avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 170 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... mama singura cu 3 copii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

mama singura cu 3 copii

Buna seara!
Am si eu o intrebare. Am o cunostiinta (vecina cu soacra mea) care este mama singura (nu e casatorita si nici nu afost) a trei copii (12,10 si respectiv 5 ani). Impreuna cu bunica au un venit de 1400 RON pe familia compusa din ele doua si cei trei copii. As dori sa stiu ce fel de ajutor social poate primi aceasta mama singura care isi duce viata de azi pe maine plina de datorii?? De sprijin financiar poate sa obtina de la stat???Si unde trebuie sa apeleze, la asistenta sociala???? Stiam ceva de ajutor pentru familia monoparentala si alocatie complementara!?!
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 20:11, 24 Iunie 2010
mihaicalinescu2005 a scris:

de ajutor social nu poate beneficia...au venitul prea mare, si se ia " pe familie", nu pe membru de familie.


Nu inteleg daca in cazul de fata ''familia'' o include si pe bunica cu venitul ei sau daca doamna poate declara la primarie ca ''familia'' e definita ca fiind numai ea si cei 3 copii ceea ce ar duce (poate) la sanse crescute de a primi acest ajutor lunar. Inteleg din ultimul mesaj ca doamna respectiva are un serviciu si ma intreb daca e posibil sa ai si ajutor social in cazul asta. Merci pentru explicatii.
Sincera sa fiu nu stiu cit este venitul ei. Putin in orice caz in jur de 400-600 RON. Cei 1400 RON din cite am inteles eu sunt : pesia bunicii, salariul ei,alocatiile copiilor si ceea ce primeste de la tatal copiilor. In apartamentul in care locuiesc sunt 5 persoane: bunica, ea (mama) si cei trei copii.Oricum am sa o trimit pe ea la Primarie si la ASCO pentru a vedea de ce poate beneficia, dar am dorit in prealabil sa ma informez daca merita sa o trimit sau nu. Multumesc pentru interesul si sprijinul Dvs.
Si parca se acorda si niste burse la scoala pentru copiii din familii defavorizate, nu?
Iar 100 RON pentru 3 copii mi se pare o aiureala daca el e tatal la toti trei.
mozagabriele a scris:

Sincera sa fiu nu stiu cit este venitul ei. Putin in orice caz in jur de 400-600 RON. Cei 1400 RON din cite am inteles eu sunt : pesia bunicii, salariul ei,alocatiile copiilor si ceea ce primeste de la tatal copiilor. In apartamentul in care locuiesc sunt 5 persoane: bunica, ea (mama) si cei trei copii.

legea nr. 416/2001
" ART. 2
(1) În sensul prezentei legi, termenul familie desemnează soţul şi soţia sau soţul, soţia şi copiii lor necăsătoriţi, care au domiciliul ori reşedinţa comună prevăzută în actele de identitate şi gospodăresc împreună.
(2) Se consideră familie şi persoana care locuieşte împreună cu copiii aflaţi în întreţinerea sa şi se află în una dintre următoarele situaţii:
a) este necăsătorită;
b) este văduvă;
c) este divorţată;
d) al cărei soţ/soţie este declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească;
e) nu a împlinit vârsta de 18 ani şi se află în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) - d).
(3) Se consideră familie şi fraţii fără copii, care gospodăresc împreună şi care nu au domiciliul sau reşedinţa comună cu părinţii."
Deci, bunica nu intra la socoteala. Ar ramane un venit de 400-600 RON.
legea nr. 416/2001
"ART. 4*)
(1) Nivelul lunar al venitului minim garantat este de:
a) 125 lei pentru persoana singură;
b) 225 lei pentru familiile formate din 2 persoane;
c) 313 lei pentru familiile formate din 3 persoane;
d) 390 lei pentru familiile formate din 4 persoane;
e) 462 lei pentru familiile formate din 5 persoane;
f) câte 31 lei pentru fiecare altă persoană peste numărul de 5 persoane, care face parte din familie, în condiţiile prezentei legi.
(2) Nivelurile venitului minim garantat prevăzute la alin. (1) se indexează anual prin hotărâre a Guvernului, în raport cu evoluţia preţurilor de consum."
Daca s-ar incadra in aceasta suma...ar beneficia de ajutor social, ca diferenta intre venitul minim garantat, si aceasta suma, plus 15 % pentru ca lucreaza,ceea ce, zic io, e infim zic io, si nu merita efortul, pentru ca financiar e nimic, iar ei sunt oricum asigurati medical.... :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor pentru familia monoparentala pacurariu maria pacurariu maria Buna ziua, Am un baiat student anul V la medicina loc cu taxa .Primeste pensia de urmas in cuantum de 350 ron.Venitul meu net era in luna martie de 340 ron ... (vezi toată discuția)
Ajutoare de la stat pentru familii monoparentale florin_io florin_io Care sunt drepturile unei astfel de familii, unde sotul a murit. Au ramas sotia si 2 copii(de 5 si 1 an). Durata casniciei a fost sub 10 ani. (vezi toată discuția)
Alocatie pt.copil cu tata in italia si copilul in romania laurentiucioaga laurentiucioaga buna ziua...as dori sa aflu daca eu muncind in italia de 3 ani cu forme legale, pot beneficia de alocatie pt. copil de aici...copilul este in grija bunicilor ... (vezi toată discuția)