avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... MOSTENIRE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

MOSTENIRE

1.daca detin 3/16 dintr-o proprietate, incat timp trebuie sa ma despagubeasca proprietarul celeilalte parti?1an, 1 luna, pina se vinde?
2.daca eu in conditiile in care detin 3/16 dintr-o proprietate vin cu un cumparator, celalalt proprietar poate refuza vanzarea?
Cel mai recent răspuns: DATSCH2010 , utilizator 00:14, 23 Iunie 2010
Nu am inteles cine a decis sa va despagubeasca. Incerc o varianta de raspuns.

Daca aveti deja o hotarare judecatoresca definitiva si irevocabila de iesire din indiviziune, iar instanta a hotarat sa vi se acorde o sulta pana la un anumit termen, solicitati celeilate parti plata acesteia in termen. In cazul in care nu exista termen prin hotararea instantei, investiti hotararea cu formula executorie.
Ati facut iesirea din indiviziune?

Daca nu, nu trebuie sa va despagubeasca nimeni cu nimic deocamdata.
Sunteti co-proprietari si puteti vinde intreg bunul cu acordul tuturor, sau
ee poate vinde si cota indiviza, dar cine ar putea sa vi-o cumpere? poate doar alt co-proprietar. Daca gasiti pe cineva, puteti sa vindeti singur partea dvs, fara acordul altui co-proprietar.
dar daca eu tot vin cu cumparatori si cealalta parte nu este de acord sa vanda pina cand putem sta asa fara sa se vanda tot?
sau pot sa gasesc pe cineva care sa cumpere toata casa/proprietatea si din suma , care o fi ea sa dau cota parte celeilalte parti?
sau nu se poate sa-si vanda partea ci ramane tot cu cota parte daca nu doreste?
Daca nu iesiti din indiviziune, puteti sa veniti cu cumparatori pt tot de-acum intr-o mie de ani, daca celalalt co-proprietar nu vrea sa vanda, nu puteti vinde.
Repet, cota dvs. indiviza puteti sa o vindeti singur, dar cine o cumpara? unde gasiti un om sa vrea 3/16 dintr-un imobil?

Solutia e iesirea din indiviziune.
Asta ce inseamna: cineva dintre co-proprietari ( de regula cel cu cota majoritara) ramane cu casa, iar celorlalti le plateste o sulta ( contravaloarea cotelor lor). Si asa e toata lumea multumita. Dvs. primiti banii pe partea dvs. de la cel care ramane cu casa, nu mai trebuie sa gasiti cumparator.

se poate vinde cota-parte din imobil si fara acceptul celeilalte parti, daca gasiti o persoana care doreste sa achizitioneze astfel.
prin instanta se poate solicita iesirea din indiviziune.
astfel, o parte poate solicita atribuirea intregului imobil, cu plata sultei catre cealalta parte .

Alte discuții în legătură

Vanzare casa in co-proprietate feogan1 feogan1 Buna ziua, sint co-proprietar, impreuna cu sora mea, al unei case. Pe contractul de vanzare-cumparare figureaza 3 persoane: eu, sora si mama (decedata). Tata ... (vezi toată discuția)
Teren intravilan in indiviziune - nu reusesc sa dau de ceilalti mostenitori. anyidulike anyidulike Buna ziua ! Am un teren intravilan ( cu un imobil construit pe el) obtinut printr-un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere. Persoana de la ... (vezi toată discuția)
Vanzare proprietate raluca-e raluca-e Buna ziua, daca eu detin 3/4 dintr-un imobil, si o alta persoana detine restul de 1/4 , legal, persoana care detine 1/4 poate sa vanda partea ei? sau are ... (vezi toată discuția)