avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore reduse si spor de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore reduse si spor de vechime

Intr-o firma particulara se poate reduce programul de lucru la 7 ore la muncitori, iar la birouri program normal de 8 ore?
In regulamentul de ordine interioara era prevazut un spor de vechime in functie de anii lucrati in firma. Conducerea poate anula acest spor fara acordul angajatiilor, care suntem in numar de 53?
Cel mai recent răspuns: H.R. SUPORT , Consultant resurse umane 21:19, 23 Iunie 2010
Orice modificare a contractului individual de munca se intocmeste cu acordul ambelor parti. In ROI conducerea poate anula,modifica orice.
Trebuie sa tineti cont prevederile Codului muncii si anume:

ART. 257
Regulamentul intern se intocmeste de catre angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
ART. 258
Regulamentul intern cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:
a) reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii;
b) reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii;
c) drepturile si obligatiile angajatorului si al salariatilor;
d) procedura de solutionare a cererilor sau reclamatiilor individuale ale salariatilor;
e) reguli concrete privind disciplina muncii in unitate;
f) abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile;
g) reguli referitoare la procedura disciplinara;
h) modalitatile de aplicare a altor dispozitii legale sau contractuale specifice.
ART. 259
(1) Regulamentul intern se aduce la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului si isi produce efectele fata de salariati din momentul incunostintarii acestora.
(2) Obligatia de informare a salariatilor cu privire la continutul regulamentului intern trebuie indeplinita de angajator.
(3) Modul concret de informare a fiecarui salariat cu privire la continutul regulamentului intern se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, dupa caz, prin continutul regulamentului intern.
(4) Regulamentul intern se afiseaza la sediul angajatorului.
ART. 260
Orice modificare ce intervine in continutul regulamentului intern este supusa procedurilor de informare prevazute la art. 259.
ART. 261
(1) Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispozitiile regulamentului intern, in masura in care face dovada incalcarii unui drept al sau.
(2) Controlul legalitatii dispozitiilor cuprinse in regulamentul intern este de competenta instantelor judecatoresti, care pot fi sesizate in termen de 30 de zile de la data comunicarii de catre angajator a modului de solutionare a sesizarii formulate potrivit alin. (1).
ART. 262
(1) Intocmirea regulamentului intern la nivelul fiecarui angajator se realizeaza in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului cod.
(2) In cazul angajatorilor infiintati dupa intrarea in vigoare a prezentului cod, termenul de 60 de zile prevazut la alin. (1) incepe sa curga de la data dobandirii personalitatii juridice.
- poate reduce programul de lucru de la 8 la 7 ore
- poate sa miscoreze procentul de spor vechime (nu sa il ia de tot), aplicand clauza minimala din Contr colectiv de munca la nivel national care este de minim 5% si max de 25%
Sporul de vechime se acorda in functie de anii lucrati in firma respectiva sau in functie de anii lucrati in total?

Buna seara,
Sporul de vechime se calculeaza si se acorda functie de vechimea totala in munca si nu in cadrul societatii care-l acorda .
Pentru a beneficia de acest drept trebuie sa faceti dovada vechimii in munca prin prezentarea carnetului de munca la angajare sau in orice alt moment al derularii cim .

Cat priveste reducerea timpului de lucru aceasta modificare se poate face in baza unui act aditional semnat de salariati sau prin inserarea in ROI a repartizarii programului de lucru inegal .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Roi- obligativitate si aducere la cunostina Andreea.B Andreea.B Buna ziua, Probabil ca s-a mai discutat acest subiect dar vreau sa fiu sigura. 1. Cand este obligatorie existenta ROI-ului? 2. Cum este adus la ... (vezi toată discuția)
Articolele din codul muncii care vorbesc despre roi ina_enache ina_enache Buna ziua Imi puteti spune care sunt articolele din Codul Mncii care vorbesc despre Regulamentul de ordine interioara, despre aplicabilitatea lui, ... (vezi toată discuția)
Program de lucru 9:00 - 18:00 anca_2007 anca_2007 Cat de legala este stabilirea unui astfel de program de lucru? :stunned: Este mentionat ca atare in regulamentul de ordine interioara, totusi: care sunt ... (vezi toată discuția)