avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... puncte amenda, puncte penalizare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

puncte amenda, puncte penalizare

buna seara,
Am si eu o nedumerire, in OUG 195 si regulamentul de alpicare a acesteia, la capitolul Contraventii sunt enumerate o serie de fapte pentru care se aplica si puncte penalizare ca sanctiune complementara, ideea este ca in textul legii nu este prevazuta clasa de puncte amenda
Exemplu: pentru depasirea vitezei cu mai mult de 21 de km/h se aplica un nr de 3 puncte penalizare, intrebare: ce valoare are amenda? nr puncte amenda este similar cu cel de penalizare? in lege nu se precizeaza.
Ultima modificare: Duminică, 13 Iunie 2010
iulianneatu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 00:02, 16 Iunie 2010
Fiecare punct de amenda are valoarea de 10% din venitul minim (aprox 65 lei/punctul). Numarul de puncte amenda este similar cu cel de penalizare.
Punctele amenda nu sunt acelasi lucru cu punctele de penalizare, la 15 puncte penalizare se suspenda dreptul de a conduce (ti se ia carnetul). Aceste puncte de penalizare se prescriu, calculezi 3 luni de cand le-ai primit si dupa acest termen...........nu le mai ai, s-au prescris. Iar punctele amenda inseamna cat ai de platit, un punct amenda este egal cu 10% din valoarea salariului minim pe economie. Sper ca m-am facut inteles.
Punctul de pemalizare si punctul amenda sunt notiuni total diferite.
Puncte de penalizare se acorda pentru savarsirea unor contraventii. La cumularea intr-un anumit interval de timp a 15 puncte de penalizare se suspenda permisul de conducere.
Punctul amenda defineste cuantumul amenzii ce se aplica pentru savarsirea unei contraventii. Conform art. 98. alin. (2) din codul rutier "Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărare a Guvernului". Valoarea punctului amenda se actualizeaza anual. Se aplica aceasta metoda de cuantificare a amenzilor pentru a corela cuantumul amenzilor cu evolutia salariilor.
Multumesc frumos pt raspuns, se pare ca nu am fost eu foarte explicit cu privire la nedumerirea pe care o am. Ideea este ca intextul legii nu am gasit aricolul in care se prevede nr. punctelor acordate in situatia depasirii limitei de viteza cu mai mult de 20 Km/h,este prevazut nr punctelor penalizare dar nu si cel al punctelor amenda.
Problema dvs este reglementata de art. 100 alin.(2) din Codul rutier (OUG 195/2002)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Puncte laurentiumbi laurentiumbi Politistul a aplicat 6 puncte amenda in valoare de 510 lei pentru depasirea vitezei in localitate cu 38 km/h pe portiune de drum cu 50 km/h. cred ca se ... (vezi toată discuția)
Amendă auto, aplicare eronată sancțiune. ce șanse de reușită ar avea contestarea pv? eduard1987 eduard1987 Buna ziua Am primit o amenda auto ptr depasirea vitezei legale pe un tronson de drum cu 70km/h limita. Amenda este pentru viteza de 86km/h, scrisa si in PV ... (vezi toată discuția)
Amenda contraventionala pentru circulat fara motiv pe banda 2. NaeV NaeV Buna dimineata. Nu reusesc sa gasesc niciunde specificat ca se aplica contraventie pentru circularea nejustificata cu autoturismul, pe banda a doua, fara a ... (vezi toată discuția)