avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... SC-garanta pentru o SC insolventa din 2009. Executare ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

SC-garanta pentru o SC insolventa din 2009. Executare silita asupra SC-garanta

buna ziua,
am calitatea de debitoare-garanta a unei SC aflata in insolventa din 2009.
In 2008, firma noastra a girat cu un bun mobil, pentru o firma care contractase un credit financiar de la o firma IFN. Firma respectiva si-a platit ratele lunare pana in 2009, cand a intrat in insolventa. Acum firma IFN de la care firma a intrat in insolventa si-a indreptat atentia catre firma noastra, care avem calitatea de giranti ai creditului contractati. Intre timp, firma din insolventa a intrat in faliment, bunuri nu are si deci nu are de unde plati datoria. Cert este ca, firma IFN, prin executor judecatoresc, ne-a somat ca debitul restant sa il achitam noi, in calitate de girant. Firma noastra a achitat o parte din debit, ramanand o suma destul de mare restanta. Am tot luat legatura cu administratorul firmei aflate de acum in faliment, dar nu am reusit sa-l determinam sa-si achite datoria fata de firma IFN. In prezent, exec. jud. ne ameninta ca ne vinde garantia mobila, pentru plata diferentei de debit restant, daca nu platim.
Intrebarile mele catre dvs ar fi:
-Eu, ca fi SC in caliate de garant as putea da in judecata fostul administrator al SC aflate in faliment, ca si persoana fizica? Eventual, dupa o sentinta irevabila sa ii pot face poprire pe salar? Am aflat ca este angajat ca si muncitor calificat la o alta SC.
-in cazul in care, se poate actiona in judecata, prin ce cale de atac l-as putea actiona? si care ar fi temeiul de drept?
- sau as putea sa ma opun cumva executarii silite?
Deocamdata va multumesc
Ultima modificare: Joi, 24 Iunie 2010
est, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrian Stoica , Practician in insolventa 07:53, 2 Iulie 2010
Poate va ajuta aceste articole, insa aveti nevoie la modul concret, de un specialist in insolventa:
www.avocatnet.ro/content/for...
[ link extern ]
[ link extern ]
Societatea dumneavoastra a garantat cu un bun mobil un credit pe care l-a contractat o alta societate.
In astfel de cazuri, daca debitorul principal nu-si achita datoria, creditorul se poate indrepta impotriva girantilor-ceea ce s-a intamplat.
In functie de clauzele din contractul de garantie reala mobiliara, se poate ca aveti posibilitatea de a solicita ca creditorul sa-l urmareasca mai intai pe debitor si apoi pe dumneavoastra ( asta daca n-ati renuntat la asa numitul " beneficiu de discutie").
In caz contrar,daca platiti datoria ca si girant aveti un drept de regres fata de debitorul principal-in acest caz v-ati putea inscrie la masa credala cu suma pe care ati platit-o.
Ati putea sa luati legatura si cu lichidatorul desemnat in cauza care va poate da si alte explicatii.
-Eu, ca fi SC in caliate de garant as putea da in judecata fostul administrator al SC aflate in faliment, ca si persoana fizica?

doar in cadrul procedurii de faliment in baza art 138 , dar dvs nu v-ati inscris la masa credala deci nu sunteti parte in dosar
- sau as putea sa ma opun cumva executarii silite?

NU

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire pensie pt. credit firma in insolventa carmenang carmenang Buna ziua, Daca ma puteti ajuta cu un raspuns. Mama a girat o firma sa obtina un credit fiind girant. Creditul de 20000 ron a fost achitat aproape in ... (vezi toată discuția)
Ma inscriu sau nu la masa credala? onicacristina onicacristina Un amic a intrat cu societatea in insolventa , ca sa il ajut am negociat cu creditorii si prin cesiune ce creanta i-am cumparat toate creantele.In acest moment ... (vezi toată discuția)
Oug 119/2007 chimardan chimardan Buna ziua , am o speta care imi trebuie parerea unui specialist in domeniu , am un contract de distributie cu o societate comerciala firma debitoare a intrat ... (vezi toată discuția)