avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... plata drepturilor de pensie in urma unei hotarari ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

plata drepturilor de pensie in urma unei hotarari judecatoresti

Ce pot face in situatia in care, Casa jud. de pensii Cluj, ca urmare a unei decizii judecatoresti irevocabile investita cu formula executorie, imi modifica intr-adevar punctajul mediu anual emitand o noua decizie asa cum dispune respectiva hotarare judecatoreasca, dar NU materializeaza acel punctaj revizuit ? Punctajul aflat in plata a ramas neschimbat dupa mai mult de o luna de la emiterea deciziei revizuite ,respectiv cuantumul pensiei a ramas identic cu cel avut anterior revizuirii !!!!

Descoperind mişmaşul /inşelătoria( "omitând" să adauge noului punctaj revizuit cele 0,02083 puncte pentru fiecare luna de spor realizata in grupa a 2-a de munca, acesta a ajuns sa fie mai mic decat punctajul aflat in plata avut inainte de pronuntarea respectivei hotarari judecatoresti care dispune un punctaj mai mare ! )am adresat, pana acum ,doua cereri casei de pensii.
In ambele cereri, solicit casei de pensii sa adauge punctajului revizuit acele puncte suplimentare acordate tuturor celor pensionati anterior datei de 1 Apr. 2001, in conformitate cu dispozitiile OUG nr.100/2008. La prima cerere, mi-au "raspuns" , conform prostului obicei, prin omisiune! A doua cerere , am formulat-o expres pe aplicarea dispozitiilor OUG nr.100/2008 asupra punctajului revizuit ... am depus-o saptamana aceasta si are termen de raspuns 45 de zile !
Si ,daca tot asa ma vor discrimina in raport cu toti pensionarii care au primit deja acele puncte suplimentare cf. dispozitiilor OUG 100/2008, ce mai pot face in situatia in care, peste alte 45 de zile, termenul legal impus de lege referitor la contestarea unei decizii de pensionare va fi depasit cu mult? Voi putea , in acest caz sa actionez casa de pensii in instanta pentru "refuzul nejustificat de rezolvare a unei cerei privind drepturile de asigurari sociale " (art. 155, alin e din Legea 19/2001 ) ????

Cel mai recent răspuns: bios , utilizator 13:03, 27 Iunie 2010
1. Plata drepturilor de pensie, asa cum sunt stabilite prin hotararea judecatoreasca, ar trebui sa le primiti in luna urmatoare emiterii deciziei. Daca cei de la pensii nu vor primi bani ca sa faca plati, le veti primi peste doua luni. Nu vad legatura intre casa de pensii X (sau Y, sau Z) si faptul ca drepturile de pensie se platesc in prezent cu intarziere in toata tara.

2. Cand vi s-au stabilit drepturile de pensie? Daca trebuia sa primiti punctajul suplimentar in octombrie 2009, si aici este o problema, fara nicio legatura cu casele teritoriale de pensii. Sigur, puteti formula actiune in instanta, in temeiul art. 155, lit. e) din Legea nr. 19/2000.
Gabriela Pintea a scris:

1. Plata drepturilor de pensie, asa cum sunt stabilite prin hotararea judecatoreasca, ar trebui sa le primiti in luna urmatoare emiterii deciziei. Daca cei de la pensii nu vor primi bani ca sa faca plati, le veti primi peste doua luni. Nu vad legatura intre casa de pensii X (sau Y, sau Z) si faptul ca drepturile de pensie se platesc in prezent cu intarziere in toata tara.

2. Cand vi s-au stabilit drepturile de pensie? Daca trebuia sa primiti punctajul suplimentar in octombrie 2009, si aici este o problema, fara nicio legatura cu casele teritoriale de pensii. Sigur, puteti formula actiune in instanta, in temeiul art. 155, lit. e) din Legea nr. 19/2000.

Inainte de toate , multumesc Gabriela !
1. Obiectul mesajului meu nu este acela despre" dupa cat timp " se va face plata drepturilor de la momentul emiterii deciziei revizuite in urma unei hot. judecatoresti irevocabile !Plata, in acest caz ,este o urmare/consecinta a unei modificari a punctajului aflat in plata,respectiv a punct. mediu anual care, inmultit cu valoarea punctului de pensie dicteaza cuantumul pensiei.Ca o vor face peste o luna ,doua , trei, asta-i alta treaba !
In cazul meu, intr-adevar , casa de pensii a facut ceea ce dispune hotararea judecatoreasca, emitand o noua decizie cu un alt punctaj mediu anual fata de cel anterior. Deci, s-a limitat numai la atata !! Dar, pentru motivul ca, in iunie 2009, in virtutea dispozitiilor OUG100/2008 casa de pensii a adaugat vechiului punctaj (nerevizuit), acele puncte suplimentare corespunzatoare vechimii desfasurate in grupa a 2-a de munca,acum,dupa revizuire nu mai aplica aceiasi adaugire noului punctaj revizuit. Oare, de ce ? Sa cer prin instanta acest lucru ?
Am cerut respectivei case de pensii ,prin 2 cereri, sa-mi comunice punctajul mediu anual care imi determina cuantumul pensiei atat sub aspectul revizuirii cat si sub aspectul aplicabilitatii dispozitiilor OUG100/2008.La prima, nu mi s-a raspus privitor la acest aspect , iar pentru a doua , mai punctuala, astept raspuns in urmatoarele 45 de zile .
2.-dreptul la pensie pentru limita de varsta a fost deschis anterior datei de 1 apr.2001 , respectiv la 1 martie 2001, acesta fiind motivul pentru care,vechiului punctaj, aflat acum in plata( chiar si dupa revizuirea dispusa prin hot. judecatoreascaX-(, este purtator a acelor puncte suplimentare acordate conform OUG100/2008. Concret,in mai 2009 aveam un punctaj in plata de 1,43070 puncte, in iunie 2009, dupa adaugare puncte suplimentare in conf. cu OUG100/2008 ,acesta a ajuns la 1,48570 puncte. Acum, dupa aparitia deciziei de revizuire, am tot 1,48570 puncte ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat !!! Ori decizia revizuita indica o crestere a punctajului med. anual, corespunzator intregului traseu profesional, de la 1,43070 la 1,46528 puncte.

Sa inteleg, din raspunsul d-voastra ca :
- este o deosebire(referitoare la identitatea de cifre ! ) intre punctajul mediu anual corespunzator unui intreg traseu profesional ( cel certificat prin decizia revizuita ) si asa zisul "punctaj in plata" (care este inscris pe cuponul de pensie) ?? Daca este o deosebire , inseamna ca voi putea, fara temerea ca depasesc termenul legal de contestare a deciziei revizuite, sa formulez actiune in instanta in temeiul art. 155 litera e din Legea 19/2001 ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de pensie fara buletin de calcul madalina2013 madalina2013 Prin Sentinta Civila nr. 6002 din 07.06.2013 a Tribunalul Bucuresti, Sectia A VIII A - Conflicte de Munca si Asigurari Sociale, ramasa definitiva ... (vezi toată discuția)
Valorificare corecta sporuri grupele i si ii - conform oug 100/2008 eagle_free eagle_free Dispozitiile art. I, art. 78 indice 2, alin. (1) lit. b) si alin. (2) si art. II lit. b) din O.U.G. 100/2008 de modificare a Legii nr. 19/2000 prevad: „Art. ... (vezi toată discuția)
Decizie recalculare pensie venituri in acord global perlutza perlutza Buna seara, Am rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns referitor la deslusirea unei decizii de recalculare a pensiei luand in considerare veniturile in acord ... (vezi toată discuția)