avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperare diferenta T.V.A. (de la 19% la 5%) pentru ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperare diferenta T.V.A. (de la 19% la 5%) pentru imobile

Buna seara,

Am nevoie de sfaturi pentru urmatoarea speta :

In Ianuarie 2008 am platit contravaloarea unui apartament nou, in Oradea. Pentru aceasta plata, am primit 2 facturi (prima a fost avans), de la dezvoltatorul imobiliar si am semnat un pre-contract de vanzare-cumparare cu respectivul dezvoltator.

In 22 Decembrie 2009 am incheiat contractul de vanzare-cumparare la notar, in urma caruia s-a facut transferul de proprietate al apartamentului, de la dezvoltatorul imobiliar catre mine.

Sesizand, ulterior , intrarea in vigoare a ORDONANTEI DE URGENTA nr. 200/2008 din 04 decembrie 2008 privind modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, prin care este redusa cota T.V.A. pentru imobile nou construite, de la 19% la 5% (enumerand conditiile aferente - conditii pe care le indeplinesc), am solicitat dezvoltatorului imobiliar returnarea diferentei de T.V.A. in baza faptului ca exigibilitatea T.V.A. survine la data faptului generator, adica la data livrarii bunului, in acest caz, la data incheierii contractului de vanzare-cumparare.

Mi s-a adus insa in atentie o exceptie din codul fiscal si anume art.134^2 care spune ca, prin derogare, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator sau la data incasarii avansului pentru platile in avans efecutate inainte de data la care intervine faptul generator.

Tin sa precizez ca la data la care am achitat contravaloarea apartamentului, acesta practic nu exista din punct de vedere juridic, imobilul (blocul cu 2 scari, respectiv 50 apartamente + garaje) nefiind dezmembrat ci ipotecat, ca un intreg, de catre dezvoltator, in favoarea unei banci comerciale.

Intrebarile mele :

1.) Ce sanse am sa castig un proces de recuperare in instanta?
2.) Cum pot dovedi ca art134^2 este inechitabil/incorect/(ilegal?); exista o lege suverana care sa interzica acest articol?
3.) Exista precedente de procese in instanta? Cum au fost solutionate?
4.) A fost corect ca dezvoltatorul sa factureze un apartament al carui regim juridic a fost mai sus prezentat? Daca da, ar fi fost necesar ca in momentul semnarii contractului de vanzare-cumparare la notar, vechile facturi sa fie stornate, urmand a fi emise altele noi?

Multumesc frumos de ajutor.

Alte discuții în legătură

Recuperare diferenta t.v.a. (de la 19% la 5%) pentru imobile eszatmary eszatmary Buna seara, Am nevoie de sfaturi pentru urmatoarea speta : In Ianuarie 2008 am platit contravaloarea unui apartament nou, in Oradea. Pentru aceasta ... (vezi toată discuția)
Venituri in avans birta birta o incasare prin banca pentru firma constructii in decembrie 2009 poate fi operata in 472 fiind lucrari ce se vor executa in 2010 deci si cheltuielile se vor ... (vezi toată discuția)
Taxare inversa constructii CMARGARIT CMARGARIT Am incheiat pe firma un antecontract de vanzare cumparare cu un dezvoltator pentru achizitionarea unui apartament. Pretul s-a stabilit in antecontract fara ... (vezi toată discuția)