avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contestarea paternitatii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contestarea paternitatii

Buna ziua! Am o problema si va rog sa ma ajutati.
Am un copil dintr-o relatie cu o prietena. Acest copil care poarta numele meu este nascut dupa ce mama lui a intentat actiune de divort de sotul ei. Cu alte cuvinte copilul este nascut pana sa se dea sentinta definitiva in acest divort.
In momentul actual prietena mea de care m-am despartit vrea sa schimbe numele de familie din certificatul de nastere al copilului si sa-l puna pe cel al fostului sot, invocand faptul ca acest copil s-a nascut in timpul casatoriei celor doi.
Mentionez ca nu am efectuat testul de paternitate iar mama copilului refuza sa-mi dea acceptul.
In afara de asta nu mi se permite sa-l vad. Stiu ca ar fi depus deja actele la tribunal cu o cerere de schimbare a paternitatii cu fostul sot. Copilul este conceput inainte ca ea sa se casatoreasca. Are si un test de paternitate facut in afara granitelor, in USA acolo unde locuieste fostul sot care-l indica pe acesta ca fiind tatal copilului. Totusi in cererea adresata instantei nu pomeneste nimic de rezultatul acestui test. Doar de faptul ca acest copil trebuie sa poarte numele fostului sot, fiind nascut in perioada casatoriei celor doi.
Ce pot sa fac in aceasta situatie?

Andrei, ca sa-ti raspund la intrebarea ta de pe pagina precedenta, da, ar trebui citat... Insa nu vad cum poate intenta mama actiune de tagada paternitate... Nu vad sa aiba vreun castig de cauza pe Familiei, ar fi respinsa la primul termen o astfel de actiune...

hellen, cu referire la art. tau 58: tu nu raspunzi la cazul de fata, nu? Ca omul vrea sa ramana tatal copilului prietenei pentru ca s-a atasat de el; nu-l intereseaza daca e copilul lui sau nu, nu-l intereseaza daca ramane cu ea sau nu... vrea sa ramana tatal copilului, sa-l vada, sa-l creasca... Cum l-ar putea ajuta in a ramane tatal copilului faptul ca-si neaga singurul act care-i da acest drept? Ti-a spus si Andrei... nu mai insista ca nu e un sfat valabil pentru cazul de fata.

Cu referire la "orice persoana interesata", din coroborarea 58 cu articolul dinainte reiese ca persoana interesata in acceptiunea codului familiei nu este si cel care l-a recunoscut. Daca l-ai recunoscut ramai asa pana o alta persoana va contesta. Este in interesul copilului ca, decat nici un tata, sa fie mai degraba un tata chiar daca biologic nu e intocmai. Implicatii sociale, bla, bla, nu fac aici tratat de familiei. Stiu, para nedrept, mi s-a parut asa din scoala... daca intelegi scopul legii nu mai pare injust. Pentru ca, de regula, nu recunoaste un copil un barbat care n-a avut nici un fel de raporturi cu mama, astfel ca, prea bine chiar putea fi el... etc etc
Dupa mine, in cazul asta mama a dobandit pentru copilul ei un act prin declaratii false, insa nu consider ca acest act prejudiciaza pe cineva: copilul are un tata care il vrea, care e in tara si care il iubeste... cred ca e mai bine decat un tata care nu-l vrea sau care e departe. Adica daca legea imi spune mie ca e mai bine cu un tata chiar daca nu si biologic, atunci ma incadrez perfect in spiritul si scopul ei.
Si cred ca ori esti noua ori nu faci deloc... instanta!!! Chestiunea cu se poate gasi o chichita, se poate face ceva e din si numai in filmele americane. Alea care spun ca avocatii sunt fara scrupule. Si care au dreptate, in conditiile in care avocatii lor gandesc asa.
La noi exista un cod deontologic, exista un scop pe care il urmareste orice prevedere legala... iar chichitele pot crea aparente de drept cu care ori poti scapa, ori poti intra... la zdup! Mai mult, din pacate, daca vii cu o idee noua, in instantele din Romania se poate sa ti se respinga o cerere perfect legala. Mie mi-a refuzat o judecatoare ieri consemnarea pozitiei mele pe motiv ca... "Nu v-am auzit cand ati tipat!!!" #-o:(( Se intampla aici, la noi... Asa ca... da, suna frumos, indraznet si aproape atotputernic chestia cu chichitele, dar nu merge in practica. Si crede-ma, putini oameni isi permit sa plateasca un avocat sa le gaseasca o chichita. Te-i fi legand de toate intr-un dosar, dar nu si de lucrurile care sunt impotriva clientului tau, nu? Ar fi culmea sa atragi atentia asupra lor cum ai facut tu aici.

