avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Imi pot apara drepturile mele legale impotriva ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Imi pot apara drepturile mele legale impotriva angajatorului?Si cum?

Buna,ajutati-ma si pe mine.Am lucrat la o firma privata ca gestionara de depozit cu un salariu de 720ron pe contractul de munca,iar in realitate primeam 1200ron.Am fost nevoita sa-mi dau demisia(pe baza unei notificari din partea administratorului firmei prin care" imi oferea un post la sediul firmei in Bucuresti, eu lucrand la dep. din Brasov" sau cu obligatia de a-mi da demisia conform art.55lit b sau art.79 alin 1),Am ales art 55 si mi-am dat demisia in aceeasi zi si am predat totul pana la sfarsitul programului de lucru.Vreau sa stiu daca pot face vreo sesizare impotriva angajatorului in cazul in care nu-mi va plati (inca astept sa ma plateasca pt. 8 zile din luna iunie si concediul de odihna pe 8 luni de zile), si in cazul in care voi descoperi ca nu mi-a platit toate contributiile sociale pe lunile aferente (8 luni),adica de cand am fost inregistrata la ITM . Trebuie sa ma adresez in jud. in care am resedinta sau cel in care am fost inregistrata(ilfov)?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:32, 18 Iunie 2010
Litigiile de munca se solutioneaza de tribunalul in circumscriptia caruia are domiciliul reclamantul.
in cazul in care nu va sint achitate drepturile salariale va puteti adresa ITM-ului si instantei de judecata-Tribunalul in raza caruia isi are sediul angajatorul- cu o plingere avind ca obiect drepturi salariale. actiunea formulata in instanta este scutita de taxa de timbru.
catalin ciobanu a scris:

in cazul in care nu va sint achitate drepturile salariale va puteti adresa ITM-ului si instantei de judecata-Tribunalul in raza caruia isi are sediul angajatorul- cu o plingere avind ca obiect drepturi salariale. actiunea formulata in instanta este scutita de taxa de timbru.


Din Codul muncii:
Art. 284. - (1) Judecarea conflictelor de munca este de competenta instantelor stabilite conform Codului de procedura civila.
(2) Cererile referitoare la cauzele prevazute la alin. (1) se adreseaza instantei competente in a carei circumscriptie reclamantul isi are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, sediul.
Modalitatea corecta si eficienta prin care poate actiona salariatul este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

De asemenea, este deschisa calea sesizarii ANAF-ului in legatura cu neplata contributiilor sociale, ceea ce poate declansa un control de specialitate.

Neplata contributiilor datorate bugetului de stat nu intra in atributiile ITM-ului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu ne-a fost plătit salariul de trei luni. cum putem să ne obținem drepturile? wizzard68 wizzard68 Buna ziua ! In cadrul societatii unde imi desfasor activitatea nici un salariat nu si-a primit drepturile salariale din luna noiembrie 2017. Patronul firmei ... (vezi toată discuția)
Probleme de plata angajator catre furnizor si angajati Marcela MB Marcela MB Angajatorul curent are probleme financiare mari - datorii catre furnizori si stat, contributii neplatite de 3 luni. Eu sunt in preaviz si in iulie ar trebui ... (vezi toată discuția)
Decizie incheiere cim so2ro so2ro Buna ziua ! Mi-am inaintat demisia de la locul de munca, am respectat preavizul. M-am angajat la o alta societate, care a si depus revisalul la ITM. Cei de la ... (vezi toată discuția)