1. Elena20, crede-ma ca nu exista nici o institutie de drept penal care sa prevada
inlocuirea pedepsei inchisorii cu inchisoarea. Doar gratierea poate
comuta o pedeapsa cu alta mai usoara dar nu e cazul tau si nu este inlocuire.
Pe cale de consecinta, la intrebarea 1 exista o eroare materiala.
In legatura cu denuntarea de catre mituitor a faptei mai inainte ca organul de urmarire sa fi fost sesizat , de ce e o clauza speciala si nu e una generala sau sa inlature caracterul penal a faptei . Ce presupune legea ferenda ? Nu imi dau seama care e diferenta.
2. Cauzele generale de nepedepsire le gasesti la art. 22 si art. 30. Acestea se aplica oricaror infractiuni prevazute de lege penala.
In cazul mitei, avem o cauza de nepedepsire care se aplica
numai in cazul acelei infractiuni ... si nicidecum dispozitia nu isi gaseste aplicabilitate in alte cazuri. Asta o face speciala.
De asemenea, ai invatat ca dispozitiile din partea generala a codului penal se aplica tutror infractiunilor - fiind dispozitii generale- iar in partea speciala gasesti dispozitii care se aplica doar acelor infractiuni - fiind dispozitiile speciale -.
In penal nu se merge cu rationamente prin analogie.
PS: ai grija la aceasta "lege ferenda". Ai folosit-o de 2 ori si ai folosit gresit. Ca sa incerc sa iti explic asa cum am inteles eu : lege ferenda este norma juridica care este necesara spre adoptare si promulgare in viitoarul apropiat pt. a reglementa unele raporturi sociale - in sensul de a crea, schimba sau stinge continutul acestor raporturi.
Exemplu: pana prin 2002 cred ... victima a infractiunii de viol putea fi doar o femeie. De lege ferenda, profesorii au atras atentia asupra acestui aspect si au propus, in lucrari de specialitate (tratate, reviste etc) modificarea acestui articol astefl incat acesta sa reglemeteze si sa traga la raspundere si persoanele de sex feminim care prin actiunile sale intrunesc elementul material al actiunii de viol. Deci, si barbatii sa poata fi victime ale acestei infractiuni.
Logic ca in practica ... mai mult decat rar ... se pot intalni astefel de cazuri ... dar legea trebuia sa prevada asa ceva .. si astfel sa nu existe discriminare intre sexe. :D
Vorba unui coleg: ce mi-ar place mie sa fiu "violat" de vreo 2-3 femei .. intr=o seara racoroasa. :))