avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, Solutii, ???

Conform noului cod fiscal PFA-ul va fi o specie pe cale de disparitie.
Majoritatea PFA-urilor existente vor fi incadrate la activitati dependende conform noilor criterii, si astfel impozitarea se va face ca in cazul oricarui salariu.

Am intors problema pe toate partile si nu gasesc nici o solutie.
Intrezareste careva vreo varianta sau ma duc sa suspend activitatea ?
Cel mai recent răspuns: ceapfa , utilizator 17:21, 6 Octombrie 2010
marius7 a scris:

@Popu

Arata si mie unde scrie ca cei cu norma platesc aceste contributii sociale din norma, si nu din ce factureaza.

[ link extern ]

Din norme la articolul 6:

Art.6 - (1) In situaţia persoanelor care realizează lunar venituri de natura
profesională, baza de calcul a contribuţiilor individuale, prevăzuta la art. III alin.(3) din ordonanţa de urgenta, pentru asigurările sociale şi pentru asigurările pentru şomaj o constituie:
a) cuantumul total net al veniturilor de natura profesională realizate lunar, din toate
sursele de venit, în situaţia in care acest cuantum nu depaseste echivalentul a 5
salarii medii brute pe economie;
b) echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, în situaţia în care cuantumul
total net al veniturilor de natură profesională realizate lunar, din toate sursele de
venit, este mai mare decat echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie.

Acum din ce zic normele, eu fiind la norma de venit an netul stabilit ca fiind norma de venit / an. Pe luna venitul meu net este norma /12.
E vorba de venitul net(profit), nu de venitul brut(total incasari).

Prin absurd sa zicem ca esti PFA facturezi 100.000 RON, cheltuieli 90.000 RON. Daca ar fi sa platesti contributiile la ce facturezi ar trebui sa dai 10.5% * 100.000 = 10.500 RON la pensii, 5500 RON la sanatate, 50 RON la somaj. Intr-un final ar trebui sa aduci de acasa 6050 RON ca sa-ti poti plati contributiile ...
Mersi Popu, sper sa ai dreptate. Si eu sunt pe norma si de asta intrebam. Dar tot ma gandesc ca aflu vestea cea mare cand ajung la ghiseu.
Marius sa pastram totusi si o farama de optimism. Sa mergem pe idea ca nu vor sa omoare vaca, vor doar sa o mulga mai bine (sper sa se fi invatat minte dupa sugrumarea IMM-urilor). Acum intr-o luna, doua ne dumirim noi exact cum sta treaba, si eu sper sa fie asa...
Sunt cabinet stomatologic, CMI Dr..... Am 2 salariati pe cabinet. Am contract cu Casa de Sanatate pentru plata contributiei din veniturile anuale ale cabinetului (6.5% din venitul estimat). Am contract incheiat cu Casa de Pensii, 31.3% din valoare asigurata. Din cate stiu incheierea unui contract cu somajul era optional, eu nu am avut. Am contract cu Casa de Asigurari de Sanatate unde imi deconteaza o parte din lucrarile mele stomatologice. Intrebare: Voi intra si eu in randul PFA cu activitate dependenta? Voi plati contributiile conform noului cod fiscal?
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 August 2010
cactusul, utilizator
grandanat a scris:

Pentru web design vei intra la servicii informatice PFA cu norma de venit
In Bucuresti norma de venit e de 21.600 pe an (difera de la judet la judet).
Asta inseamna ca indiferent de ce venituri obtii, trebuie sa platesti anual :
16% * 21.600 - impozit pe venit
5.5% * 21.600 - sanatate
0.5% * 21.600 - somaj
10.5% * 21.600 - pensii
Total:
32.5% * 21600 = 7020 lei pe an !!! Atentie. indiferent de veniturile obtinute, care pot fi si 0. Deci daca nu obtii venituri intratat de mari ca-ti permita plata acestor taxe mai bine cauti alta varianta.
Si asta inafara de eventualele activitati dependente ca pfa( care vor fi impozitate cu retinere la sursa).

Din cate inteleg calculul de mai sus se presupune a se aplica la : "Norma de Venit" cu "activitate Independenta "
Dar ce se intampla cu cei care sunt declarati "activitate Dependenta", tot cu "Norma de Venit"?
Sunt in acelasi caz Nroma de Venit pe IT si facturez regulat sau mai putin regulat unuia, altuia. Ma intereseaza cazul in care sunt declarat cu activitate Dependenta?
Multumesc

Alte discuții în legătură

Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)
Neclaritati pfa tsg tsg Buna ziua! Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare: \"\" Orice ... (vezi toată discuția)
Pfa-versus angajat leo2000ro leo2000ro Se mai merita sa ne facem PFA?!Sau nu?! Eu vroiam sa imi fac PFA -ca inspector HR...acum nu stiu ce sa fac...are cineva vreo idee?Eu sunt angajata, dar pe alt ... (vezi toată discuția)