Pentru Gabriel: ar trebui sa asteptati citatia si sa va luati un avocat cu practica pe familiei si pe civil. Poate incercati o incredintare de minor, poate o adoptie, dupa caz... Poate ii faceti mamei vreo plangere penala... Oricum, nu luati o decizie pana nu vorbiti cu un avocat care sa stie situatia.
Am spus ca nu mai raspund dar vad ca nu se poate altfel. Daca nu s-ar gasi aceste chichite si s-ar respecta numai literele si numerele legilor si articolelor nu s-ar vedea decat procese corecte in Ro. Insa practica instantelor ne arata ca sunt atat de multe hotarari incorecte sau contrare bunului simt si totusi sunt intemeiate pe criterii legale incat daca nu ar exista si alternative nu s-ar putea altfel. Ti-am mai sugerat sa ma lasi in pace si sa vb direct cu persoana care pune intrebarile. Fiecare isi expune parerea. Pentru ca lucrurile nu stau asa. Nu te atasezi de un copil de 1 an si vrei sa i fii tata cu forta. Dl in cauza s-a despartit de prietena sa , iar eu inteleg ca nu mai locuiesc impreuna , afara de faptul ca i-ar fi lasat lui copilul , ceea ce ma indoiesc. Eu aici vad un conflict in care dl detine certificatul de nastere al copilului iar mama doreste sa-l recupereze si nu poate. De aceea , probabil ca ea , a incercat pe o cale ocolita sa anuleze acest certificat . Tot dl in discutie nu stie cu siguranta daca e tatal copilului si daca nu este , cred ca cel mai bine pentru copil decide mama acestuia , afara de cazul cand ar fi denaturata si atunci se schimba lucrurile. Cand o persoana ajunge in situatia mamei respective cu siguranta se intampla mai mult decat pare la prima vedere. Cazul e prevazut de lege deci nu e nici prima nici ultima. Eu cred ca i-am raspuns mai mult decat clar si pertinent si anume ca ori alegi calea unei afirmatii pentru a ajunge la o negatie ori alegi negatia ca sa ajungi la o afirmatie. I-am spus de la inceput sa faca o cerere de interventie in proces pentru ca ne-a spus ca are informatii clare ca exista un proces. I-am mai sugerat sa-si ia un avocat ,pentru ca are mai multe probleme nu numai aceasta si l-ar scuti de toate aceste nelamuriri. Apoi ne-a explicat ca de fapt nu are nici un fel de certitudini , decat ca s-a facut un test de paternitate in USA care arata ca ex-sotul este tatal copilului. Si atunci daca ar fi asa , de ce ai vrea sa fii tatal unui copil care nu-ti apartine, contra vointei tuturor? Exista un interes ascuns in aceasta cauza , si de aceea nici nu am sa mai intervin , te rog sa vii tu cu solutiile asa cum ti se par ele mai bune.
P.S.
1.Daca avea certitudinea ca este tatal copilului putea sa initieze actiunea oricine , s-ar fi facut testul de paternitate pe cale oficiala , orice actiune ulterioara a mamei sau ex-sotului fiind de prisos.
2.Se poate anula certificatul de nastere .
Am citit ce ati scris ...nu are rost sa va enervati... Eu daca gresesc imi recunosc greseala si trec mai departe... am si eu o problema...se poate accepta un test de paternitate din USA la noi in Ro? Si mama unde ar trebui sa intenteze actiunea..nu la noi in RO?
Da, la noi in Romania trebuie introdusa actiunea...

Nu, nu este acceptat in instanta acel test, insa eu l-am intrebat de el pentru ca nu stiam inca de ce insista sa ramana el tatal: ca e atasat de copil ori ca nu crede in acel test. Atata tot. Ulterior, am inteles. Apoi, mai era chestiunea ca, daca te indoiesti de testul de acolo, ai curaj sa ceri unul aici, daca nu, atunci eviti un test aici... Intelegi punctul meu de vedere?



Da, la noi in Romania trebuie introdusa actiunea...

Nu, nu este acceptat in instanta acel test, insa eu l-am intrebat de el pentru ca nu stiam inca de ce insista sa ramana el tatal: ca e atasat de copil ori ca nu crede in acel test. Atata tot. Ulterior, am inteles. Apoi, mai era chestiunea ca, daca te indoiesti de testul de acolo, ai curaj sa ceri unul aici, daca nu, atunci eviti un test aici... Intelegi punctul meu de vedere?


Da . Am inteles. Oricum e de apreciat ca vrea sa fie tatal acelui copil chiar daca nu este tatal biologic(nu se stie daca e sau nu, dar si in cazul in care nu ar fi). Cel mai bine e sa astepte, parerea mea, pentru ca daca e sa se faca ceva, ar trebui citat. Alta parere, cel mai bine ar fi sa se faca testul si sa nu mai stea omul in dubii...

Alte discuții în legătură

Citatie de la procuror in legatura cu paternitatea ararin ararin S-a nascut un copil, dupa divortul parintilor, dar conceput in timpul casatoriei, a carui tata este fostul sot al mamei, dupa cum spune legea. Un alt barbat, ... (vezi toată discuția)
Prescriptie pentru tagada de paternitate edmond11 edmond11 Buna ziua, Pot introduce actiune in tagada paternitatii prin care sa cer test ADN daca minorul rezultat in timpul casatoriei cu mama lui are 11 ... (vezi toată discuția)
Paternitate copil emylyan emylyan o femeie are un copil inregistrat pe numele fostului sot si cere testul de paternitate unui barbat cu care a avut o legatura.respectivul parat,refuza sa se ... (vezi toată discuția)