
Din ce inteleg io.... practic, tatal dvs. si sora, v-au " uitat" cand au depus cerere de restituire a terenului. Asta insa, nu inseamna ca pe cale civila , nu va puteti recupera drepturile legale. :)
n ati precizat and a murit mama dvs si nu ati precizat cat timp a trecut de cand ati aflat intamplator de decesul acesteia
mama a decedat pe 22 noiembrie 1990, am aflat de desul ei dupa aproape o luna. Eu nu am putut sa ma deplasez in Romania in momentul acela pentru ca eram refugiat politic. Am contactat sora mea si mi a spus ca a avut foarte multe lucruri de facut in ceea ce priveste decesul dar sa nu mi fac griji ea o sa aranjeze totul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire aurelia i iordache aurelia i iordache Bunica mea a murit acum 5 ani, lasind in urma o casa si teren agricol intr-o comuna in jud.Olt. A avut 2 fii - tatal meu (care a decedat inaintea bunicii) si ... (vezi toată discuția)
Termen succesiune Viorel52 Viorel52 Buna seara.Problema este in felul urmator: tatal meu a decedat in 1968,mama in 1983.Mostenitori fiind eu si sora mea.Dupa moartea mamei,in 1984 am facut ... (vezi toată discuția)
Retrocedare terenuri tobescu tobescu As avea nevoie de un sfat : mama a decedat in 1990, ea a mostenit toata averea unchiului meu decedat in 1984. La decesul mamei, dupa lege, tatal a mostenit ... (vezi toată discuția)