avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Articolele din Codul Muncii care vorbesc despre ROI
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Articolele din Codul Muncii care vorbesc despre ROI

Buna ziua

Imi puteti spune care sunt articolele din Codul Mncii care vorbesc despre Regulamentul de ordine interioara, despre aplicabilitatea lui, metodologia de luare la cunostinta... ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:03, 14 Decembrie 2009
Art. 257. - Regulamentul intern se intocmeste de catre angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 258. - Regulamentul intern cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:
a) reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii;
b) reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii;
c) drepturile si obligatiile angajatorului si al salariatilor;
d) procedura de solutionare a cererilor sau reclamatiilor individuale ale salariatilor;
e) reguli concrete privind disciplina muncii in unitate;
f) abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile;
g) reguli referitoare la procedura disciplinara;
h) modalitatile de aplicare a altor dispozitii legale sau contractuale specifice.

Art. 259. - (1) Regulamentul intern se aduce la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului si isi produce efectele fata de salariati din momentul incunostintarii acestora.

(2) Obligatia de informare a salariatilor cu privire la continutul regulamentului intern trebuie indeplinita de angajator.

(3) Modul concret de informare a fiecarui salariat cu privire la continutul regulamentului intern se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, dupa caz, prin continutul regulamentului intern.

(4) Regulamentul intern se afiseaza la sediul angajatorului.

Art. 260. - Orice modificare ce intervine in continutul regulamentului intern este supusa procedurilor de informare prevazute la art. 259.

Art. 261. - (1) Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispozitiile regulamentului intern, in masura in care face dovada incalcarii unui drept al sau.

(2) Controlul legalitatii dispozitiilor cuprinse in regulamentul intern este de competenta instantelor judecatoresti, care pot fi sesizate in termen de 30 de zile de la data comunicarii de catre angajator a modului de solutionare a sesizarii formulate potrivit alin. (1).

Art. 262. - (1) Intocmirea regulamentului intern la nivelul fiecarui angajator se realizeaza in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului cod.

(2) In cazul angajatorilor infiintati dupa intrarea in vigoare a prezentului cod, termenul de 60 de zile prevazut la alin. (1) incepe sa curga de la data dobandirii personalitatii juridice.

Art. 257, 258, 259, 260, 261 si 262 din Codul muncii!
Aici pe forum, la "Documente utile", gasiti modele de R.I.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regulament intern anne_david anne_david Buna ziua, ce formalitati trebuie intocmite pentru ca regulamentul intern sa fie legal? (inregistrare la ITM...) Multumesc (vezi toată discuția)
Regulamente de ordine interioara georgianachirita georgianachirita Buna ziua.Revin cu un nou subiect legat de Dreptul Muncii.As dori sa stiu dupa ce criterii se realizeaz regulamentele de ordine interioara si daca sunt ... (vezi toată discuția)
Regulamente interne cvv1974 cvv1974 cum sunt intocmite regulamentele de ordin intern? cum se revizuiesc?are sindicatul vreun rol la intocmirea lor? (vezi toată discuția)