avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de intretinere

Fostul meu sot vrea sa-i faca fetitei noastre, care este majora - 23 ani, un contract de vanzare-cumparare sau un contract de intretinere pe un spatiu pe care l-a obtinut in urma procesului de partaj. Care din aceste doua contracte este recomandat a se incheia (si care costa mai putin)?
Multumesc celor care vor sa-mi dea un raspuns.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 13:49, 29 Iunie 2010
Dreptul de proprietate se transfera prin contract de vanzare-cumparare , este cel mai sigur document , cu toate ca va costa mai mult va feri fata de alte necazuri care pot veni la un moment dat din partea altor mostenitori legali .
Contractul de vanzare-cumparare se poate ataca de catre mostenitori, incheiat intre rude de gr.I e prezumat a fi donatie, se poate ataca de creditori etc. Si presupune taxe mari. Pot sa il faca totusi daca nu exista alti mostenitori ( nu are alti copii si nici nu intentioneaza sa mai faca) si daca nu are datorii catre diversi creditori.

Contractul de intretinere in schimb e mult mai ieftin si nu poate fi atacat de mostenitori ca fiind o donatie deghizata. Aici problema intervine daca tatal se va razgandi la un moment dat, pt ca el il poate ataca invocand neplata de catre fiica a intretinerii. Deci nu prea e in favoarea fiicei, care devine proprietar din momentul incheierii contractului, dar ramane cu obligatia de intretinere, care, desi formala, poate consititui obiectul unei actiuni in instanta ( de ex. daca tatal se recasatoreste si e influentat de sotie).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi atacat in justitie un contract de vanzare-cumparare simao simao Va rog sa ma sprijiniti cu o opinie: Apartamentul in care locuiesc este proprietatea sotiei mele, dobandit inainte de casatorie prin contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Mostenitor este copilul meu sau: si el si fratele meu? giomoco giomoco Este o problema mai comlexa si as avea mai multe intrebari, nu numai cea din titlu. Pentru inceput trebuie sa mentionez ca locuiesc impreuna cu tatal meu, in ... (vezi toată discuția)
Socrul vrea să ne dea nouă casa pe care a moștenit-o de la părinți. cum ar trebui să facem contractul ca să nu se poată ,,strica''? Camelia natalia Camelia natalia Socrul vrea sa ne dea casa noua sa fie pe numele nostru.el este intabulat sungur pe casa.in momentul cand el ne da casa este nevoie si de semnatura ... (vezi toată discuția)