avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contractul Colectiv de Munca la Nivel de societate - ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contractul Colectiv de Munca la Nivel de societate - este obligatoriu?

O companie cu 500 angajati este obligata sa aiba contract colectiv la nivel de societate? Sau e optional? Daca respecta prevederile celui la nivel national mai exista obligativitatea celui la nivel de societate?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:56, 7 Mai 2010
1. Conform Codului muncii este obligatorie negocierea colectiva nu si incheierea CCM.
2. Pentru asta alegeti reprezentantii salariatilor (daca nu aveti sindicat) si negociati sa aplicati prevederile CCMUNN.
3. De asemenea in contractul individual de munca, la N. Dispozitii finale, la pct.1, scrieti ca se aplica prevederile CCMUNN.
4. Un proces verbal al negocierii il veti inregistra la Directia de munca si protectie sociala (Agentia de prestatii sociale).
Buna seara.

Contractele colective de muncă sunt obligatorii, conform Codului Muncii (Legea 53/2003 actualizată) pentru toate societăţile comerciale care au un număr de angajaţi de cel puţin 21 persoane (art. 236).
In caz contrar, riscati o amenda care nu este mica..

Cu bine!

Av. Emilia Ene

1. Codul muncii spune:
Art. 236 - (1) Contractul colectiv de muncă este convenţia încheiată în formă scrisă între angajator sau organizaţia patronală, de o parte, şi salariaţi, reprezentaţi prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condiţiile de muncă, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncă.
(2) Negocierea colectivă este obligatorie, cu excepţia cazului în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 21 de salariaţi.
(3) La negocierea clauzelor şi la încheierea contractelor colective de muncă părţile sunt egale şi libere.
(4) Contractele colective de muncă, încheiate cu respectarea dispoziţiilor legale constituie legea părţilor.

2. Nu spune nicaieri ca incheierea CCM este obligatorie.
3. Codul muncii nu prevede amenda pentru neincheierea CCM.
Domnul Valeriu are dreptate....altfel in instanta s-ar castiga pe rupte. nu trebuie confundata negocierea cu semnarea#-o
pentru nesemnare nu exista nici o sanctiune...prin urmare....:D
Si eu sunt de acord cu domnul Valeriu, ca incheierea nu este obligatorie. Chiar si legiuitorul a statuta :

(1) Contractele colective de muncă se pot încheia la nivelul angajatorilor, al ramurilor de activitate şi la nivel naţional.
(2) Contractele colective de muncă se pot încheia şi la nivelul unor grupuri de angajatori, denumite în continuare grupuri de angajatori.
(art. 240 Cm).

Chiar ca nu trebuie confundata negocierea cu... semnarea, dar nici cu incheierea! Stiu sigur pentru ca am participat la negocierea, incheierea si semnarea a 10 CCM-uri.:yeah:

Nu este obligatorie din cauza: în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 21 de salariaţi. :yes:

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca savy savy Daca firma are peste 21 de angajati atunci este oblibatoriu sa avem contract colectiv de munca ??? Si daca acest contract nu exista sau nu este respectat ce ar ... (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca Pahomi Lena Pahomi Lena Buna ziua, Va rog sa imi explicati pe scurt care sunt situatiile in care se intocmeste un contract colectiv de munca. Exista unul standard pt anul in curs? ... (vezi toată discuția)
Dialog social ada_73 ada_73 O unitate cu mai mult de 21 de angajati are obligatia de a intocmi contract colectiv de munca? (vezi toată discuția)