avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA DOCUMENTE TVA???
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

DOCUMENTE TVA???

care sunt documentele care stau la baza inregistrarilor in jurnalul de TVA?
se poate inregistra orice document care are rubrica de tva pe el?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: IRLUBUCURESTI , utilizator 12:01, 23 Iunie 2010
va intreb pt ca am probleme cu o unitate feroviara care nu-mi emite factura pt prestatie pt ca el emite scrisoare de trasura si acolo sunt toate datele inclusiv valoarea tva.
e valabila scrisoarea de trasura ca document de inregistrare in jurnalul de cumparari?
este el obligat sa-mi emita facura?
scrisoarea de trasura este documentul emis de CFR care contine toate datele despre un transport si ce este cel mai important lucru - reprezinta documentul de asigurare a marfii pe timpul transportului . Dar , cu toate acestea nu este decit un document de transport .
Atit timp cit codul fiscal are prevederi clare si limitative pentru exercitarea dreptului de deducere , nu aveti altceva de facut decit sa somati in scris sa va fie emisa factura .
Altfel, la un eventual control, nu va fi acceptata deducerea taxei din scrisoarea de transport.
Pentru deducerea TVA :
ART. 146

Condiţii de exercitare a dreptului de deducere

(1) Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabilă trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

a) pentru taxa datorată sau achitată, aferentă bunurilor care i-au fost ori urmează să îi fie livrate sau serviciilor care i-au fost ori urmează să îi fie prestate în beneficiul său de către o persoană impozabilă, să deţină o factură emisă în conformitate cu prevederile art. 155;

si norme :
46. (1) Justificarea deducerii taxei se face numai pe baza exemplarului original al documentelor prevăzute la art. 146 alin. (1) din Codul fiscal, inclusiv facturi transmise pe cale electronică în condiţiile stabilite la pct. 73, care să conţină cel puţin informaţiile prevăzute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, cu excepţia facturilor simplificate prevăzute la pct. 78.

Revin cu o intrebare : dar cum de e trecuta valoarea pe scrisoarea de trasura ? Valoarea transportului este cea trecuta acolo ? Cred ca este doar o calculatie , nu este rubrica pentru asa ceva in format .
Ultima modificare: Joi, 17 Iunie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal
are rubrica documentul cu procent si valoare tva si pt asta nu mai emit factura si suntem si noi si ei in neregula, dupa cate am inteles de la dvs.
va multumesc pt raspuns si daca mai aveti completari sunt interesat.
Inainte de aderare , codul fiscal avea urmatoarea prevedere :
Art. 145: Dreptul de deducere
(9)Prin normele de aplicare a prezentului titlu, se prevăd situaţiile în care se poate folosi un alt document decât cele prevăzute la alin. (8), pentru a justifica dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată.

Norme :
(2)Deducerea taxei pe valoarea adăugată trebuie justificată cu documentele prevăzute la art. 145 alin. (8) din Codul fiscal şi/sau cu alte documente specifice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 831/1997 pentru aprobarea modelelor formularelor comune privind activitatea financiară şi contabilă şi a normelor metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora, cu modificările ulterioare, sau prin ordine ale ministrului finanţelor publice emise în baza Hotărârii Guvernului nr. 831/1997, cu modificările ulterioare

~~~
HG 831 /1997 este in momentul de fata abrogat .
Prin urmare , a fost o vreme cand erau acceptate pentru deducere tva si alte documente , dar acum nu mai este asa .

Pe alta parte :
REGULAMENTUL din 31 ianuarie 2005 privind transportul pe căile ferate din România prevede ca :

Art. 38: Scrisoarea de trăsură
(1)Pentru expediţiile de vagoane, unităţi de transport intermodal şi coletărie, documentul de transport este scrisoarea de trăsură.
(2)Modelele scrisorii de trăsură şi modul de completare a acestora se stabilesc prin Normele uniforme.
(3)Scrisoarea de trăsură trebuie să cuprindă următoarele menţiuni obligatorii:
a)data întocmirii;
b)numele şi adresa expeditorului; ca expeditor trebuie să fie înscrisă o singură persoană fizică sau juridică;
c)denumirea staţiilor de expediţie şi destinaţie, conform nomenclatorului staţiilor de cale ferată;
d)numele şi adresa destinatarului; se admite numele unei singure persoane fizice sau juridice;
e)numărul şi seria sigiliilor aplicate;
f)denumirea mărfii şi a modului de ambalare, iar pentru mărfurile periculoase, denumirea prevăzută de RID - Apendice C la COTIF;
g)enumerarea detaliată a anexelor la scrisoarea de trăsură, necesare formalităţilor administrative în parcurs;
h)numărul mijlocului de transport şi, după caz, şi al unităţii de transport intermodal;
i)masa brută a mărfii şi alte elemente de calcul care să permită determinarea cantităţii de marfă a expediţiei exprimată sub alte forme;
j)menţiunea privind modul de plată;
k)indicaţia că transportul este supus, în pofida oricărei clauze contrarii, prezentului regulament;
l)numele şi adresa operatorului de transport feroviar care a încheiat contractul de transport.

~~~ de aceea am spus ca banuiesc ca este vorba doar de o calculatie , pentru ca formatul , asa cum este prezentat nu are rubrici similare unei facturi

(4)Plata către operatorul de transport feroviar se face, după caz:
a)cu ocazia încheierii contractului de transport;
b)la eliberarea expediţiei;
c)periodic, prin facturare, atunci când există o convenţie în acest sens.


Insusi regulamentul de transport prevede modalitatea facturarii, cei drept , asa cum este descris mai sus ca o plata partiala , dar exista aceasta prevedere .
In conditiile de mai sus , pentru anul 2010 ( de la data aderarii si mai cu seama de la data abrogarii HG 831 , care a fost candva, prin 2009 ), din cite am citit , opinia mea este ca scrisoarea de trasura neinsotita de factura nu poate fi folosita pentru exercitarea dreptului de deducere pentru tva .
Ati putea sa faceti o scrisoare catre cfr sa rugati sa va comunice dansii temeiul legal in baza caruia nu emit facturi pentru prestatiile efectuate .
Si daca va raspund , astept cu mare interes sa vad si eu punctul lor de vedere .




Ultima modificare: Vineri, 18 Iunie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal
Pai asta e punctul lor de vedere ca se factureaza numai daca exista o conventie intre parti ceea ce in momentul de fata nu exista.
Este normal sa facturezi numai cu conventie?
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transport marfa intracomunitar Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA O soc.romana A transporta tot pt o soc.romana B marfa in Serbia. Soc.A emite factura de transport catre soc.B cu sau fara TVA? (vezi toată discuția)
Cmr-ul este obligatoriu pentru transportul de marfa intre tarile ue misstral misstral Daca trimit o marfa din Romania in Italia , avand ca document insotitor un aviz ,mai am nevoie si de CMR? Cum pot face dovada efectuarii transportului daca ... (vezi toată discuția)
Pfa si deductibilitate tva popmihai2706 popmihai2706 Sunt PFA avand ca obiect de activitate consultanta IT, in sistem de impozitare norma de venit…..deci nu in sistem real; - ca urmare a depasirii ... (vezi toată discuția)