nu, eu nu ma refeream la a cumpara "titluri"...
am inteles si am mentionat ca o mare parte din acea parte de oameni cu stare au investit in odrasle (le cunosc si imi permit sa spun asa) numai de dragul de a avea una sau mai multe diplome (titluri).
Prin prisma celor spuse de @talk4u (ce greu e sa comunici cu o firma in spatele careia nu-i nimic personal) si in contextul a ceea ce, tragic, aflam de la Magda Staicu, putem trage concluzia ca pentru a face cultura trebuie sa gasim intalnirea dintre talentul artistului si omul cu bani care, de data asta dezinteresat, este dispus sa-l sustina.
Aceasta intalnire are loc numai cand cei doi comunica sau, mai bine zis, stiu sa se gaseasca.
De aceea, eu nu-l condamn pe domnul Aurelian Trifa ca nu investeste in carte. El o priveste ca pe orice marfa care produce profit: (exemplific, fara a le considera inferioare ci doar altceva decat cartea) piesele auto, suruburile, televizoarele, masinile de spalat, etc. Nu-i nimic dramatic in asta. Daca nu e el, e altcineva. Nu trebuie sa-i reprosam nimic celui ce nu sustine cartea (o va face atunci cand va crede de cuviinta).
Pe de alta parte, multe talente se pierd pentru ca cred ca talentul isi este suficient siesi: atunci cand creste se pierde in lucruri marunte si nu afla nimeni de el sau, in cealalta situatie, omul talentat si aplaudat crede ca totul i se cuvine.
Ori, nu-i asa. Domnului Aurelian Trifa trebuie sa-i cultivam gustul pentru carte sau balet si poate, daca-i un om educabil, va avea disponibilitatea sa sponsorizeze cultura. Decizia este a dansului.
Si, ca sa-i dau dreptate, @talk4u, credeti ca cea mai vanduta carte nu ar putea fi "Codul Rutier"?
In opinia mea cultura este acel "ceva" care ne face viata frumoasa ... e ca un desert , daca vreti , nu neaparat necesar ,dar care da o stare de fericire si bucurie .
Pentru a putea fi consumata ( ca e vorba de carte, ca e vorba de spectacol , film , nu are importanta ) trebuie sa existe o disponibilitate care vine dintr-o stare de liniste si confort .In fond , nu cred ca se poate consuma un desert pe stomacul gol ...
Evident ca o persoana care poate economisi 100 de lei pe luna , la un moment dat va fi tentata sa investeasca ( zic investitie , nu cheltuiala !)acea suta de lei intr-o carte sau intr-un spectacol .
Evident , cu cit mai multe persoane vor investi consumand cultura , cu atat mai multe persoane , investitori , o vor finanta si sprijini .
Pentru ca de aici vor putea obtine profit
Dar atit timp cit nu se cere cultura , nu se consuma , nici investitorii nu vor fi tentati sa o sprijine sau sa o produca .
Este un cerc vicios .
Acum , marea intrebare : de ce nu se cere cultura ?
@pneagu - la acest fel de investitie ma refeream si eu: cat din venitul lunar se duce pe bilete la teatru, opera, film, o carte, un spectacol, un muzeu etc.
@sgeronimo 2000 - multumesc pentru raspunsul amplu, mai ales dupa saptamana obositoare de care aminteati! Problema se pune ca investitorul nici macar nu a stat sa asculte daca ii propun un proiect de succes sau nu. Din start a refuzat suportul. Unde ne sunt bogatii filantropi?
@ Iulian Manea - codul rutier o fi el cel mai cumparat, dar intrebarea era de "cea mai citita carte". Lasati-mi, va rog, speranta ca exista alte carti mai citite! :(
@Magda Staicu - in cultura indiana desertul se mananca cu 30 minute inainte de masa principala (sau o masa copioasa). :) Interesant, nu?;)