avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA in contextul noului cod fiscal - Dezbatere, Solutii, ???

Conform noului cod fiscal PFA-ul va fi o specie pe cale de disparitie.
Majoritatea PFA-urilor existente vor fi incadrate la activitati dependende conform noilor criterii, si astfel impozitarea se va face ca in cazul oricarui salariu.

Am intors problema pe toate partile si nu gasesc nici o solutie.
Intrezareste careva vreo varianta sau ma duc sa suspend activitatea ?
Cel mai recent răspuns: ceapfa , utilizator 17:21, 6 Octombrie 2010
Pentru web design vei intra la servicii informatice PFA cu norma de venit
In Bucuresti norma de venit e de 21.600 pe an (difera de la judet la judet).
Asta inseamna ca indiferent de ce venituri obtii, trebuie sa platesti anual :
16% * 21.600 - impozit pe venit
5.5% * 21.600 - sanatate
0.5% * 21.600 - somaj
10.5% * 21.600 - pensii
Total:
32.5% * 21600 = 7020 lei pe an !!! Atentie. indiferent de veniturile obtinute, care pot fi si 0. Deci daca nu obtii venituri intratat de mari ca-ti permita plata acestor taxe mai bine cauti alta varianta.
Si asta inafara de eventualele activitati dependente ca pfa( care vor fi impozitate cu retinere la sursa).

grandanat, vad ca te pricepi...poti sa imi spui si mie cum se face diferenta intre veniturile repetitive si cele non-repetitive in sensul normelor? eu am incasari total neregulate, se poate intampla sa am 5-6 luni in care am incasari in fiecare luna (diferite ca valoare de la o luna la alta), dupa care 2-3 luni sa nu mai am incasari deloc, apoi iar sa am incasari in fiecare luna.

De ex, se poate considera venit repetitiv daca facturez acelasi client de mai multe ori pe an, desi valoarea incasarilor/facturilor este diferita de la o factura la alta si este referitor la alte servicii de fiecare data?

Ideea este ca formularea din propunerea de norme (lunar vs non-lunar) lasa mai putine portite fiscului pentru abuzuri, pe cand acum alaturand sintagmei "repetitiv" explicatia "lunar, trimestrial, semestrial", practic desfiinteaza insasi ideea de non-repetitivitate, pentru ca daca ai doua incasari pe an, una in primul semestru, a doua in al doilea semestru, chiar si diferite ca valoare sau client, se poate interpreta ca ai avut venituri repetitive...
consulting1234 la ce mai conteaza caracterul repetitiv?

Citat din norme:
(2) Persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala precum si venituri
de natura salariala datoreaza contributii individuale, de asigurări sociale, de asigurări pentru şomaj si de asigurări sociale de sănătate, asupra veniturilor de natura profesionala in situatia in care veniturile de natura profesionala sunt sau nu realizate lunar.
Parca doar drepturile de autor pot fi scutite de plata contributiilor daca sunt angajati si veniturile din activitati independente nu au caracter repetitiv.
Popu a scris:

consulting1234 la ce mai conteaza caracterul repetitiv?

Citat din norme:
(2) Persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala precum si venituri
de natura salariala datoreaza contributii individuale, de asigurări sociale, de asigurări pentru şomaj si de asigurări sociale de sănătate, asupra veniturilor de natura profesionala in situatia in care veniturile de natura profesionala sunt sau nu realizate lunar.
Parca doar drepturile de autor pot fi scutite de plata contributiilor daca sunt angajati si veniturile din activitati independente nu au caracter repetitiv.

Conteaza pentru ca este vorba de baza de calcul. Pentru veniturile repetitive, platesti avand baza in limita a 5 salarii brute, IN FIECARE LUNA, in timp ce pentru veniturile ne-repetitive, platesti avand baza in limita a 5 salarii brute PE AN. Una e sa incasezi din 3 in 3 luni cate sa zicem 30000 RON, din care sa platesti 1680 RON contributii in fiecare luna in care ai avut incasari, alta e sa platesti 1680 RON pentru tot anul.
Buna ziua
nu am avut din pacate timpul necesar pentru a citi tot subiectul dar intrebarea mea e simpla
o SC care se ocupa de productii tv are 2 tipuri de colaboratori - actorii - colaboratori ocazionali si editorii - colaboratori permanenti .
pana acum sc-ul atunci cand facea platile retinea un impozit la sursa de 10% .
intrebarea mea este urmatoarea: - cat va trebui sa opreasc sc-ul cauza de la fiecare colaborator - fie el ocazional sau permanent si ce declaratii trebuiesc depuse?
din norme am inteles ca ar trebui depuse si cele de cas, cass, somaj - intrebarea corecta este pe acestea cine le depune si sub ce forma?
declaratia de cas nu accepta decat salariati

Alte discuții în legătură

Pfa cu norma de venit cris2279 cris2279 Ce va trebui sa plateasca un PFA cu norma de venit fixa pe an (domeniu: Activitati de informatica) dupa aceste norme noi? Imi spuneti va rog un caz concret : ... (vezi toată discuția)
Neclaritati pfa tsg tsg Buna ziua! Se discuta mult de acest subiect si am incercat sa gasesc raspuns si la o neintelegere a mea. Probabil ca e ceva de interpretare: \"\" Orice ... (vezi toată discuția)
Pfa-versus angajat leo2000ro leo2000ro Se mai merita sa ne facem PFA?!Sau nu?! Eu vroiam sa imi fac PFA -ca inspector HR...acum nu stiu ce sa fac...are cineva vreo idee?Eu sunt angajata, dar pe alt ... (vezi toată discuția)