avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Abandon minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Abandon minor

Sunt casatorit din 1998 cu actuala nevasta. In 2004 aceasta a divortat incredintandu-ise minorul, dar dupa 6 luni a revenit si am trait in concubinaj pana in 2008 cand am refacut actele de casatorie, dar anul acesta a plecat din nou din luna mai. Pana in pezent nu a fost intentat divortul. Vreau sa mentionez ca pe perioada concubinajului acesta a avut repetate plecari de la domiciliu (luni de zile, a facut chiar un obicei) lasand in ingrijire minorul, fapt ce se intampla si in acest moment si bineinteles ca pe aceste perioade aceasta nu a contribuit financiar si nici moral la cresterea minorului. Minorul care este o fetita de 10 ani nici nu doreste sa o vada si nici nu concepe sa stea cu mama ei. Doresc doar sa ma indrumati ce sa fac adica: 1. Sa inaintez actiune de divort pentru incredintarea minorului; 2. Sa inaintez acetele necesare pentru abandon familial; sau ce ma puteti sfatui sa fac.
Va multumesc anticipat.
George
Cel mai recent răspuns: georgewb70 , utilizator 11:43, 13 Mai 2011
faceti cerere de chemare in judecata a sotiei in care cereti divortul, incredintarea minorului catre dvs , pensie alimentara. pe parcurul procesului aveti ocazia sa probati cu inscrisuri si martori ce ati scris aici. minorul va fi audiat in camera de consiliu, autoritatea tutelara face ancheta..
pe baza probelor administrate, instanta va decide cui i se incredinteaza minorul, posibil catre dvs, daca ziceti ca fata nu vrea sa stea cu mama
Odata cu actiunea privind desfacerea casatoriei prin divort , pe cale de ordonanta presedintiala , justificand urgenta, care, in cazul de fata, poate consta in neindeplinirea , in mod corespunzator, a atributiilor parentale si a actelor de parasire a copilului, repetate, solicitati incredintarea spre crestere si educare a copilului.
In camera de consiliu,judecatorul , in mod obligatoriu , va afla vointa acestuia.

Infractiunea de abandon de familie poate fi adusa la cunostinta organelor judiciare printr-o plangere penala prealabila, introdusa in termen de 2 luni de la epuizarea activitatii infractionala.

Insa aducerea acestui raport juridic de conflict in fata politiei sau a parchetului nu va conduce decat la alimentarea acestei situatii de familie tensionate, dumneavoastra veti fi implicat intr-un alt proces , iar copilul va fi afectat de repercusiunile cercetarii penale, asupra mamei.

Parasirea domiciliului conjugal poate fi demonstrata prin declaratii de martori, inscrisuri si interogatoriul paratei.

Succes.


Avand in vedere cele relatate de dvs., opinia mea este aceea de a introduce actiune de divort, cu capat de cerere accesoriu de incredintare a minorei spre crestere si educare , de stabilire a unei pensii de intretinere in favoarea acesteia si de reluare a numelui de catre parata sau pastrarea acestuia dupa cum apreciati.
Se impune astfel sa dovediti prin probatoriile ce le veti administra ca parata nu si-a indeplinit atributiile de mama, ca si-a neglijat copilul perioade indelungate, ca urmare a acestui comportament minora nu doreste sa o vada si nici sa locuiasca cu aceasta , dovedind astfel ca este in interesul minorei ca aceasta sa va fie dvs. incredintata deoarece sunteti cel in masura sa- i asigure acesteia conditii optime de crestere si educare.
Probe:-inscrisuri, martori, ancheta sociala, interogatoriul paratei pe capatul de cerere privind incredintarea, audierea minorei.;)
Va multumesc mult tuturor care prin bunavointa lor mi-ai dat un sfat. Procesul a fost terminat si au fost obtinute toate cele dorite iar fata a primit linistea si siguranta de care avea nevoie.
Inca odata toata stima persoanelor de bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu minori costy223 costy223 as vrea sa stiu si eu ce sanse am sa pastrez copilul minor la divort deoarece sotia nu are nici domiciliu si a plecat in strainatate fara sa mai trimita nimic ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor georgewb70 georgewb70 Buna ziua! In anul 1998 am incheiat casatoria cu sotia mea. Din anul 2000 avem o fetita. Dupa nastrea acesteia in mod repetat sotia a inceput sa tot parasesca ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara fara divort coribri coribri Buna ziua!Am o problema cu care ma confrunt si v-as ruga sa ma sfatuiti cum sa procedez.M-am despartit de sotul meu din data de 6 august anul curent,fara a ... (vezi toată discuția)