Buna ziua! Am o problema si va rog sa ma ajutati.
Am un copil dintr-o relatie cu o prietena. Acest copil care poarta numele meu este nascut dupa ce mama lui a intentat actiune de divort de sotul ei. Cu alte cuvinte copilul este nascut pana sa se dea sentinta definitiva in acest divort.
In momentul actual prietena mea de care m-am despartit vrea sa schimbe numele de familie din certificatul de nastere al copilului si sa-l puna pe cel al fostului sot, invocand faptul ca acest copil s-a nascut in timpul casatoriei celor doi.
Mentionez ca nu am efectuat testul de paternitate iar mama copilului refuza sa-mi dea acceptul.
In afara de asta nu mi se permite sa-l vad. Stiu ca ar fi depus deja actele la tribunal cu o cerere de schimbare a paternitatii cu fostul sot. Copilul este conceput inainte ca ea sa se casatoreasca. Are si un test de paternitate facut in afara granitelor, in USA acolo unde locuieste fostul sot care-l indica pe acesta ca fiind tatal copilului. Totusi in cererea adresata instantei nu pomeneste nimic de rezultatul acestui test. Doar de faptul ca acest copil trebuie sa poarte numele fostului sot, fiind nascut in perioada casatoriei celor doi.
Ce pot sa fac in aceasta situatie?
"Filiaţia faţă de tată se stabileşte prin efectul prezumţiei de paternitate, prin recunoaştere sau prin hotărâre judecătorească, după caz."
(1) Copilul născut sau conceput în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei.
(2) Paternitatea poate fi tăgăduită, dacă este cu neputinţă ca soţul mamei să fie tatăl copilului.
(3) Copilul conceput în timpul primei căsătorii şi născut în timpul celei de-a doua căsătorii a mamei sale este considerat fiul celui de-al doilea soţ. Dacă această paternitate este înlăturată prin hotărâre judecătorească, tată al copilului este considerat soţul din prima căsătorie.
1.Orice persoană interesată poate contesta prin acţiune în justiţie filiaţia stabilită printr-un act de naştere ce nu este conform cu posesiunea de stat.
(2) În acest caz, filiaţia se dovedeşte, în ordine, prin expertiza medico-legală de stabilire a filiaţiei, prin certificatul medical constatator al naşterii sau, în lipsa acestora, prin orice mijloc de probă, inclusiv prin posesiunea de stat continuă
Acţiunea în stabilirea paternităţii dinafara căsătoriei poate fi pornită în termen de 2 ani de lan aşterea copilului.
Acţiunea în tăgăduirea paternităţii poate fi pornită de soţul mamei, de mamă, precum şi de copil; ea poate fi continuată de moştenitorii acestora.
(2) Acţiunea se introduce de către soţul mamei împotriva copilului, iar de către copil sau mama acestuia împotriva soţului mamei.]
Deci dupa cum observati se incadreaza in lege actiunea ei.
Si tatal din certificat tot in termen se inscrie , deci , poate sa inceapa actiunea de stabilire a paternitatii , si nu mai sta cu grija. Asa se lamureste si daca e sau nu tatal si ce drepturi are.Cu cat mai repede cu atat mai bine.
Tatal din certificat , sunteti dumneavoastra, asa ca puteti si dumneavoastra sa actionati in judecata pt stabilirea paternitatii, si asa se lamuresc lucrurile.
corect! in prima faza era vb doar despre actiunea intentata de fosta lui prietena(mama copilului) de aceea nu m-am referit si la aspectul observat de tine. Doar am inversat cuvintele in asa fel incat sa se inteleaga mai clar. :D
Paternitate
iriza
am o fetita de 4 ani nascuta in afara casatoriei.tatal a recunoscut o(e trecut pe certif de nastere)in tot acest timp nu m a ajutat cu nimic.poate sa ceara ... (vezi toată discuția)
Paternitate copil
emylyan
o femeie are un copil inregistrat pe numele fostului sot si cere testul de paternitate unui barbat cu care a avut o legatura.respectivul parat,refuza sa se ... (vezi toată discuția)