avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... certificat de nastere pt copil peste 1 an,nascut in ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

certificat de nastere pt copil peste 1 an,nascut in strainatate

Inca o data apelez la forum. Cum pot obtine certificatul de nastere pt fetita mea de 1 an si o luna. Ea a fost nascuta in America, si nu am inregistrato la ambasada atunci. Am inteles ca trebuie o hotarare judecatoreasca pt a putea obtine inregistrarea ei la starea civila si obtinerea certificatului de nastere. Unde ma pot duce? Imi trebuie un avocat? Pot face asta singura? Aveti idee cat dureaza? Ce acte am nevoie? Trebuie sa mentionez ca sotul meu nu e cu mine in Romania si nu am actele lui originale. Multumesc anticipat pt ajutor=D>=D>
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2012
magdai75, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 09:52, 6 Martie 2012
va trebuie avocat, si se face o cerere la judecatorie care va va inregistra copilu, si veti fi cu actele in regula

In cazul in care copilul este nascut in strainatate inregistrarea nasterii si intocmirea certificatului se poate face de catre misiunea diplomatica sau consulatul Romaniei din tara respective sau de autoritatile locale ale tari respective.
In cazul in care intocmirea certificatului nu s-a facut de catre misiunea diplomatica sau consulatul Romaniei din tara respectiva, inregistrarea nasterii se face in tara, la autoritatea administratiei publice locale Biroul de Inregistrarea nasterilor din incinta Ofciul de stare civila ce apartine de Primaria locala de la domiciliul parintilor, dupa verificari, conform legislatiei aferente
In cazul in care nasterea a fost inregistrata corect la autoritatile locale din tara respectiva, se aplica procedura transcrierii prevazuta pentru certificatele procurate din strainatate, dupa verificari, conform legislatiei aferente.
Inregistrarea nasterii se poate face de catre orice persoana pe actului de identitate, dar ridicarea Certificatului de nastere se poate face doar de catre unul dintre parinti.

instanta de judecata nu va poate elibera un certificat de nastere ci da o hotarare pe baza unor documente, hotarare ce va ajuta la inregistrarea copilului.
Actele necesare:

- Declaraţia părintelui român
-Foaia de ieșire din spital, eliberată de o unitate sanitară sau un medic, care, în mod obligatoriu, trebuie să cuprindă: număr de înregistrare, data eliberării, semnatura şi ştampila medicului care a constatat naşterea, menţiunea că s-a născut un copil viu, data naşterii, numele şi prenumele părinţilor;

- Actele de identitate valide ale părinţilor (paşaport, carte de identitate), original şi fotocopie;
- Certificatul de căsătorie românesc al părinţilor, (dacă este cazul) original şi fotocopie; Părinţii căsătoriţi în străinătate care nu au efectuat transcrierea căsătoriei în registrul român de stare civilă figurează ca necăsătoriţi în evidenţele din România;
Declaraţia părinţilor privind numele de familie pe care îl va purta copilul, în cazul în care aceştia au nume diferite;
Mai sunt cateva acte care tin strict de tara unde s-a nascut copilul, unele taxe + avocatul care este necesar. Tot acest chin va dura 2-3 luni cam asa.
Succes!!!!!

Daca fetita are certificat de nastere american (banuiesc ca are), ceea ce vreti dvs. se numeste Transcrierea certificatului de nastere in registrele de stare civila romane. - nu aveti nevoie de avocat. Iar in instanta se ajunge atunci cand se face inregistrarea tardiva a nasterii, adica daca in termen de 1 an nu s-a inregistrat nasterea copilului.
Deci nu aveti nevoie nici de hotarare judecatoreasca.

Eu zic ca ar fi mai usor sa faceti transcrierea in SUA, la ambasada / consulat pentru ca aici (daca se poate face) ati avea nevoie cel putin de procura apostilata trimisa de sotul dvs. si de copii dupa actele dumnealui. Iar daca nu sunteti casatoriti posibil sa fie si mai complicat.

Actele de care aveti nevoie pentru transcriere le gasiti detaliat aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

Un drum la Starea civila la Primaria de care apartineti v-ar lamuri complet.

Interventie moderator
@marzalaw si @genova, va rog frumos nu mai faceti reclama in mod nejustificat profesiei, incalcati partial punctul 2.3. din Regulamentul de postare iar acest fapt este sanctionabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare nou nascut in strainatate Vivian Ingrid Vivian Ingrid Ma numesc Todoran Ingrid si lucrez la Protectia Copilului.Acum ceva timp, nepoata sotului meu Turcu Raluca a nascut un copil in Spania si mi-a solicitat ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere majd ayan majd ayan ma numesc marinela am doi copii nascuti in italia cu un baiat din tunisia care nu are pasaport iar consulatul tunisian nu ii lasa pasaportul pentru motive ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere adinamiia adinamiia buna ziua am o intrebare: eu trebuie sa nasc , dar sotul este plecat in alta tara ,se poate elibera certificatul de nastere al copilului in lipsa ... (vezi toată discuția)