avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Acte necesare pentru divort?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Acte necesare pentru divort?

Buna ziua,
Sunt casatorita de un an , si vreau sa divortez . Nu dispun de bugetul necesar pentru a platii un avocat asa ca am nevoie de ajutor deoarece nu stiu nici macar de unde sa incep. Unde trebuie sa ma duc prima oara, unde se platesc acele taxe, ce trebuie sa contina dosarul? Nu avem nimic de inpartit, nu avem copii si nici bunuri materiale. Stam in chirie dar nu avem contract de inchiriere el are o adresa in buletin si eu alta, se poate sa trimita citatia pentru el la adresa la care locuim (casa in care stam cu chirie)?
Pentru initierea unei actiuni de divort va trebui sa formulati
o cerere de divort princ are sa aratati motivele pentru care
vreti sa divortati.
Impreuna cu cererea se depune si o copie de pe certificatul
de casatorie.
Acestea se depun la ijudecatoria in circumscriptia careia ati
avut domiciliul comun.
Taxa de timbru pentru divort este de 39 lei si timbru judiciar
de 0,3 lei.
Puteti divorta prin acord,a vand in vedere ca nu aveti copii
si ca sunteti casatoriti de peste 1 an de zile.
Cererea de divort se depune la judecatoria în raza căreia se află ultimul domiciliu comun al soţilor.La actiunea de divort se ataseaza urmatoarele acte:
certificatul de căsătorie-copie
copiile actelor de naştere ale copiilor-cand este cazul
chitanţa doveditoare pentru plata taxei judiciare de timbru-care in cazul actiunii de divort este de 39 lei+timbrul judiciar de 0,3 lei
Ultima modificare: Duminică, 20 Iunie 2010
luiza2008, utilizator
Taxa de timbru se plateste la Administratia financiara a
reclamantului.
Nu e necesar sa depuneti certificatul de casatorie in original
odata cu actiunea.
Ultima modificare: Duminică, 20 Iunie 2010
Daniel Coman, Avocat
Depuneti actiunea la ultimul domiciliu comun, acolo unde locuiti fara forme legale(in chirie).Taxa de timbru o platiti la primaria unde aveti CI.
Actiunea trebuie insotita de certificat casatorie original, taxa timbru in cuantum de 39 lei si timbru judiciar de 0,3 bani.
Va recomand urmatoarea varianta: sa inserati in cererea de chemare in judecata varianta de desfacere a casatoriei din culpa comuna , fara motivarea hotararii judecatoresti ( asa incat , daca sotia dumnavoastra nu se prezinta la proces , sa puteti proceda la judecata ).

In cazul in care aceasta participa la prima zi de infatisare, veti modifica , in temeiul art 132, cererea de chemare in judecata, alegand varianta de desfacere a casatoriei prin acord.

Instanta va luat act de invoiala partilor si va pronunta o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

E importanta comunicarea cu sotia , intelegerea si increderea pe care i-o acordati cand veti intreprinde acest demers .

Succes.

Alte discuții în legătură

Ce documente sunt necesare pentru a inainta actiunea de divort laurapetruta laurapetruta ce documente sunt necesare pentru a inainta actiunea de divort si unde trebuiesc depuse (vezi toată discuția)
Divort de comun acord laurainaveronica1983 laurainaveronica1983 As dori sa aflu detalii despre cum se procedeaza si ce acte sunt necesare in cazul nunui divort de comun acord. Mentionez ca eu am buletinul in sectorul 6, iar ... (vezi toată discuția)
Dosar divort doru anghel doru anghel vreau sa depun dosar pt divort zilele astea si vreau sa stiu daca taxa de timbru este tot 39 lei si timbrul juridic de 0.3 lei (divort simplu, fara partaj, ... (vezi toată discuția)