avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale conducerea masinilor de serviciu
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

conducerea masinilor de serviciu

Ce trebuie sa faca o societate comerciala pentru ca un angajat sa conduca o masina de serviciu, persoana respectiva nefiind angajata sofer. Te poate obliga cineva sa conduci masina de serviciu, acest lucru nefiind in fisa postului?:D
Cel mai recent răspuns: Octavia Turbatu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 10:44, 27 Iunie 2010
Daca masina de serviciu va este oferita de firma pentru deplasari in interesul firmei, nu vad unde este obligatia, vreti sa circulati cu masina personala?
Trebuie ca intre dv. si firma sa semnati un PV de predare/primire, eventual un contract de comodat.
In situatia in care conducerea masinii angajatorului are caracter de permanenta si la atat se rezuma munca executata de catre angajat, atunci trebuie modificata fisa postului si se va incheia un act aditional la CIM, cu acordul salariatului caruia i se modifica postul din cel actual in cel de conducator auto.
Daca insa, angajatorul pune la dispozitia angajatului o masina de serviciu pe care o va folosi salariatul pentru deplasarile in interes de serviciu, atunci nu este necesar sa se modifice nici CIM, nici fisa postului, se va incheia doar un PV de predare-primire si o imputernicire din partea angajatorului in favoarea salariatului pentru folosirea masinii in interes de serviciu. ;)
Problema este ca persoana repectiva nu vrea sa conduca masina de serviciu din cauza riscurilor pe care le implica acest lucru (acidente). Oricum ce obligatii are angajatorul? Nu exista nicio asigurare de viata, in fisa postului nu este stipulata obligativitatea conducerii masinii, persoana in cauza fiind angajata pe alt post.
Persoana respectiva poate fi obligata intr-un fel? Nefiind sofer de meserie? Exista legislatie in acest domeniu?
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Iunie 2010
gabrielx, utilizator
Daca angajatul nu doreste sa preia masina firmei pentru deplasarile sale in interes de serviciu pentru ca doreste sa evite accidentele, poate invoca acest lucru angajatorului prin seful ierarhic, spunandu-i ca in Fisa postului nu este stipulat in cadrul conditiilor de lucru si acest aspect si ca nu-si asuma acest risc.
Insa, in situatia data, angajatorul poate opta pentru un alt angajat care sa indeplineasca si aceasta cerinta pentru ocuparea postului daca Fisa postului prevede deplasari de serviciu ale angajatului in alte localitati. Nu puteti impune angajatorului sa va puna la dispozitie masina de serviciu cu sofer pentru deplasarile in interes de serviciu, situatie in care fie veti suporta dv. aceste cheltuieli de deplasare cu masina personala sau taxi din buzunarul propriu, fie veti renunta la post. ;)

Alte discuții în legătură

Rog raspuns neon butterflies neon butterflies s.c. are angajata cu 2 ore un mecanic auto in varsta de 68 de ani. Are voie sa conduca autoturismele din unitate pe drumurile publice? (vezi toată discuția)
Utilizare autoturism de serviciu fara foi de parcurs liaza liaza Buna ziua, Am facut instiintare scrisa prin avocat pentru recuperarea salariilor restante si acum firma, fosta angajatoare, ma notifica ca am eu de platit ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu spiluroman spiluroman Buna ziua! Am o intrebare care ma roade de ceva vreme,mai ales ca in relatia sef-angajat nu este o situatie prea roz si de aceea ma tem de repercursiuni: Seful ... (vezi toată discuția)