avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... dosar penal pt furt
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

dosar penal pt furt

am un bun prieten care s-a aflat in locul nepotrivit la momentul nepotrivit. A plecat impreuna cu un prieten vineri noaptea la plimbare, au stationat putin ...timp in care prietenul sau a rupt oglinda unei masini din parcare. In acel timp o patrula de politie circula prin zona si au vazut totul si evident au crezut ca baietii venisera la furat. L-au luat la sectie si pe acest prieten al meu ca si complice. i se va face dosar penal? daca da...pentru ce?>multumesc!
Cel mai recent răspuns: Constantin Alexandru Radu , Consilier juridic 08:40, 21 Iunie 2010
Daca se va dovedi ca a fost un furt, cu siguranta li se va face dosar penal, unui pt furt celuilalt pentru complicitate. Insa inainte de a se gandi la asta, ar trebui sa dovedeasca faptul ca nu au "fost la furat". Intradevar e greu sa rupi o oglinda de masina "din greseala" insa cei 2 prieteni ar putea spune ca unu l-a imbrancit pe celalalt si din greseala a rupt oglinda. Cu siguranta s-a luat legatura cu proprietarul masinii, el trebuie sa-si recupereze prejudiciul si sa nu depuna plangere impotriva celor 2.
Probabil i se va deschide dosar penal
Pentru ce.....
Depinde de ce va reiesii din cercetari, in functie de aceste cercetari urmand a se face incadrarea juridica a faptei
Din ce ai scris tu cred ca e vb de distrugere, sau daca au dorit sa isi insuseasca bunul respectiv atunci e vb de furt....
Depinde ce a facut cu respectiva oglinda , a rupt-o ptr a si-o insusi , sau a rupt-o ptr a o distruge din teribilism .
In functie de acest aspect se va face incadrarea fie ptr furt fie ptr distrugere .
In favoarea acestora ar fi incadrarea la distrugere si impacarea cu partea vatamata prin plata prejudiciului creat , astfel fiind inlaturata raspunderea penala .
Indiferent de situatie ,celor care au participat,iar particpatia lor la comiterea unei eventuale fapte se va dovedi prin probatoriile care vor fi administrate,li se va intocmi dosar penal.
Interesant ar fi de aflat care era intentia lor reala,iar in functie de modul in care probatoriile vor dovedi aceasta,se va stabili si una dintre cele doua incadrari juridice arata mai sus.
Din punct de vedere al situatie juridice ar fi bine sa nu fie incadrata juridic fapta ca furt,unde sanctiunea este mai mare,find vorba despre furt calificat in conditiile prev.de art.208-209 lit.a(doua sau mai multe persoane),e(loc public)si g(in timpul noptii),care constituie circumstante agravante.
Daca este la prima fapta,va recunoaste si va regreta fapta,cooperand formal cu organele de urmarire penala ,poate spera la o amenda administrativa a procurorului,conf.art.18/1 c.pen
i se va face dosar penal? daca da...pentru ce?


Da, i se va face dosar penal sigur.
Pentru complicitate sau coautorat pentru furt calificat sau distrugere calificata (sau tentativa, dupa caz)
Poate va confisca si masina.
A fost flagrant.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Luni, 21 Iunie 2010
Albert Kurtyan, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Complice la furt punk_beatrice punk_beatrice buna ... ma numesc Adrian , acum ceva timp , , un prieten de al meu a furat un inel de la o fata . El fiind minor ma rugat sa duc eu inelul la amanet , am ... (vezi toată discuția)
Citatie politie pentru un furt fara intentie Adi. P Adi. P Buna ziua, am decis sa postez si eu o intamplare a mea prosteasca, in cateva cuvinte si daca este cineva amabil sa imi dea un raspuns . Intr-o miercuri seara ... (vezi toată discuția)
Acuzatie de furt ContSters255048 ContSters255048 am nevoie de sfaturi pt a ajuta o cunostinta.am un amic care a stat la cineva în gazda şi la 4-5luni de cand a plecat de la respectiva gazda s-a trezit cu o ... (vezi toată discuția)