avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1632 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Investitorii nu sunt interesati deloc de cultura
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Investitorii nu sunt interesati deloc de cultura

Recent am participat la o intrunire a antreprenorilor din Romania (o mica parte, evident!) si a unor posibili investitori. Intalnirea a fost facilitata de Start&Grow, un program fantastic, in cadrul caruia 4 afaceri start-up au fost alese pentru suport gratuit pe o perioada de 8 luni.

Pe langa cei de la startups.ro, au fost prezenti si Radu Tudorache (cei care urmaresc "Arena Leilor" de pe TVR 2 il stiu foarte bine), investitor privat si Aurelian Trifa, reprezentant al fondului de investitii Kerten. Discutiile despre investitori au fost extrem de interesante, multi antreprenori au primit cel putin o raza de speranta ca afacerea lor poate fi de interes pentru oamenii cu bani, daca stiu sa puna pe hartie un plan de afaceri bine gandit. Toti, mai putin eu!!! De ce? Foarte simplu: la o intrebare adresata dlui Trifa daca investitorii sunt dispusi sa investeasca bani in cultura, a strambat din nas si m-a intrebat: "Care e cea mai citita carte din Romania?" La care eu, fiind din bransa, ma pregateam sa dau cateva exemple serioase, cand raspunsul sau a venit ca o bata in moalele capului: "Codul rutier, evident! Ce interes as avea sa investesc in asa ceva?" :stunned:

In acel moment am avut viziunea scenei din clasicul film "Pasari", in care se arata un om cu ochii ciuguliti de pescarusi. As fi vrut sa se deschida pamantul sub picioarele lui si sa-l inghita, pentru ca am realizat ca tara asta, in care cultura ar trebui sa fie baza de la care pleaca orice copil si adolescent in lupta cu viata, (asa cum se intampla in tarile chiar mediu dezvoltate) cei care au bani nu au niciun interes in a promova valoarea! Ma intreb daca acesti oameni au copii si daca au, in ce masura se intereseaza de pregatirea lor.

Intrebare: Cati dintre dumneavoastra, doamnelor si domnilor, cititori ai acestui articol, ati fi dispusi sa oferiti o mica suma pentru dezvoltarea culturii? Si cat de mare (sau mica!) ar fi acea suma? Haideti sa vedem la cat s-ar ridica o oarecare investitie! Haideti sa-i dam o lectie domnului Trifa! ;)

Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 18 Iunie 2010
Talk Partners, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Talk Partners , Consilier juridic 23:34, 6 Iulie 2010
nu, eu nu ma refeream la a cumpara "titluri"...

am inteles si am mentionat ca o mare parte din acea parte de oameni cu stare au investit in odrasle (le cunosc si imi permit sa spun asa) numai de dragul de a avea una sau mai multe diplome (titluri).
Prin prisma celor spuse de @talk4u (ce greu e sa comunici cu o firma in spatele careia nu-i nimic personal) si in contextul a ceea ce, tragic, aflam de la Magda Staicu, putem trage concluzia ca pentru a face cultura trebuie sa gasim intalnirea dintre talentul artistului si omul cu bani care, de data asta dezinteresat, este dispus sa-l sustina.

Aceasta intalnire are loc numai cand cei doi comunica sau, mai bine zis, stiu sa se gaseasca.

De aceea, eu nu-l condamn pe domnul Aurelian Trifa ca nu investeste in carte. El o priveste ca pe orice marfa care produce profit: (exemplific, fara a le considera inferioare ci doar altceva decat cartea) piesele auto, suruburile, televizoarele, masinile de spalat, etc. Nu-i nimic dramatic in asta. Daca nu e el, e altcineva. Nu trebuie sa-i reprosam nimic celui ce nu sustine cartea (o va face atunci cand va crede de cuviinta).

Pe de alta parte, multe talente se pierd pentru ca cred ca talentul isi este suficient siesi: atunci cand creste se pierde in lucruri marunte si nu afla nimeni de el sau, in cealalta situatie, omul talentat si aplaudat crede ca totul i se cuvine.

Ori, nu-i asa. Domnului Aurelian Trifa trebuie sa-i cultivam gustul pentru carte sau balet si poate, daca-i un om educabil, va avea disponibilitatea sa sponsorizeze cultura. Decizia este a dansului.

Si, ca sa-i dau dreptate, @talk4u, credeti ca cea mai vanduta carte nu ar putea fi "Codul Rutier"?
In opinia mea cultura este acel "ceva" care ne face viata frumoasa ... e ca un desert , daca vreti , nu neaparat necesar ,dar care da o stare de fericire si bucurie .
Pentru a putea fi consumata ( ca e vorba de carte, ca e vorba de spectacol , film , nu are importanta ) trebuie sa existe o disponibilitate care vine dintr-o stare de liniste si confort .In fond , nu cred ca se poate consuma un desert pe stomacul gol ...

Evident ca o persoana care poate economisi 100 de lei pe luna , la un moment dat va fi tentata sa investeasca ( zic investitie , nu cheltuiala !)acea suta de lei intr-o carte sau intr-un spectacol .
Evident , cu cit mai multe persoane vor investi consumand cultura , cu atat mai multe persoane , investitori , o vor finanta si sprijini .
Pentru ca de aici vor putea obtine profit
Dar atit timp cit nu se cere cultura , nu se consuma , nici investitorii nu vor fi tentati sa o sprijine sau sa o produca .
Este un cerc vicios .
Acum , marea intrebare : de ce nu se cere cultura ?
@pneagu - la acest fel de investitie ma refeream si eu: cat din venitul lunar se duce pe bilete la teatru, opera, film, o carte, un spectacol, un muzeu etc.

@sgeronimo 2000 - multumesc pentru raspunsul amplu, mai ales dupa saptamana obositoare de care aminteati! Problema se pune ca investitorul nici macar nu a stat sa asculte daca ii propun un proiect de succes sau nu. Din start a refuzat suportul. Unde ne sunt bogatii filantropi?

@ Iulian Manea - codul rutier o fi el cel mai cumparat, dar intrebarea era de "cea mai citita carte". Lasati-mi, va rog, speranta ca exista alte carti mai citite! :(
@Magda Staicu - in cultura indiana desertul se mananca cu 30 minute inainte de masa principala (sau o masa copioasa). :) Interesant, nu?;)

Alte discuții în legătură

Picatura de cultura... Radu Gabrian Radu Gabrian Rautatea,prostia,mitocania ajunsa la nivel de virtute,indolenta,suficienta,dar si indiferenta fata de tot si de toate,pot fi vindecate numai cu ... (vezi toată discuția)
Infuzie firmă nouă cu fonduri, dar nu sub titlul de împrumut, există? BogdanAnghelina BogdanAnghelina Bună seara, Împreună cu o prietenă dorim să deschidem un spațiu de Camping, o afacere la care vom munci împreună, însă pentru care a fost nevoie ... (vezi toată discuția)
Daca esti atat de al naibii de destept,de ce nu esti bogat ? POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Circula pe internet, fara a fi mentionata sursa/ autorul. Merita citit, poate da de gandit celor care doresc binele pentru tara si pentru poporul sau. Daca ... (vezi toată discuția)