in cazul in care un PFA este asigurat la un fond de pensii si sanatate privat (ex. ING , OMNIASIG , GENERALII....) mai este obligat sa contribuie si la cel de STAT ? deoarece nu toti romanii mai au incredere in pensia de la stat in ziua de azi si contribuie catre fonduri private care dupa parerea mea reprezinta viitorul.... anexez la aceasta intrebare si urmatorul paragraf pe care nu reusesc sa-l inteleg " Persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale nu le sunt aplicabile prevederile art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.58/2010. " Multumesc !
s-ar putea sa fiu intr-o pasa proasta pt ca nu inteleg nimic din ce spuneti aici...recent...chestia de ati intrebat la ANAF....
in concluzie, rog pe cineva s ama lamureasca: sunt angajat cu cim la o pers jur (imi platesc contrib ca orice salariat),; independent de aceasta calitate, sunt si pfa (cu diverse ob de activ). noua modificare legislativa ma obliga sa platesc, in afara de 16% impoz pe venit, si alte contributii? si care?va multumesc.....
PS Intreb asta pt ca cele postate mi mi se par contradictorii...odata sustineti ca se platesc, odata ca nu....
In cazul unei activitati independente care realizeaza venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv, cotele de contributii individuale datorate care se aplica la venitul net realizat sau norma de venit, sunt:CAS-10,5%; CASS-5,5%; Contrib somaj-0,5%.
Se mai plateste si impozitul pe venit de 16% la venitul net sau norma de venit. Cu privire la contributii, Normele metodologice aprobate prin HG nr. 791/2010 de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, la art. 3 prevad:
(2) Persoanele care, pe lângă veniturile de natură salarială, realizează şi venituri de natură profesională cu caracter repetitiv - lunar, trimestrial sau semestrial - datorează contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri de natură profesională.
(3) Persoanele care, pe lângă veniturile de natură salarială, realizează şi venituri de natură profesională în mod ocazional nu datorează contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri de natură profesională.
@coc cristian
"alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii" nu se refera la sistemele de pensii private ci la celelalte sisteme de stat inafara celui public. sistemul de pensii pentru militari, avocati si politisti(poate or mai fi insa nu le stiu).
Ministeru muncii defineste aceste "Sisteme de pensii neintegrate sistemului public" :
- Pensiile de stat şi alte drepturi de asigurări sociale ale poliţiştilor
- Pensiile militare de stat
- privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor
@brendissima
S-a mai zis de 100 de ori, inafara de impozit pe venit mai aveti de platit contributiile la sanatate, somaj si pensii.
PFA se identifica cu persoana fizica. E o "calitate" a unei persoane fizice.
la fel cum este si "calitatea" de pensionar, salariat, etc
Sunt PFA cu norma de venit in IT si am contracte lunare cu diverse firme si din cand in cand contracte cu durata determinata pentru diverse proiecte. Pe langa PFA mai sunt si angajat cu norma intreaga, activitatea PFA desfasurandu-se dupa orele de program.
Din pacate, in acest momentul eu pur si simplu nu inteleg ce nu inteleg ce trebuie sa platesc.
In primul rand nu mi se pare normal si logic sa platesc contributii pentru pensii/somaj/sanatate pentru PFA, in masura in care le platesc deja ca si angajat.
Sa inteleg ca dupa aceasta lege daca ma duc la spital pot sa spun ca am PFA si sunt asigurat dublu, deci platesc mai mult, deci nu mai trebuie sa dau spaga cand se cere!?!?!
Daca incetez activitatea PFA atunci mi se vor calcula puncte de pensie pentru activitatea prestata ca PFA si voi primi somaj?!?!?
Va rog, cineva care este in masura sa dea un raspuns clar sa o faca si sa nu se mai dea citate din lege pe care le interpreteaza fiecare cum vrea!