avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract colectiv de munca

Daca firma are peste 21 de angajati atunci este oblibatoriu sa avem contract colectiv de munca ??? Si daca acest contract nu exista sau nu este respectat ce ar trebui sa faca angajatul ?? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:40, 16 Iunie 2010
pentru siguranta dv. ecomonica si a locului de munca este indicat sa incheiati un astfel de contract. in cazul in care acest CCM nu exista angajatul se poate adresa ITM-ului sau instantei de judecata pentru rezolvarea conflictelor aparute.
Atentie!!!

Exista obligatia NEGOCIERII contractului colectiv de munca! Angajatorul trebuie sa initieze aceste negocieri si sa asigure cadrul propice. Dar daca cele doua parti nu ajung la un numitor comun.... vor tot negocia... :)
Buna ziua !
Codul Muncii prevede
Art. 236.
(1) Contractul colectiv de muncă este convenţia încheiată în formă scrisă între angajator sau organizaţia patronală, de o parte, şi salariaţi, reprezentaţi prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condiţiile de muncă, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncă.
(2) Negocierea colectivă este obligatorie, cu excepţia cazului în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 21 de salariaţi.
(3) La negocierea clauzelor şi la încheierea contractelor colective de muncă părţile sunt egale şi libere.
(4) Contractele colective de muncă, încheiate cu respectarea dispoziţiilor legale constituie legea părţilor.
Sanctiunile sunt prevazute de art. 5 din legea 130/1996 .
Multumesc pentru raspunsuri.
Se poate negocia si sa se ajunga la concluzia ca se accepta, de catre ambele parti, CCMUNN ca fiind CCM aplicabil in unitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul colectiv de munca la nivel de societate - este obligatoriu? curaj curaj O companie cu 500 angajati este obligata sa aiba contract colectiv la nivel de societate? Sau e optional? Daca respecta prevederile celui la nivel national mai ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca la nivel de unitate mamon mamon Buna seara!Firma la care lucrez,firma cu capital privat,are 50 de angajati.In activitatea de zi cu zi a departamentului resurse umane ,pe langa Codul Muncii ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv institutie bugetara Raphaela Raphaela Buna ziua Lucrez intr-un institut de cercetare cu finantare bugetara.Nu avem contract colectiv, iar controlul intern de audit ne-a spus sa este obligatorie ... (vezi toată discuția)