avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... prenatal, risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

prenatal, risc maternal

buna.sunt insarcinata in 25 de saptamani.si mi-am luat concediu medical pt ca am avut probleme cu rinichii.mi-e ft greu la munca.nu mai pot sta atatea ore in picioare si sa fac atatea eforturi.as vrea sa stiu cand as putea sa intru in prenatal?sau um se procedeaza cu riscul maternal?de ce am nevoie ca sa obtin acesta?:)
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:35, 20 Iunie 2010
Special pentru dvs anexez cateva prevederi din Legea nr. 19 / 2000 privind sistemul public de pensii ai alte drepturi de asigurari sociale, care a intrat in vigoare de la 1 aprilie 2001.

Potrivit articolului 118 alin. 1 din aceasta lege, asiguratele au dreptul pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatia de maternitate.
Prin asigurate se intelege persoanele fizice asigurate in conditiile legii 19 / 2000 si care pot fi cetateni romani, ai altor state sau apatrizi, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania.
Asiguratii au obligatia sa plateasca contributiile de asigurari sociale.

Alineatul 2 al articolului 118 precizeaza ca femeile beneficiaza de aceleasi drepturi, 126 de zile calendaristice concediu pentru sarcina si lauzie, daca au incetat plata contributiei de asigurari sociale, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.

Potrivit articolul 119 din legea 19 / 2000, concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.

Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina incepand cu luna a sasea de sarcina.

Conform articolului 120 din legea nr. 19 / 2000, cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul ce se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni, pe baza carora s-a stabilit contributia individuala de asigurari sociale in lunile respectiva.

Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
1. Raspunsul colegului meu este luat din Legea 19/2000 dar articolele mentionate sunt abrogate de OUG 158/2005din care va redau referitor la concediul de maternitate:
Art. 23. -
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
Art. 24. -
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
(4) În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.
Art. 25. -
(1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

2. In legatura cu concediul de risc maternal trebuie saborbiti cu medicul de medicina muncii care deserveste unitatea in care lucratisi sa va verifice conditiile de munca si sa va recomande un concediu de risc maternal.
3. Daca imi dati mo adresa de e-mail va trimit legislatia necesara.
angelarasteanu@yahoo.com multumesc mult
angica a scris:

angelarasteanu@yahoo.com multumesc mult

Verificati adresa de e-mail.
V-am trimis actele normative promise.
Multa bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rugaminte ContSters23492 ContSters23492 Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, care este legislatia in ceea ce priveste concediul prenatal si postnatal. Mi s-a spus ca sunt obligatorii, ca nu pot lua ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate Soames Soames Buna! imi puteti spune va rog la cate zile de concediu prenatal si postnatal are dreptul o viitoare mamica? (vezi toată discuția)
Concediu legal de maternitate Doresc sa aflu diferenta dintre concediu de maternitate oferit de o firma particulara si stat in ceea ce priveste acordarea concediului legal de maternitate... ... (vezi toată discuția)