avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 197 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Desfiintare inteprindere individuala
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Desfiintare inteprindere individuala

buna ziua,
am o mica problema..si a-si dori un sfat, va rog:D
anum trecut am infiintat o i.individuala si nu am avut deloc activitate,iar acum a-si dori s-o desfiintez(radiez,nu cunosc exact termenul:().Cum trebuie sa procedez?La ce institutie a statului trebuie sa apelez? Va multumesc, Florentina
Cel mai recent răspuns: floriflorentina , utilizator 11:54, 6 August 2012
Art. 27. din OUG nr.44/2008:
(1) Întreprinzătorul persoană fizică titular al unei întreprinderi individuale îşi încetează activitatea şi este radiat din registrul comerţului în următoarele cazuri:
a) prin deces;
b) prin voinţa acestuia;
c) în condiţiile art. 25 din Legea nr. 26/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Cererea de radiere, însoţită de copia certificată pentru conformitate cu originalul a actelor doveditoare, după caz, se depune la oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunalul unde îşi are sediul profesional, de către orice persoană interesată.
(3) În cazul prevăzut la alin. (1) lit. a) moştenitorii pot continua întreprinderea, dacă îşi manifestă voinţa, printr-o declaraţie autentică, în termen de 6 luni de la data dezbaterii succesiunii. Când sunt mai mulţi moştenitori, aceştia îşi vor desemna un reprezentant, în vederea continuării activităţii economice ca întreprindere familială.
(4) Dispoziţiile art. 11-13 se aplică în mod corespunzător. Activitatea va putea fi continuată sub aceeaşi firmă, cu obligaţia de menţionare în cuprinsul acelei firme a calităţii de succesor.

Art.25 din Legea nr.26/1990:
(1) Orice persoană fizică sau juridică prejudiciată ca efect al unei înmatriculări ori printr-o menţiune în registrul comerţului are dreptul să ceară radierea înregistrării păgubitoare, în tot sau numai cu privire la anumite elemente ale acesteia, în cazul în care prin hotărâri judecătoreşti irevocabile au fost desfiinţate în tot sau în parte sau modificate actele care au stat la baza înregistrării cu privire la care se solicită radierea, dacă prin hotărârea judecătorească nu a fost dispusă menţionarea în registrul comerţului.
(2) Cererea se depune şi se menţionează în registrul comerţului la care s-a făcut înmatricularea comerciantului. În termen de 3 zile de la data depunerii oficiul registrului comerţului înaintează cererea tribunalului în a cărui rază teritorială se află sediul comerciantului, iar în cazul sucursalelor înfiinţate în alt judeţ, tribunalului din acel judeţ.
(3) Tribunalul se pronunţă asupra cererii cu citarea oficiului registrului comerţului şi a comerciantului.
(4) Hotărârea judecătorească de soluţionare a cererii poate fi atacată numai cu recurs, iar termenul de recurs curge de la pronunţare, pentru părţile prezente, şi de la comunicare, pentru părţile lipsă.
(5) Oficiul registrului comerţului va efectua radierea şi va publica hotărârea judecătorească irevocabilă în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, pe cheltuiala părţii care a introdus cererea. În acest scop, instanţa va comunica oficiului registrului comerţului hotărârea judecătorească, în copie legalizată, cu menţiunea rămânerii irevocabile.
Va multumesc pt raspuns:)
numai bine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Denumiri identice pt. societati diferite ContSters154162 ContSters154162 Am descoperit recent ca exista o societate comerciala \"P\" intr-un alt judet, denumita exact la fel ca societatea mea \"P\"#-o. Desi nu avem acelasi obiect de ... (vezi toată discuția)
Vreau sa scap de sediul social din apartament corinana corinana Am doua situatii neplacute cu sediile sociale ale altora in casele mele. Concret: 1. Acum 10 ani am cumparat un apartament. De cand cu discutia cu cladirile ... (vezi toată discuția)
Nu stiu ce sa fac si daca e posibil sa preiau o autorizatie de transport in regim taxi kib kib Doresc sa fac succesiune ( cred ca asta este termenul cel mai potrivit...decat ....cumparare )...ptr. a prelua un PFA cu licenta taxi ! Ptr asta am inteles ( ... (vezi toată discuția)