avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CUM POTI DA IN JUDECATA UN ESCROC?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CUM POTI DA IN JUDECATA UN ESCROC?

Am imprumutat o suma de bani unui preten destul de apropiat care s-a dovedit a fi un escroc. Suma e destul de mare cam 17500 de euro. Problema este ca nu am absolut nici o hartie semnata de el cum ca a luat acesti bani de la mine, am doar martori pt ca nu i-am dat acesti bani direct ci prin parintii mei. Dovezi scrise am doar discutiile prin SMS purtate cu el in care recunoaste ca are sa imi dea acesti bani si imi tot promite ca o sa mi-i dea. Chestia este ca provine dintr-o familie cu bani (asta fiind si motivul pt care am avut incredere) si daca as obtine o hotarare judecatoreasca de executare silita as avea ce sa ii iau.
Vreau doar sa ma lamuriti daca pot fi admise ca probe martori si SMS-uri primite de pe numar de telefon care apartine lui prin contract (nu cartela preplatita).
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: bortosc , utilizator 19:56, 28 Iunie 2007
Doar la Politie nu si la instanta.
Aici ar fi 2 variante:

1. Puteti sa il actionati in instanta pe debitor si sa incercati sa va folositi de SMS-uri. Teoretic, exista posibilitatea ca instanta de judecata sa accepte respectivele mesaje ca inceput de dovada scrisa, in "completarea" carora sa incuviinteze proba cu martori. Sansele sunt mici, dar exista...

2. O alta cale de actiune ar fi sa depuneti o plangere penala impotriva "prietenului" pentru infractiunea de abuz de incredere. Sunt sanse mari ca respectivul sa se sperie suficient de tare incat sa va returneze banii...

Oricum am lua-o, situatia nu e tocmai roz. Sansele de a recupera banii sunt mici. Va rog ca pe viitor sa nu mai faceti "afaceri" fara sa aveti un contract scris.
Nu cred ca daca il sperii rezolv ceva. Situatia este ca persoana respectiva a avut ceva probleme financiare si a ramas fara bani dar inca mai are bunuri pe care nu vrea sa le vanda(case, masini), prefera sa ma amane cu banii pana face rost de altii. Daca as obtine un ordin de executare silita mi-ar fi mult mai usor pt ca altfel nu cred ca o sa mai vad banii aia vreodata.
Singura problema ar fi ca actiunea civila e discutabila din punct de vedere al sanselor de reusita...
Ar mai fi si varianta sa i promiteti ca-l mai lasati cu achitarea datoriei daca va da un inscris in sensul asta. Astfel va produceti si actul pe care nu-l aveti si veti putea sa-l folositi ulterior.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! am imprumutat in data de 4 iulie 2021 ,un asa zis ... numelemeualex numelemeualex Buna ziua! Am imprumutat in data de 4 iulie 2021 ,un asa zis \"amic\" cu suma de 9 000 $ cash, fara a face vreun act in prealabil, urmand ca acesta sa imi ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorie fara inscrisuri smmg smmg buna ziua, acum 8 luni am imprumutat unui prieten o suma de 2.000 lei cu promisiunea acestuia de a-i inapoia in 2 luni....nimic pana in momentul de ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorie CRM2013 CRM2013 Cum pot recupera o suma datorata de catre o persoana , care a fost si angajat al firmei ? Suma respectiva reprezinta un imprumut intre noi , pe care doresc ... (vezi toată discuția)