avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua! Tatal meu a decedat de 3 ani si nu am facut succesiunea, noi suntem doi frati si ne intelegem bine, parintii au 2 case,intr-o casa locuiesc eu si in cealalta fratele meu cu mama,iar momentan chiar nu stim ce fel de acte sa facem sa nu cheltuim multi bani mai ales ca nici o casa nu are carte funciara,ma gandeam chiar sa mai continuam asa fara acte.Poate mama sa ne vanda direct noua fara sa mai facem succesiunea? Ce fel de acte mai exista in situatia asta,(mentionez ca nici eu nici fratele meu nu suntem casatoriti)?
Cel mai recent răspuns: nicomadi , utilizator 21:30, 17 Iunie 2010
Pt ca nu ati dezbatut succesiunea dupa tatal dvs. in termen de 2 ani ,veti plati impozit (1% din valoarea masei partajabile)la STAT, inutil.
Daca veti astepta sa faceti succesiunea cand mama dvs nu va mai fi, posibil ,ori sa se schimbe legile, si sa fie anulat acest impozit inutil(ceea ce nu prea cred) ori sa il platiti .
Daca tot ati depasit termenul de 2 ani, puteti sa stati asa in continuare.

Oricum, chiar daca va casatoriti, in cazul unor eventuale divorturi, viitoarele foste sotii nu vor avea nici un drept la partaj, pt ca vor fi bunurile dvs. si ale fratelui proprii, provenite din mostenire. La fel si partea mamei.
Deci puteti sa asteptati, fara nici o grija.

Dar, ca sa raspundem la intrebarea dvs., mama nu poate sa va vanda dc nu dezbateti succesiunea. Pt o eventuala vanzare/donatie trebuie sa aveti cadastru+intabulare+titlu de proprietate ( contracte de vanzare-cumparare sau autorizatie de constructie etc.) + certif. de mostenitor.
in situatia prezentata de dvs cea mai simpla si mai putin costisitoare cale de urmata este cea de la instanta de judecata.
solicitati instanteti dezbaterea succesiunii si partajarea bunurilor.
nu va mai omplicati cu acte de vanzatre cumaparare care sunt si mai oneroase si pp cadastru si intabulare.
Multumesc mult pentru sfaturile date,va doresc numai bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj cosmin311 cosmin311 Mama a divortat de tata acum 15 ani din cauza lui dar mai locuiesc impreuna si cand au divortat tata nu a mai cerut partajul.Din cauza situatiei financiare ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! părinții meu au divorțat și nu au făcut partajul ... ALidia23 ALidia23 Bună ziua! Părinții meu au divorțat și nu au făcut partajul deoarece tatăl meu la un an după divorț a decedat. Bunurile ii rămân toate mamei s.au ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu nabadai!!! rallia rallia Buna seara, rog frumos aratati-mi luminita de la capatul tunelului in urmatorul caz: Suntem 2 frati impreuna cu mama ,tata a decedat acum 3 ani.In ultima ... (vezi toată discuția)