avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... RUGAMINTE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

RUGAMINTE

Buna ziua!
Spuneti-mi, va rog, care este legislatia in ceea ce priveste concediul prenatal si postnatal. Mi s-a spus ca sunt obligatorii, ca nu pot lua concediul prenatal mai devreme de 7 luni si doua saptamani. Dar ca il pot lua mai tarziu. Alte persoane "avizate" mi-au spus contrariul. Astfel nu mai inteleg nimic.
Va rog sa ma lamuriti si pe mine in aceasta problema.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: tana , utilizator 14:15, 25 August 2007
Concediul prenatal si postnatal este platit din asigurarile sociale de stat, conform Legii nr. 19/2000, publicata in Monitorul Oficial nr. 140 din 1 aprilie 2000, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

Potrivit articolului 118 alin. 1 din aceasta lege, asiguratele au dreptul, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatia de maternitate.

Persoane asigurate au obligatia sa plateasca contributiile de asigurari sociale.

Alineatul 2 al articolului 118 precizeaza ca femeile beneficiaza de aceleasi drepturi, 126 de zile calendaristice concediu pentru sarcina si lauzie, daca au incetat plata contributiei de asigurari sociale, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.

Potrivit articolul 119 din Legea 19/2000, concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.

Alte informatii le gasesti in legea mai sus mentionata
Prevederile referitoare la concedii medicale din Legea 19/2000 au fost abrogate odata cu intrarea in vigoare a OUG 158/2005, adica din ianuarie 2006.
Ceea ce te intereseaza pe tine este art.24 din OUG:
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.

(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenatal, risc maternal angica angica buna.sunt insarcinata in 25 de saptamani.si mi-am luat concediu medical pt ca am avut probleme cu rinichii.mi-e ft greu la munca.nu mai pot sta atatea ore in ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate gafarellis gafarellis Am o nelamurire. Eu nu mi-am luat concediu prenatal si vreau sa stiu daca s-au pierdut zilele acelea sau daca pot sa le iau acum postnatal toate zilele, 63 ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal mai mult de 42 de zile???? ContSters101001 ContSters101001 Buna ziua! Am doar o intrebare: concediul prenatal poate sa fie mai mare de 63 zile ( 126 sunt total), indeplinindu-se cele 42 zile obligatorii postnatal??? In ... (vezi toată discuția)