avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... certificat de nastere
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

certificat de nastere

buna ziua
am o intrebare: eu trebuie sa nasc , dar sotul este plecat in alta tara ,se poate elibera certificatul de nastere al copilului in lipsa lui?
suntem casatoriti si purtam acelasi nume...
vor fi probleme in ceea ce priveste recunoasterea copilului?
va putea altcineva din familie sa depuna actele pentru certificat?sau trebuie sa merg eu?
ce acte trebuie sa depun?
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 09:59, 30 Iunie 2010
Daca detineti toate documentele necesare, in principiu nu ar trebui sa fie nici o problema, pentru ca un copil nascut in cadrul unei casatorii legitime, se prezuma a avea drept tata pe sotul mamei.
Daca nu este de acord cu aceasta, tatal va trebui sa faca actiune in tagada paternitatii.
I. In primul rand trebuie facuta declararea nasterii, care se face in maternitatea unde s-a nascut copilul, in termen de maxim de trei zile de la nastere, astfel obtinandu-se certificatul constatator al nasterii
Acest certificat constator al nasterii se elibereaza de la unitatea medicala unde copilul a fost nascut iar daca copilul s-a nascut la domiciliu sau in alta parte decat o unitate spitaliceasca, de catre dispensarul medical teritorial.
Certificatul medical constatator al nesterii este intocmit pe un formular tip, este absolut necesar sa aiba data de inregistrare cu data certa, stampila unitatii emitente si parafa medicului. Pentru eliberarea certificatului medical constatator al nasterii copilului sunt necesare actele urmatoare :
- actul de identitate al mamei
- certificatul de nastere al mamei
- actul de identitate al tatalui.
- certificatul de nastere al tatalui
- certificatul de casatorie al parintilor
- hotărâre judecătoarească definitivă de divorţ, certificat de deces (daca este cazul).

II. Inregistrarea copilului la primarie
Inregistrarea copilului la Biroul de inregistrare a nasterilor din Oficiul de Stare Civila din cadrul primariei locale, se face in termenul legal de 14 zile de la nasterea copilului. Depunerea actelor si inregistrarea copilului se face la primaria din localitatea unde a avut loc nasterea. In caz de depasire a termenul legal de declarare a copilului de 14 zile, intarzierea este sanctionata cu o amenda, iar scutirea de la plata acestei amenzi se poate face doar in cazuri special de catre primar.
Daca declararea nasterii se face la mai mult de 1 an de la nasterea copilului, pentru a se putea efectua inregistrarea este necesara o sentinta judecatoreasca.

Pentru obtinerea certificatului de nastere al copilului sunt necesare actele urmatoare:
- actul de identitate ale mamei in original,
- actul de identitate ale tatalui in original,
- certificatul de nastere al mamei in original
- certificatul de nastere al tatalui in original
- certificatul de casatorie in original,
- certificatul medical constatator al nasterii copilului.

In cazul in care copilul este nascut in strainatate, inregistrarea nasterii si intocmirea certificatului se poate face de catre misiunea diplomatica sau consulatul Romaniei din tara respective sau de autoritatile locale ale tari respective.
In cazul in care intocmirea certificatului nu s-a facut de catre misiunea diplomatica sau consulatul Romaniei din tara respectiva, inregistrarea nasterii se face in tara, la autoritatea administratiei publice locale Biroul de Inregistrarea nasterilor din incinta Ofciul de stare civila ce apartine de Primaria locala de la domiciliul parintilor, dupa verificari, conform legislatiei aferente
In cazul in care nasterea a fost inregistrata corect la autoritatile locale din tara respectiva, se aplica procedura transcrierii prevazuta pentru certificatele procurate din strainatate, dupa verificari, conform legislatiei aferente.

Inregistrarea nasterii se poate face de catre orice persoana pe baza actului de identitate, dar ridicarea Certificatului de nastere se poate face doar de catre unul dintre parinti.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce acte sunt necesare pentru certificat de nastere nou nascut daca tatal nu vrea sa il recunoasca kissablegirl kissablegirl ce acte sunt necesare pentru certificatul de nastere al copilului tatal nu vrea sa il recunoasca........... (vezi toată discuția)
Inregistrare nou nascut/domiciliul parintilor difera andreea0011 andreea0011 sunt casatorita si urmeaza sa nasc in cel mult o luna. am acelasi nume cu al sotului,doar adresa de domiciliu difera de a acestuia. socrul meu este ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere pt copil peste 1 an,nascut in strainatate magdai75 magdai75 Inca o data apelez la forum. Cum pot obtine certificatul de nastere pt fetita mea de 1 an si o luna. Ea a fost nascuta in America, si nu am inregistrato la ... (vezi toată discuția)