avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Denumiri identice pt. societati diferite
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Denumiri identice pt. societati diferite

Am descoperit recent ca exista o societate comerciala "P" intr-un alt judet, denumita exact la fel ca societatea mea "P"#-o. Desi nu avem acelasi obiect de activitate faptul ca foloseste acelasi nume ma deranjeaza, poate crea confuzie printre clienti.X-(
Societatea cealalta e S.R.L si functioneaza din 2007, eu am un S.A infiintat inainte de 2007.
Ce ar fi de facut? E vreun act normativ care sa-mi protejeze numele firmei?:O
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 14:33, 30 Iunie 2010
Iata ce prevede legea 26/1990 ca mod e solutionare pentru astfel de cazuri:
Art. 25. - (1) Orice persoană fizică sau juridică prejudiciată ca efect al unei înmatriculări ori printr-o menţiune în registrul comerţului are dreptul să ceară radierea înregistrării păgubitoare, în tot sau numai cu privire la anumite elemente ale acesteia, în cazul în care prin hotărâri judecătoreşti irevocabile au fost desfiinţate în tot sau în parte sau modificate actele care au stat la baza înregistrării cu privire la care se solicită radierea, dacă prin hotărârea judecătorească nu a fost dispusă menţionarea în registrul comerţului.
(2) Cererea se depune şi se menţionează în registrul comerţului la care s-a făcut înmatricularea comerciantului. În termen de 3 zile de la data depunerii oficiul registrului comerţului înaintează cererea tribunalului în a cărui rază teritorială se află sediul comerciantului, iar în cazul sucursalelor înfiinţate în alt judeţ, tribunalului din acel judeţ.
(3) Tribunalul se pronunţă asupra cererii cu citarea oficiului registrului comerţului şi a comerciantului.
(4) Hotărârea judecătorească de soluţionare a cererii poate fi atacată numai cu recurs, iar termenul de recurs curge de la pronunţare, pentru părţile prezente, şi de la comunicare, pentru părţile lipsă.
(5) Oficiul registrului comerţului va efectua radierea şi va publica hotărârea judecătorească irevocabilă în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, pe cheltuiala părţii care a introdus cererea. În acest scop, instanţa va comunica oficiului registrului comerţului hotărârea judecătorească, în copie legalizată, cu menţiunea rămânerii irevocabile.
Iata si prevederile art. 38 si 39 din aceeasi lege:
Art. 38. - (1) Orice firmă nouă trebuie să se deosebească de cele existente.
(2) Când o firmă nouă este asemănătoare cu o alta, trebuie să se adauge o menţiune care să o deosebească de aceasta, fie prin desemnarea mai precisă a persoanei, fie prin indicarea felului de comerţ exercitat sau în orice alt mod.
Art. 39. - (1) Oficiul registrului comerţului va refuza înscrierea unei firme care, neintroducând elemente deosebite în raport cu firme deja înregistrate, poate produce confuzie cu acestea.
Bafta!
Deci va trebui sa depun o cerere la ORC la care s-a facut inmatricularea celeilalte societati, cerere prin care cer radierea numelui respectivei societati?
Daca anexez cererii actele prin care s-a infiintat societatea mea (mult inaintea celeilalte cu acelasi nume) + certificat de inregistrare a marcii la O.S.I.M, certificari si premii e suficient?
Aveti cumva un model orientativ pentru intocmirea unei astfel de cereri? :)
Oare va conta faptul ca, desi firma cealalta are acelasi nume, e SRL si nu S.A ca firma mea, si are un obiect de activitate diferit?:stunned:
Cred ca in primul rand ar trebui sa mergeti la ORC -ul unde este inmatriculata societatea dvs. Acolo poate gasiti si un model de cerere.Sigur va veti intemeia cererea pe dovezile pe care le aveti.Este posibil sa nu fie nevoie sa va deplasati la ORC-ul celeilalte societati. Fie depuneti la oficiul dvs. cererea si ei o trimit oficiului competent, fie o trimiteti prin posta cu confirmare de primire
Bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintare inteprindere individuala floriflorentina floriflorentina buna ziua, am o mica problema..si a-si dori un sfat, va rog:D anum trecut am infiintat o i.individuala si nu am avut deloc activitate,iar acum a-si dori s-o ... (vezi toată discuția)
Vreau sa scap de sediul social din apartament corinana corinana Am doua situatii neplacute cu sediile sociale ale altora in casele mele. Concret: 1. Acum 10 ani am cumparat un apartament. De cand cu discutia cu cladirile ... (vezi toată discuția)
Modificare nume Din motive personale, ma aflu in situatia imposibilitatea mentinerii numelui firmei pe care o detin (S.R.L). Nevoia schimbarii decurge in special la nivelul de ... (vezi toată discuția)