avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Buna ziua,

Sunt Director de Vanzari la o firma si mi-am dat demisia conform art. 79 din Codul Muncii - Legea 53 / 2003.

In contractul individual de munca nu am trecut nici un termen pentru preaviz, am fost insa informat ca va trebui sa stau in preaviz o perioada de 30 de zile.
Am si eu cateva intrebari la care va rog sa ma ajutati cu raspunsuri.
1 - Daca termenul de preaviz nu este specificat in contract va trebui sa stau in preaviz timp de 30 de zile .????
2 - Angajatorul ma poate forta in vreun fel sa semnez acte oficiale in timpul preavizului care ar avea efect dupa incetarea contractului de munca.????
3 - pe durata preavizului sunt obligat sa respect programul normal de lucru .????


Va multumesc anticipat pentru suportul acordat,
Cel mai recent răspuns: viruss4all , utilizator 11:37, 28 Iunie 2010
Daca nu aveti preaviz trecut in contract, nu trebuie sa il efectuati. Numa' sa fiti sigur ca nu aveti trecut in contract sau in vreun act aditional.

Daca ati avea preaviz, raspunsul la 2. si 3. este da: trebuie sa semnati orice acte conform fisei postului si trebuie sa respectati programul de lucru.
Da, daca e prevazut contractele colective de munca aplicabile in ati avut functie de conducere.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de munca sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de munca aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupa funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi producă toate efectele.


Nu va poate nimeni obliga sa semnati sunteti o persoana libera!

Daca nu va intelegeti cu angajatorul altfel, da
In contract nu am trecut nici un termen de preaviz, nici din partea mea nici din partea angajatorului.
Cum pot afla care sunt functiile de conducere cuprinse in Codul Muncii .|????
Preavizul operează în virtutea legii, chiar dacă nu a fost menţionat de salariat în demisia sa.

În sensul Codului Muncii, prin salariaţi cu funcţie de conducere se înţelege administratorii-salariaţi, inclusiv preşedintele consiliului de administraţie dacă este şi salariat, directorii generali şi directorii, directorii generali adjuncţi şi directorii adjuncţi, şefii compartimentelor de muncă - divizii, departamente, secţii, ateliere, servicii, birouri -, precum şi asimilaţii lor stabiliţi potrivit legii sau prin contractele colective de muncă ori, după caz, prin regulamentul intern.
Dispoziţiile art. 294 din Codul muncii nu instituie o enumerare limitativă, ci una exemplificativă, rămânând ca studiul legii, al contractului colectiv de muncă sau al regulamentului intern să includa si alte functii ca fiind de conducere.


Trebuie sa efectuati perioada de preaviz de 30 de zile in program normal conform CM si CCMUN 2007-2010 pentru a evita o concediere disciplinara pe motivul absentelor nemotivate.

Alte discuții în legătură

Programator cu 30 zile calendaristice pentru demisie ? pm_35 pm_35 Buna ziua ! In luna decembrie 2010 am semnat un Contract individual de munca pentru functia de programator, cod 213102 conform COR, care prevede un termen ... (vezi toată discuția)
Functii laurabiga laurabiga Buna ziua, ma numesc Laura, si am o nelamurire. Sotul meu este gestionar la un Centru Comercial. Si-a prezentat demisia, bineinteles cu perioada de preaviz de ... (vezi toată discuția)
Conducere sau executie ? mihaiu mihaiu Buna seara doresc sa stiu precis, daca functia pe care o ocup este de conducere sau de executie, pentru a cunoaste exact nr de zile legal necesare la ... (vezi toată discuția)