avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Delict informatic?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Delict informatic?

Buna ziua,
as dori sa aflu daca violarea adresei de IP poate constitui infractiune. Sotul meu, cetatean Canadian, transmitea o emisiune radio prin internet. La un moment dat a primit un mesaj prin care era amenintat ca i se va viola IP-ul ceea ce va conduce la scoaterea sa din emisie. Dupa circa 10 minute, reteaua internet a sotului meu, aflat la acel moment in Ottawa, a cazut, intrerupand astfel si transmisia radio. Am dori sa stim daca violarea de IP care a cauzat scoaterea automata din reteaua internet constituie infractiune si daca avem un caz. Va multumesc, cu respect Betty B

Precizez faptul ca emisiunea se transmitea in Romania iar cel care a comis fapta are IP de Romania.
Cel mai recent răspuns: ContSters155407 , utilizator 13:23, 28 Iunie 2010
Da, este o infractiune informatica. ;)
Doar ca va fi greu de demonstrat . Internet Protocol (IP) Adress este variabila si cu cat trece mai mult timp de la data conexiunii , cu atat mai grea este identificarea autorului .
Va multumesc tare mult, o alta intrebare ar fi, unde are trebui depusa plangerea, in Canada sau in Romania? Precizez ca sotul meu este doar cetatean canadian, nu si roman. Va multumesc inca odata! Betty B
La data de 23 noiembrie 2001, statele membre ale Consiliului Europei (avand ajutorul Canadei, Statelor Unite, Japoniei si al Africii de Sud – in calitate de observatori) au redactat si semnat"Conventia asupra criminalitatii cibernetice". Ulterior, in data de 28 ianuarie 2003, s-a inaintat spre semnare statelor membre "Protocolul Aditional pentru Conventia asupra criminalitatii cibernetice, privind incriminarea actelor de natura rasiala si xenofoba comise prin intermediul sistemelor informatice" . Romania a semnat si acest Protocol Aditional la data de 9 octombrie 2003.
Pentru prevenirea si descoperirea infractiunilor informatice, legea cere concursul autoritatilor si institutiilor publice cu competente in domeniu, furnizorilor de servicii, organizatiilor neguvernamentale, reprezentantilor societatii civile care promoveaza politici, practici, masuri, proceduri si standarde minime de securitate a sistemelor informatice, Ministerului Justitiei, Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Serviciului Roman de Informatii si Serviciului de Informatii Externe (care trebuie sa constituie si sa actualizeze continuu baza de date privind criminalitatea informatica), Institutului National de Criminologie…
In Capitolul III, Sectiunea I, din legea nr. 161/2003 sunt reglementate infractiunile contra confidentialitatii si integritatii datelor si sistemelor informatice.
Constituie infractiune (art. 42 alin.(1)) " accesul fara drept la un sistem informatic ". Fapta este mai grava daca " este savarsita in scopul obtinerii de date informatice " (alin. (2)). De asemenea, fapta prevazuta de alin. (1) sau (2) are o gravitate sporita daca " este savarsita prin incalcarea masurilor de securitate " (alin. (3)).
Cel mai bine este ca sa se adreseze cu plangere si in Canada si in Romania, deoarece competenta dupa domiciliul infractorului este a IGPR.
Succes!
Va multumesc foarte mult :)
Cu stima, Betty B

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tergiversare rezolvare plangere penala ContSters327384 ContSters327384 Buna seara ! In urma cu exact 6 luni am depus o plangere pentru frauda informatica la postul de politie ! Dupa o luna de zile , seful de post a transferat ... (vezi toată discuția)
Caz unic, problema mare: complicitate la spargerea unei parole de hotmail? pot fi acuzata pentru asa ceva?? anapal anapal Ma gandesc des la cele intamplate si imi doresc sa aflu si parerea unui specialist. numele meu este Ana, urmez a doua facultate in prezent (Fac de Marketing, ... (vezi toată discuția)
Violarea corespondentei electronice hyp3r hyp3r Am inteles ca violarea corespondentei electronice chiar reprezinta o incalcare a legii(lucru pe care nu-l credeam adevarat pana de curand).As dori sa cer o ... (vezi toată discuția)